Patru avioane de luptă românești F-16 Fighting Falcon vor apăra cerul Țărilor Baltice, în coasta Rusiei

0
Publicat:

Forțele Aeriene Române și-au asumat participarea la misiunea de Poliție Aeriană Întărită (eAP), sub comandă NATO, în Țările Baltice, în perioada aprilie - iulie 2023, cu un detașament format din aproximativ 100 de militari şi patru aeronave F-16 Fighting Falcon, a comunicat MApN. 

FOTO Forţele Aeriene Române
FOTO Forţele Aeriene Române

Obiectivul principal al misiunii de poliție aeriană, desfășurată în spațiul aerian al Lituaniei, Letoniei și Estoniei, este de a preveni încălcarea spațiului aerian aliat  și de a oferi asistență aeronavelor militare și civile în situații de urgență apărute în timpul zborului.

Personalul care se va disloca în Lituania, pe baza aeriană din Šiauliai, provine majoritar din cadrul Escadrilei 53 Vânătoare „Warhawks” (Şoimii războiului –n.red.) a Bazei 86 Aeriană „Locotenent aviator Gheorghe Mociorniță” şi luptă sub deviza “We prey, they pray”. Comandantul detașamentului, care poartă simbolic denumirea de „Carpathian Vipers”, este comandorul Cosmin Vlad. Acesta este un pilot experimentat, face parte din echipa Statului Major al Forțelor Aeriene și a reprezentat Forțele Aeriene în numeroase misiuni naționale și internaționale.

image

În săptămâna 27.02 - 03.03.2023, o echipă din cadrul Comandamentului Forțelor Întrunite și a Statului Major al Forțelor Aeriene a evaluat nivelul de pregătire a detașamentului „Carpathian Vipers”, la sediul  Bazei 86 Aeriană. 

Evaluarea capacității forțelor rezidă în verificarea și evaluarea procedurilor operaționale, tehnicii și încadrării cu personal și în testarea capacității operaționale, fiind apreciat modul de realizare a criteriilor de performanță prin calificative.

Misiunea de Poliție Aeriană Întărită în Țările Baltice sub comandă NATO - Baltic Air Policing (BAP), ca parte a supravegherii militare a spațiului aerian al statelor baltice, se desfășoară pe baza unui sistem de rotație a sarcinilor efectuate de țările aliate începând din 2004.  În anul 2007, Forțele Aeriene Române au mai participat la această misiune  cu patru aeronave MiG-21 LanceR ale Bazei 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu” din Câmpia Turzii, mai arată MApN.

EvenimentePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite