Peste 70.000 de oameni au protestat la Bucureşti şi în ţară faţă de modificările legilor justiţiei. Piaţa Constituţiei, luminată de telefoanele protestatarilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Protest in Bucureşti privind modivicările legilor justiţiei. FOTO Inquam Photos
Protest in Bucureşti privind modivicările legilor justiţiei. FOTO Inquam Photos

Zeci de mii de oameni din toată ţara au protestat, sâmbătă seară, faţă de modificarea legilor justiţiei şi a Codurilor penale, în Bucureşti. Oamenii s-au adunat în Piaţa Universităţii, de unde au plecat în marş către Palatul Parlamentului, cu opriri la sediul Avocatului Poporului, la Curtea Constituţională a României (CCR) şi la Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA).

UPDATE 21.15 Pe unul dintre blocurile din faţa Palatului Parlamentului a fost scris cu lumină laser „Ne-am săturat cât aţi furat“. Manifestanţii au scandat „Demisia“, „Dragnea, la puşcărie“, „DNA să vină să vă ia“ şi „Nu vrem să fim o naţie de hoţi“.

Cei prezenţi în Piaţa Constituţiei au cântat şi „Noi suntem români“.

După momentul aprinderii lanternelor telefoanelor, manifestanţii au început să plece.

UPDATE 21.00 Moment emoţionant în faţa Palatului Parlamentului. Zecile de mii de protestatari au aprins lanternele telefoanelor.

„PSD, ciuma roşie“ - acest slogan a fost proiectat pe clădirea Ministerului Finanţelor.

Restricţii de circulaţie: dinspre Bulevardul Unirii / Regina Maria către Palatul Parlamentului şi perimetrul Pieţei Constituţiei. De asemenea, circulaţia este restricţionată şi de la Unirii / Mircea Vodă către Palatul Parlamentului.

UPDATE 20.37 Piaţa Constituţiei s-a umplut de oameni, iar alte mii de manifestanţi se îndreaptă dinspre Unirii spre Palatul Parlamentului. Noi estimări arată că în Bucureşti sunt peste 60.000 de oameni în stradă, potrivit Digi24.

Câteva zeci de persoane au protestat sâmbătă la Consulatul României din Milano, avânt pancarte pe care scria „Din Milano în România, jos Guvernul şi hoţia!“.

Protestele din România de sâmbătă, 20 ianuarie, au ecou şi în presa internaţională. Euronews a transmis live, pe parcursul întregii zile, din Bucureşti.

UPDATE 19.53 Numărul celor care au ieşit în stradă la Bucureşti a ajuns la aproape 50.000, anunţă Digi24. Coloana de manifestanţi, cu jandarmii în frunte, a pornit pe traseul Piaţa Unirii -  Bulevardul Unirii - Palatul Parlamentului. Palatul Parlamentului este înconjurat de jandarmi. Conform programului, vor avea loc opriri la sediul Avocatului Poporului, Curtea Constituţională şi Consiliul Naţional al Audiovizualului.

image

La ora 21.00, la Palatul Parlamentului, cei prezenţi ar urma să facă un live pe Facebook, de pe telefon, cu lanterna aprinsă, în timp este intonat Imnul de Stat al României.

UPDATE 19.31 Protestatarii din Bucureşti se îndreaptă acum din Piaţa Universităţii spre Palatul Parlamentului. O parte dintre ei au ajuns deja în zona Pieţei Unirii.

Proteste au loc şi în marile oraşe din ţară:

UPDATE 19.15 Din ce în ce mai mulţi oameni ocupă Piaţa Universităţii. 20.000 de oameni protestează faţă de legile justiţiei pe o ninsoare abundentă în Bucureşti. De asemenea, manifestează şi alte mii de oameni din marile oraşe. În Capitală, au avut loc noi incidente, când câţiva suporteri din galerii au folosit petarde. Ceilalţi manifestanţi au strigat la unison: „Nu aşa!“.

UPDATE 19.13 La protestul organizat la Alexandria au venit nouă oameni. Ei cred că Justiţia va fi subminată de noul Guvern.

UPDATE 19.10 Aproximativ 15.000 de oameni protestează în Piaţa Universităţii, potrivit Digi24. Lor li se alătură mii de protestatari care au ieşit în stradă în marile oraşe ale ţării.

UPDATE 19.00 

d

Un bărbat a fost dus la Poliţie, după ce jandarmii au găsit asupra lui un pistol care s-a dovedit a fi de jucărie (foto dreapta). Bărbatul a fost dus la Secţia 4 Poliţie pt verificări. Reprezentanţii Jandarmeriei precizează că, „referitor la filtrele instituite de jandarmi în zona exterioară a Pieţei Universităţii, scopul acestor măsuri este unul preventiv pentru a descuraja eventuale acte care ar tulbura ordinea publică. Astfel de măsuri se iau de multe ori cu ocazia unor manifestaţii publice care presupun prezenţa unui număr mare de persoane. (...) Facem în continuare un apel la calm şi cooperare, întrucât aceste măsuri au fost luate exclusiv pentru siguranţa participanţilor la aceasta manifestaţie publică“.

La Piaţa Universităţii, peste 10.000 de oameni protestează faţă de corupţie şi faţă de modificarea legilor justiţiei, jandarmii fiind prezenţi în număr mare. Se scandează „Dragnea şi guvernul lui, cascadorii râsului“, „Jos comunismul!“.

UPDATE 18.50 Circa 2.000 de clujeni protestează în stradă legat de modificările aduse legilor justiţiei.

Peste 4.000 de persoane sunt adunate în Piaţa Operei din Timişoara. Se scandează „Jos comuniştii” şi „Nu vrem să fim conduşi de hoţi”

UPDATE 18.30 Protestatarii au dărâmat gardurile instalate de jandarmi, după câteva îmbrânceli zdravene între protestatari şi jandarmi.

Protest in Bucureşti privind modivicările legilor justiţiei. 20 ianuarie 2018. FOTO Inquam Photos/Octav Ganea

Piaţa Universităţii e blocată. Tensiunea este mare. Oamenii strigă către jandarmi: „Hoţii! Hoţii!“. După estimările Digi24, sunt 7.000 de protestatari la Universitate.

UPDATE 18.15 Au apărut primele incidente între jandarmi şi protestatari, în Piaţa Universităţii. În pasajul de la Universitate, oamenii nu sunt lăsaţi de către jandarmi să iasă. Se scandează: „Jandarmeria apără hoţia“. Cititorul „Adevărul“ Dragoş Apetri ne-a trimis un filmuleţ care arată îmbulzeala şi tensiunile din pasajul subteran.

Protest in Bucureşti privind modivicările legilor justiţiei. 20 ianuarie 2018. FOTO Inquam Photos/Octav Ganea

UPDATE 17.45: Oamenii s-au adunat, deja, în Piaţa Universităţii, cu cel puţin o jumătate de oră mai devreme de ora 18.00, ora anunţată pentru începerea protestului. Aproximativ 1.000 de persoane protestează la kilometrul 0 al Capitalei, potrivit Digi24.

UPDATE 17.35 O imagine postată pe Facebook de un internaut, Leonard Roşu, înfăţişează trei români care protestează în... Algeria.

Protest în Sahara FOTO  Leonard Rosu

UPDATE 17.20 Jandarmii au început să monteze garduri la Universitate, spre nemulţumirea protestatarilor. Potrivit Digi24, au fost chemaţi 3.000 de jandarmi din trei judeţe.

Preşedintele USR, Dan Barna, a declarat sâmbătă, la Cluj, că formaţiunea sa susţine manifestaţiile care au loc în acest weekend şi că PSD, cu fiecare nou gest, scoate România din Uniunea Europeană. Barna a mai afirmat că el va ieşi sâmbătă în stradă la Cluj-Napoca: „Este nevoie de o reacţie fermă, să susţină oamenii mişcarea civică. Eu voi participa, sâmbătă, la mitingul de protest de la Cluj-Napoca“.

UPDATE 17.00 Câteva zeci de persoane s-au adunat deja, la această oră, în Piaţa Universităţii, însă numărul acestora urmează să crească în condiţiile în care în prima parte a zilei au venit manifestanţi din ţară, cu trenul sau cu maşinile şi mulţi alţii sunt încă pe drum.

Protestul faţă de modificarea legilor justiţiei, a Codurilor penale, precum şi faţă de introducerea Declaraţiei 600, începe la ora 18.00, iar manifestanţii vor pleca în marş la ora 19.30 către Palatul Parlamentului, cu opriri la sediul Avocatului Poporului, Curtea Constituţională şi Consiliul Naţional al Audiovizualului. La ora 21.00, la Palatul Parlamentului, cei prezenţi ar urma să facă un live pe Facebook, de pe telefon, cu lanterna aprinsă, în timp ce este intonat Imnul de Stat al României.

UPDATE 16.05 Jandarmeria Română a postat pe pagina de Facebook mesaje pentru manifestanţii care ies sâmbătă să protesteze în oraşele din România. Unul dintre ele este: „Salut! Sunt Alin şi sunt aici pentru siguranţa ta“.

UPDATE 15.00 Protestatarii au ajuns în Piaţa Universităţii.

La Gara de Nord au ajuns şi timişoreni şi constănţeni care urmează să participe la protestul din această seară din Capitală.

UPDATE 14.00 Grupul de protestatari a ajuns în Piaţa Victoriei. De aici, din faţa Guvernului, oamenii îşi vor continua marşul către Piaţa Universităţii.

Grupul civic „Corupţia ucide“ a anunţat că există informaţii potrivit cărora se încearcă deturnarea coloanei de manifestanţi care vor protesta în Bucureşti, afirmând că există surse care spun că vor fi inflitrate persoane care să modifice traseul stabilit de protestatari, deturnându-i către Palatul Cotroceni. Grupul face apel la calm şi îndeamnă oamenii ieşiţi în stradă „să ţină ochii deschişi”.

ATENŢIE! Din surse de informare de încredere aflăm că există posibilitatea unor încercări de deturnare a coloanei de manifestanţi în direcţia Palatului Cotroceni prin infiltrarea unor persoane care să sugereze această direcţie, dar şi prin alte metode care să determine modificarea traseului. E important să ţinem ochii deschişi şi să ne păstrăm priorităţile“, se arată în mesajul postat pe pagina de Facebook „Corupţia ucide“.

UPDATE 13.50 Protestatarii au pornit în marş către Piaţa Victoriei.

UPDATE 13.40 La sediul PSD, protestatarii au fost întâmpinaţi de către sibienii care au ajuns în această dimineaţă la Bucureşti. În semn de protest, oamenii s-au întors cu spatele la clădirea de pe Bulevardul Kiseleff. Se scandează „PSD, ciuma roşie“.

   

UPDATE 13.20 Oamenii au ajuns la sediul ALDE, unde s-au aliniat de-a lungul trotuarului, după care au pornit, în tăcere, spre sediul PSD.

Protestatari la Bucureşti FOTO Elena Stolerciuc

UPDATE 13.10 Grupul de protestatari a ajuns la Arcul de Triumf.

Miting antiguvernamental la Timişoara. „Noi suntem cei care decidem ce fel de politică se face în această societate“

Zălăuanii se pregătesc să iasă în stradă. „Ţara se ridică. Noi suntem prezenţi. Implică-te!“

Cărtărescu: Voi merge la protestul de azi cu sentimentul că am rămas singuri pe baricade

„Revoluţia generaţiei noastre”. Proteste anunţate sâmbătă în faţa Palatului Comunal din Buzău

UPDATE 12.35 Protestatarii care au pornit în această dimineaţă, pe jos, din Otopeni au ajuns în Piaţa Presei.

UPDATE 12.00 Un grup de protestatari a ajuns din Sibiu, cu trenul, în Gara de Nord.

UPDATE 11.00 Cei cinci clujeni care au traversat ţara pe jos, pentru a participa la protestul de azi din Capitală faţă de modificările legilor justiţiei, au ajuns la Bucureşti. Acestora li s-au alăturat, pe parcurs, şi protestatari din Galaţi şi din alte oraşe ale ţării, astfel că grupul numără acum peste 100 de oameni.

protestatarii clujeni au ajuns în Bucureşti FOTO Elena Stolerciuc

Destinaţia protestatarilor este Piaţa Universităţii (traseu: Primăria Otopeni – Băneasa – Piaţa Presei – Arcul deTriumf – Sediul ALDE – Sediul PSD – Piaţa Victoriei – Piaţa Romană – Piaţa Universităţii).

„Revoluţia generaţiei noastre”. Proteste anunţate sâmbătă în faţa Prefecturii Constanţa

Printre clujenii care au făcut sute de kilometri pe jos pentru a protesta, sâmbătă, la Bucureşti se  află şi Sorin Bobiş, care a mărturisit, la sosirea în Capitală, că primele zile au fost mai grele, febra musculară dându-le serioase bătăi de cap. Clujenii spun că au fost impresionaţi, de-a lungul celor 11 zile de „marş al speranţei“, de bunătatea oamenilor care le-au ieşit în cale. Bobiş speră că gestul simbolic de a traversa pe jos ţara are să îi impulsioneze şi pe bucureşteni:  „Dacă noi am putut veni pe jos 450 de kilometri, sperăm că şi bucureştenii pot să iasă din case şi să ni se alăture“. „Am fost impresionaţi când la intrarea în judeţul Prahova am fost întâmpinaţi de un domn cu pâine şi sare. Am fost conduşi în Sinaia de protestestari din acest oraş, care ne-au aratat mormântul lui Badea Cârţan, loc unde am aprins o lumânare”, a scris Bobiş pe Facebook.

La intrarea în Bucureşti, şoferii au claxonat protestatarii şi au strigat „Victorie“.

UPDATE 10.00 La Primăria Otopeni, mai mulţi protestatari îi aşteaptă, sâmbătă dimineaţă, pe cei care vin din Cluj, pentru a porni împreună spre Bucureşti.


Protestatari vor ajunge sâmbătă în Bucureşti din oraşe precum Cluj-Napoca, Bacău, Piteşti, Deva, Bistriţa, Satu Mare, Galaţi şi Timişoara, cu trenul sau cu microbuze, iar cei cu maşini persoanele se vor întâlni pe traseu şi vor merge în coloană spre Capitală. De asemenea, manifestaţii asemănătoare sunt anunţate în acelaşi timp cu protestul din Bucureşti şi în alte oraşe din ţară, precum şi în în străinătate, la Viena, Bruxelles, Toronto, Zurich, Paris, Roma sau Edingburgh.

Protestul, organizat sub sloganul "Toate drumurile duc la Bucureşti. Revoluţia generaţiei noastre”, va începe în jurul orei 18.00 în Piaţa Universităţii.

Conform programului organizatorilor, protestatarii din alte oraşe din ţară vor fi aşteptaţi de către cei din Bucureşti la Gara de Nord până la ora 16.00. În acelaşi timp, la ora 10.00 vor pleca din zona Otopeni clujenii care au pornit, în urmă cu câteva zile, într-un "Marş al speranţei”, pe jos, urmând să treacă pe la Casa Presei Libere, Arcul de Triumf, sediul ALDE, sediul PSD, Piaţa Victoriei şi apoi Piaţa Universităţii, unde va începe protestul.

Manifestanţii vor să plece în marş la 19.30 spre Palatul Parlamentului, trecând pe la "instituţiile confiscate de majoritatea parlamentară” - Avocatul Poporului, CCR, CNA. La ora 21.00, protestatarii ar urma să-şi aprindă lanternele telefoanelor şi să cânte Imnul.

"Schimbarea începe cu noi şi nu se termină niciodată. E un drum lung, iar perseverenţa noastră în faţa corupţiei le va da şi celorlalţi încrederea şi speranţa că puterea este de fapt în mâinile noastre”, scriu organizatorii.

Vin cu trenul, cu microbuze sau cu maşinile personale

La protestul din Capitală au anunţat că vor participa oameni din mai multe oraşe din ţară, aceştia urmând să ajungă în Bucureşti în prima parte a zilei de sâmbătă, cu trenul, cu microbuze şi cu maşinile personale. Cei cu maşinile vor porni în coloană pe trasee separate: cei din Oradea, Cluj, Arad şi Timişoara se vor întâlni la Sebeş şi vor merge către Sibiu, de unde vor pleca împreună către Râmnicu Vâlcea, Piteşti, apoi Bucureşti. Iaşi, Bacău, Focşani se vor întâlni la Buzău, iar de acolo vor pleca spre Bucureşti. De asemenea, Tulcea, Galaţi, Slobozia se vor întâlni pe Autostrada Soarelui cu cei care pleacă din Constanţa şi vor merge spre Bucureşti. Vor mai pleca spre Capitală protestatari din Alba,  Bihor, Bistriţa-Năsăud, Braşov, Dolj, Maramureş, Prahova. Organizatorii  estimează că vor fi peste 100 de maşini. Pe tot parcursul deplasării către Capitală, protestatarii vor purta mesaje pe maşini şi steaguri, scriu organizatorii.

În plus, cinci clujeni au pornit pe jos în "Marşul speranţei”, pe traseu alăturându-li-se mai mulţi tineri, inclusiv copii, numărul lor ajungând la 25. Ei au parcurs aproximativ 450 de kilometri, ajungând vineri seară la Otopeni. Iniţiatorul “Marşului Speranţei” este un horticultor în vârstă de 51 de ani din Cluj-Napoca, el fiind prezent şi la Revoluţia din 1989. La plecarea din Cluj Napoca, acestuia i s-au alăturat unul dintre fiii săi, în vârstă de 18 ani, doi nevăzători şi un cetăţean francez stabilit de mai mulţi ani în ţară, fiind căsătorit cu o româncă.

Înainte de plecare, Sorin Bobiş a spus că a ales această formă de protest pentru a le atrage atenţia în primul rând bucureştenilor, pe care îi invită la protestul de sâmbăta viitoare. “Dacă noi putem face un efort de a merge 10 – 11 zile pe jos, bucureştenii pot coborî de blocuri în ziua protestului şi să ni se alăture. Aveam 23 de ani când am participat la Revoluţia din 1989, iar acum simt că ce am câştigat atunci s-a pierdut pe drum”, a spus iniţiatorul “Marşului Speranţei”.

Pe grupurile de pe Facebook au circulat formulare pentru cazare şi transport pentru protestatarii din alte oraşe, cereri şi oferte de la cei din Bucureşti.

Proteste în încă 17 oraşe

În acelaşi timp cu protestul de amploare din Capitală, sunt anunţate manifestaţii şi în alte oraşe din ţară, precum Alba Iulia (prefectură), Arad (primărie), Botoşani (primărie), Brăila (Piaţa Independenţei), Buzău (Piaţa Dacia), Cluj (Monumentul Memorandiştilor), Craiova (Piaţa Mihai Viteazu), Galaţi (prefectură), Iaşi (Piaţa Unirii), Mediaş (Piaţa Corneliu Coposu), Oradea (Piaţa Unirii), Petroşani (Casa de Cultură a Sindicatelor), Piaţa Neamţ (Piaţa Ştefan cel Mare), Piteşti (Piaţa Vasile Milea), Suceava (Esplanada Casei de Cultură), Mureş (prefectură) şi Timişoara (Piaţa Operei).

Proteste sunt anunţate şi în oraşe din afara ţării: Buenos Aires, Viena, Bruxelles, Toronto, Zurich, Fribourg, Helsinki, Bordeaux, Paris, Strasbourg, Dusseldorf, Munchen, Suttgart, Wurzburg, Milano, Roma, Torino, Dublin, Beirut, Birmingham, Cardiff, Edingburgh, Londra, Newscastle, Bergen, Oslo, Amsterdam, Haga, Madrid, Valencia, Budapesta, San Francisco şi Los Angeles.

De altfel, în ultima săptămână, în Bucureşti, reprezentanţii comunităţii Corupţia Ucide au desfăşurat o campanie de informare, împărţind pliante şi lipind afişe prin oraş şi au făcut inclusiv flashmob-uri în staţiile de metrou. Potrivit organizatorilor, au fost împărţite aproximativ 120.000 de pliante.

Un an de la cele mai mari proteste din România

Jandarmeria Capitalei a transmis, vineri, un mesaj video pe pagina sa de Facebook, făcând apel la desfăşurarea unor manifestaţii paşnice. Instituţia spune că este echidistantă şi garantează drepturile constituţionale ale cetăţenilor, cât timp aceştia se manifestă paşnic şi recomandă protestatarilor să fie civilizaţi şi să respecte indicaţiile forţelor de ordine.

În 18 ianuarie s-a împlinit un an de la declanşarea celor mai mari proteste din România, de după Revoluţie, care au scos în stradă sute de mii de oameni, imaginile cu luminile telefoanelor din Piaţa Victoriei făcând înconjurul lumii. Manifestaţiile au început la două săptămâni de la învestirea Guvernului PSD-ALDE condus de Sorin Grindeanu, fiind declanşate de intenţia Guvernului de graţiere a unor pedepse şi de modificare a Codurilor penale. Dacă în prima zi, 18 ianuarie, au ieşit în stradă în jur de 5.000 de oameni, dintre care aproximativ 4.000 în Capitală, în următoarele zile protestele au luat amploare în toată România, mai ales după adoptarea de către Guvern, în noaptea de 31 ianuarie, a OUG 13 privind modificarea Codurilor penale.

EvenimentePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite