Ofertă de Paşte: cozonaci la metru
0
Familia Şchiopotă din Şura Mică are comenzi din toată ţara pentru cozonacii uriaşi pe care-i prepară după o reţetă tradiţională.Soţii Elena şi Nicolae Şchiopotă lucrează doar la comandă, cu ingredientele clientului. În medie, fac între 100 şi 150 de cozonaci pe zi. Ei au cereri chiar şi din Spania, Italia sau Germania.
Cunoscuţi în întreaga ţară pentru cei mai gustoşi şi mai lungi cozonaci, Elena (57 de ani) şi Nicolae Şchiopotă (58 de ani) lucrează la foc continuu în aceste zile, pentru a face faţă valului mare de comenzi pentru sărbătoarea Paştelui. Cozonacii sunt preparaţi de când au deschis afacerea, în urmă cu 17 ani, după aceeaşi reţetă.
Cei doi soţi coc bucatele în tăvi uriaşe cumpărate de la saşii care au plecat în Germania. Cozonacii mari şi rumeniţi rămân proaspeţi chiar şi două săptămâni.
„Niciodată nu am folosit alte ingrediente decât cele naturale. În plus, după ce-i scoatem din cuptor, niciodată nu-i ambalăm, pentru că s-ar face precum guma de mestecat. Cozonacii rămân proaspeţi atâta timp cu ajutorul compoziţiei făcută din ulei, apă şi zahăr cu care-i ungem când sunt fierbinţi", a declarat Nicolae.
Clienţi fideli
Cei doi soţi nu lucrează decât la comandă, cu ingredientele clientului. Iar comenzile s-au făcut cu mult timp înainte de Paşte. „Avem foarte multe cereri pentru Paşte şi doar câteva zile la dispoziţie. În medie, facem cam 100 - 150 de cozonaci pe zi, dar şi aşa, tot n-am putut să luăm toate comenzile. Am avut cereri chiar şi din Spania, Italia sau Germania", a afirmat Elena. Sunt mulţi clienţi care iau cozonaci de la familia Şchiopotă de la începutul afacerii. „Sunt extrem de buni.
Cred că domnul Nicolae are un secret, pentru că altfel nu se explică gustul acesta atât de special. În plus, sunt oameni de cuvânt, care-şi respect întotdeauna promisiunile şi nu ne lasă niciodată fără cozonaci de sărbători", a spus Paraschiva Zanf (58 de ani), una dintre clientele fidele. Faptul că au clienţi fideli îi determină pe cei doi soţi să coacă în continuare cozonaci.
„Munca este foarte grea, dar oamenii nu ne lasă să renunţăm. Când văd clientul mulţumit, uit de toată oboseala şi de toate problemele. Iar când pui suflet în ceea ce faci, nu are cum să nu iasă bine", a declarat Nicolae Şchiopotă. Pentru fiecare cozonac, familia Şchiopotă primeşte câte 9 lei „manoperă". Cu tot cu ingredient, produsul costă aproximativ 30 de lei.
Reţeta specială de Sibiu
Pentru un cozonac de trei ori mai mare decât unul cumpărat din magazine este nevoie de următoarele ingrediente: 1 kilogram de făină, 400 grame zahăr, 140 de mililitri de ulei, două plicuri cu vanilie, 1 linguriţă sare fină, o lingură coajă de lămâie, cinci ouă, 50 de grame de drojdie proaspătă, 500 de mililitri de lapte, două fiole de esenţă de rom, 350 de grame de nucă măcinată, o lingură de grăsime.