Nesimţire de PSD-ist. Cum a încercat Ion Dumitru să-i înduplece pe judecători să nu-l bage la puşcărie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ion Dumitru a încercat să tergiverseze plata prejudiciului din dosarul Romsilva
Ion Dumitru a încercat să tergiverseze plata prejudiciului din dosarul Romsilva

Şantajul făcut de cămătari asupra fiului său a fost apărarea fostului deputat PSD Ion Dumitru pentru a-i convinge pe judecători că nu şi-a donat întreaga avere ca să scape de plata despăgibirilor din dosarul Romsilva. Judecătorii nu l-au crezut şi i-au transformat închisoarea cu suspendare primită în 2013 în 3 ani cu executare.

Fostul deputat PSD Ion Dumitru, care a prejudiciat Romsilva cu 1,68 milioane de lei pe vremea cât a fost director aici, după ce a cumpărat din banii societăţii un tanc rusesc vechi, vopsit în roz la un preţ de 1.744 de ori mai mare, a fost părăsit de noroc. După ce, în 2013 instanţa supremă l-a condamnat definitiv la 3 ani de închisoare cu suspendare, dar cu obligaţia de a plăti prejudiciul din acest dosar, Ion Dumitru s-a hotărât să-şi salveze şi averea, şi a trecut tot ce deţinea pe numele surorii sale.

Tertipurile fostului parlamentar nu au rămas însă neobservate iar la sfârşitul anului trecut Curtea Supremă a decis ca Dumitru să meargă după gratii pentru a-şi executa pedepsa suspendată iniţial. Decizia nu este însă definitivă, ultimul cuvânt în acest caz urmând să-l aibă Completul de 5 judecători de la Curtea Supremă.

Poprire pe salariu timp de 50 de ani

Şi fiind la ultima şansă, Ion Dumitru (61 de ani) îşi construieşte acum foarte atent apărarea. În noiembrie anul trecut, când instanţa a decis că acesta este de rea credinţă şi trebuie să meargă după gratii, a susţinut că dacă va fi iertat că şi-a înstrăinat averea va plăti din salariu prejudiciul de 1,68 milioane de lei creat Romsilva. El a explicat că acum este cadru universitar la Universitatea Valahia, din Târgovişte, unde câştigă aproximativ 7.000 de lei pe lună. Pentru recuperarea prejudiciului, executorul judecătoresc ar trebui să-I oprească 40% din salariu, adică 2.800 de lei, maximum cât permite legea. Un calcul simplu arată că fostul şef al Romsilva ar achita prejudiciul de 1,68 milioane de lei în 50 de ani.

Dumitru a încercat apoi o altă apărare. El a vrut să-i facă pe judecători să creadă că donarea întregii averi nu s-a făcut pentru a se sustrage de la plata prejudiciului din dosarul de corupţie, ci din cauza problemelor pe care le are fiul său, Dragoş Dumitru. Mai exact, fostul parlamentar a explicat în faţa instanţei că în 2010, Dragoş a împrumutat 40.000 de euro, cu o dobândă lunară de 30%, de la cămătari din clanul interlop Generalu'. Cum nu a putut plăti datoria la timp, s-au adunat dobânzi de aproape patru milioane de lei. Şantajat şi ameninţat cu moartea, Dragoş Dumitru ar fi achitat doar două milioane de lei iar aceşti bani i-ar fi avut de la sora tatălui său. Aşadar, faptul că şi-a înstrăinat averea toată la doar câteva zile după ce a fost condamnat definitiv şi obligat să achite prejudiciul de la Romsilva, este doar o pură coincidenţă, a susţinut Dumitru în instanţă. „Practic am returnat împrumutul primit de la sora mea pentru fiul meu”, a arătat fostul parlamentar în faţa judecătorilor.
Argumentele procurorilor

Procurorul de caz nu s-a lăsat însă impresionat şi le-a cerut judecătorilor să-l trimită pe Ion Dumitru în spatele gratiilor, arătând că dispoziţiile legii sunt foarte clare, „fiind nevoie de coerciţia statului ca inculpatul să-şi execute obligaţiile pe care trebuia să le facă în mod voluntar“.

Acesta a arătat că reaua credinţă este dovedită de faptul că Ion Dumitru doar condiţionat înţelege să-şi execute obligaţiile. Concret, acuzarea a mărturisit că fostul deputat ar fi afirmat că îşi va plăti datoriile către Romsilva după ce societatea îşi va achita datoriile faţă de el (printr-o decizie judecătorească dubioasă, Romsilva a fost obligată să-l reangajeze pe fostul director şi să-i plătească salariile din urmă – n.r.). „Or, condamnatul are de îndeplinit anumite obligaţii stabilite printr-o decizie definitivă şi nu este în măsură să condiţioneze îndeplinirea acestora“, a arătat procurorul.

Judecătorii nu l-au crezut

După ce au ascultat toate părţile magistraţii din Completul de 3 judecători de la Curtea Supremă a stabilit că e timpul ca fostul deputat PSD Ion Dumitru să ajungă la închisoare. Judecătorii au demontat toate argumentele aduse de Dumitru pentru a fi iertat de executarea pedepsei. „Se constată disponibilitatea pentru viitor în a achita prejudiciul condiţionat însă de îndeplinirea obligaţiilor părţii civile de a-l reintegra şi a-i plăti drepturile salariale restante, însă acest aspect este nerelevant atât timp cât condamnatul are de îndeplinit anumite obligaţii stabilite printr-o decizie definitivă, nefiind în măsură să condiţioneze îndeplinirea acestora“, au arătat judecătorii în motivarea deciziei prin care l-au trimis după gratii pe Ion Dumitru.

Judecătorii n-au crezut nici în coincidenţa cusută cu aţă albă a returnării presupusului împrumut de către sora lui Dumitru imediat după ce a fost condamnat. „Faptul că imediat după condamnare Ion Dumitru a înstrăinat o mare parte a proprietăţilor sale denotă că intenţia sa a fost, de la început, să nu plătească despăgubirile sau să le plătească într-un cuantum cât mai mic. (...) Contractul de donaţie este un alt element care conturează reaua credinţă, dar şi faptul că inculpatul a avut în concret posibilitatea să îşi execute obligaţiile, însă acesta nu şi le-a executat“, au notat magistraţii în motivarea sentinţei.

Şi-a dat averea ca să scape de confiscare

Pe 22 iunie 2013, Ion Dumitru i-a donat surorii sale întreaga sa avere, adică nu mai puţin de 80 de proprietăţi imobiliare. Asta se întâmpla la două săptămâni după ce completul de cinci judecători al instanţei supreme l-a condamnat definitiv, la 3 ani de închisoare cu suspendare în dosarul Romsilva II. Judecătorii l-au găsit vinovat de abuz în serviciu în legătură cu achiziţionarea tancului rusesc vechi, vopsit în roz, care urma să fie tranformat în buldozer, dar care nu a fost folosit niciodată de Romsilva. Donaţia a ieşit la iveală în momentul în care Romsilva a încercat să-şi recupereze prejudiciul.

În ultima declaraţie de avere, fostul parlamentar a notat că ar deţine aproximativ 50 de hectare de teren arabil, 20 de hectare de pădure, şi mai multe terenuri intravilane, care însumate dau circa 6 hectare. În plus, a mai trecut trei case de locuit sau de vacanţă (Târgovişte, Cândeşti, Tătărani), apartament şi garsonieră (Târgovişte), hale de 8.450 de metri pătraţi (Nucet) şi magazie (Cândeşti).

În aceste condiţii, Romsilva a depus, în martie 2015, o sesizare în instanţă, cerând magistraţilor să revoce actul de donaţie dintre Ion Dumitru şi sora sa, Veronica Cârneci. În noiembrie 2015, Romsilva a solicitat şi revocarea suspendării executării pedepsei.
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite