Rusia respinge afirmaţiile oficialilor SUA potrivit cărora liderul de la Kremlin este corupt, dar averea lui Vladimir Putin revine în atenţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Moscova a respins vehement afirmaţiile oficialilor americani potrivit cărora liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, este corupt, afirmaţii care au reaprins discuţiile privind averea lui Vladimir Putin.

După ce purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Josh Earnest, a declarat joi seară că preşedinţia Statelor Unite consideră corecte aprecierile oficialului de la Departamentul Trezoreriei conform cărora Vladimir Putin este corupt, purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus, Dmitri Peskov a reacţionat dur.

„Spun cinstit că dacă eu, de exemplu, l-aş insulta în acest fel pe preşedintele Statelor Unite, aş fi concediat“, le-a spus Peskov reporterilor, transmite Interfax.

Potrivit lui, acuzaţiile făcute de oficialii americani la adresa lui Vladimir Putin sunt total nefondate.

Scandalul a izbucnit după ce Adam Szubin, subsecretar al Departamentului Trezoreriei responsabil de Combaterea terorismului şi infracţiunilor financiare, a declarat zilele trecute, într-un interviu acordat BBC, că Statele Unite îl consideră „corupt“ pe Vladimir Putin.

Imediat, preşedinţia Rusiei a respins aceste afirmaţii, catalogându-le drept „acuzaţii oficiale care pun sub semnul întrebării credibilitatea Departamentului Trezoreriei din SUA“.

De asemenea, Kremlinul a cerut Washingtonului să prezinte „dovezi concrete“ în sprijinul afirmaţiilor sale.

Averea lui Vladimir Putin, din nou în atenţie

Declaraţiile lui Szubi au reaprins însă speculaţiile despre averea lui Vladimir Putin, cu atât mai mult cu cât acesta a refuzat să comenteze un raport secret al CIA din 2007 care estima averea liderului de la Kremlin la aproximativ 40 de miliarde de dolari. Totuşi, el a subliniat că preşedintele rus deţine o avere secretă de mai mulţi ani.

„El ar primi un salariu de aproximativ 110.000 de dolari pe an. Acest lucru nu se potriveşte cu adevărata sa situaţie financiară şi el are o lungă experienţă de a masca starea reală a finanţelor sale“, a insistat Szubin în cadrul interviului acordat BBC.

De cealaltă parte, purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus a declarat că niciuna dintre aceste acuzaţii nu merită un comentariu, deoarece este vorba despre „pură ficţiune“.

Averea lui Vladimir Putin nu ar fi fabuloasă, arată informaţiile publice

De-a lungul vremii, Putin a spus în mod repetat că citeşte ce scrie presa internaţională despre imensa sa avere, inclusiv că ar fi unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume, dar a catalogat aceste informaţii ca fiind prostii, aminteşte Reuters. 

Informaţiile financiare publice despre Putin arată că liderul de la Kremlin nu dispune de o avere fabuloasă. În aprilie, Putin a declarat venituri pe 2014 de 7,65 milioane ruble (119.000 dolari). El a afirmat că deţine două modeste apartamente şi o parte dintr-un garaj, notează Agerpres în pagina sa electronică.

Speculaţii privind averea lui Vladimir Putin

În luna februarie a anului 2015, omul de afaceri Bill Browder, care a fost la un moment dat cel mai important investitor străin din Rusia, a afirmat că Vladimir Putin este cel mai bogat om de pe planetă, având o avere estimată la aproximativ 200 de miliarde de dolari.

„După 14 ani de când se află la putere în Rusia şi ţinând cont de sumele obţinute de economia ţării şi de faptul că aceşti bani nu au fost cheltuiţi pe şcoli, drumuri sau spitale, aşa cum ar fi trebuit, singura explicaţie este că aceşti bani au ajuns în conturi elveţiene, în acţiuni sau în diverse fonduri de investiţii care sunt administrate în numele lui Vladimir Putin şi al acoliţilor lui", a declarat la acea vreme pentru CNN Bill Browder.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite