Nemţii, şocaţi de cum sunt umiliţi românii din diaspora: „Este o fraudă. Este incredibil pentru o ţară UE. Ponta trebuie să demisioneze”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Peste 10.000 de români aşteaptă acum să voteze la Londra. Este imposibil să reuşească înainte de închiderea urnelor
Peste 10.000 de români aşteaptă acum să voteze la Londra. Este imposibil să reuşească înainte de închiderea urnelor

Gunther Krichbaum, preşedintele Comisiei pentru Afaceri Europene din parlamentul Germaniei, s-a arătat indignat de organizarea dezastruoasă a secţiilor de vot pentru românii din diaspora. Aflat la Londra, parlamentarul neamţ a declarat că evenimentele sunt „incredibile” pentru o ţară UE, insistând că s-a petrecut deja o fraudă.

„Ceea ce se întâmplă este incredibil mai ales pentru o ţară care este membră a Uniunii Europene. Sunt mâhnit şi indignat în acelaşi timp şi cred că domnul Ponta, care este premier, este responsabil de asta şi trebuie să demisioneze”, a declarat Gunther Krichbaum, preşedintele Comisiei pentru Afaceri Europene din Bundestag, la secţia de vot de la ICR Londra, potrivit unui filmuleţ postat pe contul de Facebook al Monicăi Macovei, în care acesta stă de vorbă cu europarlamentarul român şi cu alegători care stau la coadă.

„Un premier care poartă responsabilitatea pentru ceea ce se întâmplă aici (...) cum poate deveni preşedinte? Este inaceptabil”, a spus parlamentarul german, potrivit Mediafax. 

„Aici suntem martorii unei fraude reale. Este o fraudă ceea ce se întâmplă. Deja s-a produs frauda", a mai spus Krichbaum. Fiecare cetăţean care vrea să voteze trebuie să aibă acest drept (....) Aşa ceva nu poate fi acceptat, noi în Germania vom observa foarte, foarte atent ceea ce se întâmplă”, a declarat preşedintele Comisiei pentru Afaceri Europene din Bundestag. Mii de oameni aşteaptă să voteze la secţiile din Germania, Marea Britanie, R. Moldova, Franţa, Spania, Italia sau Belgia.

Londra: patru străzi pline de români

Românii din Londra au înfruntat ploaia şi au format cozi de la prima oră în faţa secţiilor de vot. La ora prânzului, coada de la o secţie se lungea pe patru străzi. La ora locală 15.00, peste 10.000 de persoane aşteptau la coadă în capitala Marii Britanii. Pentru a evita experienţa neplăcută din primul tur, când în faţa Institutului Cultural Român din Londra au rămas sute de oameni fără a putea vota, după ce au aşteptat toată ziua la coadă, mulţi s-au reorientat către secţii aflate în alte oraşe, la sute de kilometri distanţă. Unii au mers la Portsmouth, unde era o coadă de 500 de persoane. Unii au venit chiar în România pentru a putea vota. În total, cei peste 150.000 de români care trăiesc în Regatul Unit au avut la dispoziţie 11 secţii de votare. În statul vecin, în Irlanda, cozile uriaşe de la Dublin i-au determinat pe români să închirieze autocare cu care au plecat la Belfast, în Irlanda de Nord, parte a Regatului Unit.

Joi, grupul CDU/CSU, coaliţia condusă de Angela Merkel, a emis un comunicat în care-şi exprimă îngrijorarea faţă de „această evoluţie foarte nedemocratică” a organizării secţiilor de vot pentru românii din Germania. Comunicatul subliniază că Berlinul ar fi aprobat în cel mai scurt timp secţii suplimentare, dacă le-am fi solicitat. „Cerem Guvernului să facă uz de aceste posibilităţi în turul doi pentru a răspunde reproşului unei manipulări arbitrare”.
 

Grupul parlamentar majoritar din Bundestag, CDU/CSU, condus de cacelarul Germaniei, Angela Merkel, a transmis un comunicat în care critică dur Guvernul României, contrazicând clar afirmaţiile făcute de Victor Ponta privind interdicţia pentru deschiderea de secţii de vot suplimentare în Germania, în afara sediilor misiunilor diplomatice româneşti din Germania. 

Redăm comunicatul, care a fost publicat cu titlul Garantaţi respectarea drepturilor omului, pentru organizarea de alegeri corecte şi libere, înainte de turul doi pentru preşedinţia României:

„Duminica viitoare va avea loc în România al doilea tur al alegerilor pentru preşedinţie. Arnold Vaatz, vicepreşedintele grupului parlamentar CDU/CSU din Bundestag şi Erika Steinbach, preşedintele Grupului de Lucru pentru Drepturile Omului, transmit: 

Cerem respectarea standardelor democratice obligatorii în UE privind drepturile omului, asigurarea de alegeri corecte şi libere pe 16 noiembrie. Rezultatele primului tur arată că vocile românilor din diaspora şi vocile celor de pe listele suplimentare vor decide cel mai probabil rezultatul alegerilor din România. 

Potrivit statisticilor oficiale privind numărul cetăţenilor străini, doar în Germania există 260.000 de cetăţeni români cu drept de vot. Cu toate acestea, România a înfiinţat doar cinci secţii de votare în Germania. Asta a cauzat în Munchen cozi la care s-a aşteptat mai multe ore. Sute de persoane au fost întoarse de la urne, fără a putea vota, atunci când secţiile s-au închis. 

Dacă o reprezentanţă străină solicita la MAE aprobarea pentru secţii de votare în afara reprezentanţelor diplomatice din Germania, acestea se aprobă în cel mai scurt timp. Informaţiile contrare sunt clar greşite. Cerem Guvernului României să facă uz de aceste posibilităţi pentru turul doi pentru a răspunde reproşului unei manipulări arbitrare”. 

„Bundestagul sesizează cu foarte mare îngrijorare această evoluţie foarte nedemocratică şi o să prezinte un comunicat de presă în care clarifică încă o dată cât de falsă este această informaţie răspândită şi solicită încă o dată folosirea tuturor posibilităţilor pe care legea germană le acordă intenţionat pentru a da curs unor proceduri democratice. Se arată foarte miraţi că, până în momentul actual, România nu doreşte înfiinţarea unor secţii suplimentare, posibile după legea germană”, a declarat în exclusivitate pentru „Adevărul” Bernd Fabritius, deputat în Bundestag, ales din partea CDU. 

„Desigur că Bundestagul s-a sesizat şi se va sesiza în continuare. Chiar eu am sarcina, ca raportor pentru drepturile omului în UE, am sarcina, să supraveghez exact această evoluţie, ştiind că folosirea dreptului la un vot democratic face parte din drepturile omului stipulate în Convenţia Drepturilor Omului respectată în UE. O să verificăm foarte clar ce se întâmplă în acest context”, a mai spus parlamentarul german de origine română. 

EvenimentePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite