„Legea 2 Mai”, adoptată de Parlament. Pedepse mai aspre pentru traficul de droguri de mare risc

0
Publicat:

Camera Deputaţilor a adoptat, marți, proiectul de lege care prevede ca traficul de droguri de mare risc să fie pedepsit cu închisoare cu executare. Inițiativa merge acum pe masa președintelui Klaus Iohannis pentru a fi promulgată.

Gorghiu: Traficanții de droguri de mare risc nu mai pot primi pedepse cu suspendare Foto: Arhivă
Gorghiu: Traficanții de droguri de mare risc nu mai pot primi pedepse cu suspendare Foto: Arhivă

Mi-am dorit tare mult ca Legea 2 Mai să fi votată de Parlamentul României și astăzi s-a întâmplat. Ce aduce nou? Faptul că traficanții de droguri de mare risc nu mai pot primi pedepse cu suspendare. Nu poți să vinzi cocaină sau heroină, să distrugi vieți și după să umbli liber pe străzi. Locul traficanților este la închisoare. Nu mai avem voie să asistăm la încă o tragedie ca cea de la 2 Mai. Să fie clar, avem nevoie de legi de partea victimelor, pentru că trebuie să ne protejăm tinerii de traficul de droguri”, a afirmat, marți, ministrul Alina Gorghiu.

Camera Deputaților a adoptat decizional proiectul de Lege pentru completarea Legii nr.143/2000 privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri, pentru modificarea Legii nr.194/2011 privind combaterea operaţiunilor cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, altele decât cele prevăzute de acte normative în vigoare, precum şi pentru completarea art.91 alin.(3) din Legea nr.286/2009 privind Codul penal.

Conform proiectului de lege, „Nu se poate dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere în cazul infracţiunilor prevăzute la art. 2 alin. (2) şi art. 3 alin. (2). (n.r alineatele menționate se referă la operațiuni cu droguri de mare risc)”

Art. II- Legea nr. 194/2011 privind combaterea operaţiunilor cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, altele decât cele prevăzute de acte normative în vigoare, se modifică după cum urmează:

Art. 16 alin (1) se modifică și va avea următorul cuprins:

Fapta persoanei care, fără a deţine autorizaţie eliberată în condiţiile prezentei legi, efectuează fără drept operaţiuni cu produse ştiind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 10 ani și interzicerea unor drepturi, dacă fapta nu constituie o infracţiune mai gravă.

Art. 17

Fapta persoanei care, cu intenţie, efectuează fără drept operaţiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, pretinzând sau disimulând că acestea sunt produse autorizate potrivit legii sau a căror comercializare este permisă de lege, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 10 ani şi interzicerea unor drepturi, dacă fapta nu constituie o infracţiune mai gravă.

Senatul a adoptat în noiembrie 2023, ca prim for, „Legea 2 mai”, care a fost inițiată de ministrul Alina Gorghiu după accidentul produs în 19 august 2023, la ieșirea din stațiunea 2 Mai, când Vlad Pascu, un tânăr de 19 ani care consumase mai multe tipuri de droguri, a accidentat mortal 2 tineri și a rănit alți 3, apoi a fugit de la locul accidentului.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite