Miting la Târgu Secuiesc. O mie de oameni au ieşit în stradă în semn de solidaritate cu presupusul terorist Beke Istvan: „Secuimea nu e România!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Peste cinci sute de localnici din Târgu Secuiesc au protestat, sâmbătă, împotriva arestării lui Beke Istvan
Peste cinci sute de localnici din Târgu Secuiesc au protestat, sâmbătă, împotriva arestării lui Beke Istvan

Arestarea lui Beke Istvan, acuzat că ar fi încercat să detoneze o bombă la parada de 1 Decembrie, i-a scos din nou în stradă pe etnicii maghiari din Târgu Secuiesc. Circa o mie de persoane au participat sâmbătă după-amiază la un miting de protest în centrul oraşului, printre ei aflându-se şi părinţii lui Beke Istvan.

UPDATE Ora 18.50 Mitingul de protest, la care au participat circa o mie de persoane, s-a încheiat.

UPDATE. Ora 18.00: Manifestanţii au revenit în centrul oraşului. Se cântă imnul secuiesc, dar şi imnul Ungariei. La biserica din centru se trag clopotele. Oamenii încep să plece spre case, anunţând că se vor întoarce şi mâine să protesteze.

UPDATE. Ora 17.50: Coloana de manifestanţi a trecut prin faţa Judecătoriei, iar acum a ajuns în dreptul Parchetului. Se scandează: "Lăsaţi-l acasă!" şi "Jos dictatura!". O parte a celor care participă la protest spun că, după ce va ieşi din arest, îi vor propune lui Beke Istvan să candideze pentru postul de primar al oraşului, fiind hotărâţi să îl voteze.

UPDATE. Ora 17.00: Numărul manifestanţilor continuă să crească, ajungând la peste 500. S-a ajuns în dreptul Poliţiei din oraş, unde protestatarii au început să scandeze şi în limba română. Se strigă "Libertate pentru Istvan!" şi "Nu ne temem!". Câţiva dintre manifestanţi au aprins artificii, iar unul dintre ei a spart o sticlă plină cu nisip, strigând "asta e bomba!". Se mai scandează "Secuimea nu e România!".

UPDATE. Ora 16.30: Numărul manifestanţilor a ajuns la peste 400. Câţiva tineri împart artificii prin mulţime. Se scandează: "Eliberaţi-l!", "Unde e bomba?", "Nu suntem terorişti", "Media românească e mincinoasă" şi "Cine e maghiar e cu noi!". Manifestanţii au pornit într-un marş prin oraş, pe traseul Primărie - Poliţie - - Judecătorie - Parchet.

UPDATE. Ora 16.00: Circa 200 de persoane s-au adunat în zona centrală a oraşului Târgu Secuiesc, oameni de toate vârstele, unii dintre ei fluturând steagul secuiesc, dar şi steagul Ungariei. Manifestanţii au afişat pancarte inscripţionate în limba maghiară, cu mesaje precum "Dreptate pentru Beke Istvan" sau "Fiecare secui este dator să apere secuii".

În mijlocul manifestanţilor a fost instalată o masă la care, pe bază de semnătură, participanţii sunt invitaţi să facă donaţii. Banii ar urma să fie folosiţi pentru a plăti avocaţi care să-l reprezinte în instanţă pe Beke Istvan.  

Târgu Secuiesc: miting de solidaritate cu presupusul terorist Beke Istvan


Alte proteste similare au mai avut loc miercuri şi joi, când sute de etnici maghiari au manifestat la Târgu Secuiesc, judeţul Covasna. Acţiunile nu au fost însă autorizate de primărie.

Potrivit HotNews.ro, pentru acţiunile de sâmbătă, au existat solicitări de autorizare pentru mitinguri de solidaritate şi în Sf. Gheorghe, însă acestea au fost retrase. 

Alte acţiuni de protest sunt aşteptate în Ungaria. Duminică, Ambasada României de la Budapesta ar putea fi picheată de cei nemulţumiţi de arestarea lui Beke.

Peste 800 de persoane, la un miting de solidaritate cu Beke Istvan Attila

Peste 800 de persoane au participat, joi, la Târgu Secuiesc, la un miting de solidaritate cu Beke Istvan Attila, arestat după ce a fost acuzat că intenţiona să confecţioneze un dispozitiv exploziv improvizat pe care să-l detoneze în public marţi, la manifestările de Ziua Naţională.

Participanţii la miting s-au adunat cu pancarte şi lumânări aprinse în mâini, pentru a doua zi consecutiv, după ce s-au mobilizat pe reţelele de socializare, în Piaţa Gabor Aron din Târgu Secuiesc.

Ei au scandat numele lui Beke Istvan Attila, dar şi “Lăsaţi-l în libertate, nu suntem terorişti”, “Dreptate pentru Istvan”, “Puneţi-l în liberate”, “Şi mâine venim şi vom fi tot mai mulţi”, “Beke Istvan e nevinovat”, după care au plecat, în coloană, către Primăria Târgu Secuiesc, unde s-au oprit şi i-au cerut primarului Bokor Tibor să iasă în faţa mulţimii.

Totodată, i-au strigat edilului: “Să iasă primarul”, pe care l-au numit “trădător de ţară” şi “să plece (primarul - n.r.) la Mediaş, de unde a venit”, iar alte scandări au fost “Suntem azi aici şi vrem dreptate”, “Căutăm dreptate”.

Lozinci precum: “Trădător de ţară” au fost strigate şi la adresa preşedintelui Consiliului Judeţean Covasna, Tamas Sandor.

Manifestanţii au avut şi un mesaj pentru mass-media naţională. Astfel, pe două pancarte negre, manifestanţii au scris cu litere albe: “Ruşine, mass-media românească, iarăşi manipulare, nu pierdeţi nicio şansă să instigaţi la ură împotriva comunităţii maghiare. Cine-şi va cere scuze?” şi “Suntem maghiari, condamnăm violenţa, terorismul, dar şi manipularea”.
De la primărie, manifestanţii au plecat către sediul Poliţiei, numărul acestora crescând pe parcurs la circa 800.

“Aici este o bombă”, “Beke este nevinovat”, “Dreptate pentru Beke Istvan” şi “Mass-media românească este minicnoasă” şi “Cine este maghiar, este cu noi”, au scandat participanţii în faţa sediului Poliţiei.
Oamenii au huiduit, după care au plecat spre Judecătorie şi Parchet, de unde se vor întoace în Piaţa Gabor Aron.
Mitingul de solidaritate cu Beke Istvan Attila nu a fost autorizat.
“Nici astăzi manifestarea nu este autorizată, dar jandarmii asigură măsurile de ordine în zonă”, a precizat purtătorul de cuvânt al Inspectortului Judeţean de Jandarmi Covasna, Petronela Corodeanu.

Acuzat de terorism

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism l-au pus sub acuzare pe Beke Istvan Attila, membru al formaţiunii extremiste “Mişcarea de Tineret 64 de Comitate” din Ungaria, pentru că ar fi intenţionat să confecţioneze un dispozitiv exploziv improvizat, pe care să-l detoneze în public, marţi, la manifestările de Ziua Naţională organizate la Târgu Secuiesc.

Curtea de Apel Bucureşti a admis, marţi noapte, propunerea procurorilor şi a dispus arestarea preventivă pentru 30 de zile a lui Beke Istvan.

Sesizarea la DIICOT despre acest caz a fost făcută în 23 octombrie de către Serviciul Român de Informaţii, care a arătat că membri ai organizaţiei autohtone din judeţul Covasna a grupării naţionalist-extremiste “Mişcarea de Tineret 64 de Comitate”, ai cărei lideri se află în contactul direct al coordonatorilor formaţiunilor ungare extremiste “Mişcarea pentru o Ungarie mai bună” (JOBBIK), HVIM, respectiv “Oastea Haiducilor” - recunoscută de către Oficiul pentru Protecţia Constituţiei din Ungaria drept structură cu profil terorist - desfăşoară, în scopul îngreunării sau împiedicării exercitării puterii de stat, acţiuni împotriva ordinii constituţionale de natură a pune în pericol securitatea naţională.

Pe teritoriul României activează HVIM Transilvania, entitate care, prin structura ideologică şi modelul acţional respectă tiparul mişcării ungare, preşedinte fiind din anul 2014 Szocs Zoltan. În prezent, HVIM activează în România pe raza judeţelor Cluj, Covasna, Harghita şi Mureş.

Mişcarea radicală, al cărei nume se referă la numărul de comitate pe care le avea Ungaria Mare, înainte de Tratatul Trianon, a avertizat că, din cauza “calomniilor absurde”, se va adresa tribunalelor internaţionale, presei internaţionale şi organizaţiilor pentru drepturile omului.
Beke Istvan, acuzat de acţiuni împotriva ordinii constituţionale şi nerespectarea regimului materiilor explozive, este în arest preventiv, dar decizia Curţii de Apel Bucureşti nu este definitivă, contestaţia urmând să fie judecată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Anchetatorii au găsit la percheziţiile din Covasna, la imobilul folosit de Beke Istvan Attila, sute de materii explozive, dispozive electronice care permiteau acţionarea de la distanţă, două dispozitive militare de vedere pe timp de noapte, dar şi un poligon de tragere, potrivit unor surse judiciare.
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite