„Acţiunea structurilor anti-teroriste care au acţionat de 1 Decembrie împotriva lui Beke Istvan este îngrijorătoare“, susţine Partidul Popular Maghiar transilvănean

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Beke Istvan este suspectat de terorism. FOTO: Mediafax
Beke Istvan este suspectat de terorism. FOTO: Mediafax

“Conducerea Partidului Popular Maghiar din Transilvania  consideră ca fiind îngrijorătoare acţiunea structurilor anti-teroriste care a fost programată şi a avut loc în 1 decembrie, ziua naţională a României, în Târgu Secuiesc, deoarece această acţiune ar putea avea ca efect adâncirea tensiunilor interetnice”, se arată într-un comunicat transmis de partid.

“Este deja un fapt cunoscut că în 1 decembrie, cetăţeanul român de etnie maghiară, cu domiciliul în Târgu Secuiesc,  Beke István a fost arestat şi este acuzat că ar fi plănuit un atentat terorist în Târgu Secuiesc, de ziua naţională a României. În măsura în care acest lucru va fi dovedit, rugăm structurile statului să aplice legea cu cea mai mare severitate.

Cu privire la gravitatea acuzaţiilor, având în vedere informaţiile actuale conform cărora, în urma percheziţiilor, obiectele găsite sunt instrumente necesare unui joc sportiv nevinovat, conducerea Partidului Popular Maghiar din Transilvania solicită instituţiilor de stat şi formatorilor de opinie publică să trateze acest caz respectând prezumţia de nevinovăţie”, se arată în comunicat. 

Atmosferă specifică anilor ’90

Conducerea Partidului Popular Maghiare din Transilvania se opune atitudinii unor organisme statale şi a unor instituţii media care încearcă să

retrezească o atmosferă specifică anilor ’90 pe baza unui caz care ridică multe întrebări şi include detalii neclare – este greu să nu se facă legătura între aceste intenţii şi fantasmagoria unui parlamentar PSD care a declarat săptămâna trecută că incendiul de la Clubul Colectiv ar avea legătură cu comunitatea maghiară, respectiv ştirea cu privire la secreta şi incredibila “schimbare a drapelelor” de 1 decembrie la Sfântu Gheorghe. Consecinţele acestor intenţii acuzatoare – în lumina evenimentelor petrecute la Târgu Mureş în urmă cu 25 de ani – pot fi imprevizibile.

Considerăm inacceptabil faptul că, adăpostindu-se în spatele pretextului luptei anti-teroriste şi a pericolelor teroriste reale care cresc în tot mai multe puncte din Europa şi din lume, autorităţile române şi unii formatori de opinie - folosindu-se şi de faptul că sărbătorirea zilei naţionale a României în Ţinutul Secuiesc este oricum o situaţie conflictuală – se pare că încearcă să direcţioneeze opinia publică împotriva maghiarilor din Transilvania”, mai arată reprezentanţii PPMT. 

“Isteria acutizată anti-maghiară din materialele de presă”

“Având în vedere faptul că acţiunile împotriva realelor pericole teroriste solicită din partea organismelor statale un înalt grad de profesionalism şi un nivel ridicat de responsabilitate, atragem atenţia că, nici în zile obişnuite, nici în ziua naţională a României, instigarea la ură, la atitudine anti-maghiară şi anti-minoritară nu serveşte consolidării stabilităţii României. Liderii comunităţii maghiare din România se luptă de multe decenii pentru drepturile lor şi fac acest lucru utilizând întotdeauna instrumente democratice, paşnice. Este nu doar responsabilitatea membrilor comunităţii naţionale, ci şi a liderilor organismelor statale ca relaţiile româno-maghiare, convieţuirea româno-maghiară în Transilvania să nu fie pusă în pericol, oricare ar fi contextul internaţional.

Văzând isteria acutizată anti-maghiară din materialele de presă publicate în ziua naţională a României, conducerea Partidului Popular Maghiar din Transilvania consideră că destabilizarea relaţiilor româno-maghiare constituie un act iresponsabil şi tocmai de aceea este deosebit de important ca actorii vieţii politice şi liderii de opinie să dea dovadă de echilibru, de cumpătare şi de moderaţie”, arată conducerea Naţională a Partidului Popular Maghiar din Transilvania. 

Scandalul Beke Istvan

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism l-au prins pe Beke Istvan Attila, membru al formaţiunii extremiste "Mişcarea de Tineret 64 de Comitate" din Ungaria (HVIM), în urma unor percheziţii care au avut loc în noaptea de luni spre marţi, acesta fiind pus sub acuzare pentru că ar fi intenţionat să confecţioneze un dispozitiv exploziv improvizat, pe care să- l detoneze în public, marţi, la manifestările de Ziua Naţională organizate la Târgu Secuiesc. Curtea de Apel Bucureşti a admis, marţi noapte, propunerea procurorilor şi a dispus arestarea preventivă pentru 30 de zile a lui Beke Istvan. 

Sesizarea la DIICOT despre acest caz a fost făcută în 23 octombrie de către Serviciul Român de Informaţii, care a arătat că membri ai organizaţiei autohtone din judeţul Covasna a grupării naţionalist-extremiste "Mişcarea de Tineret 64 de Comitate", ai cărei lideri se află în contactul direct al coordonatorilor formaţiunilor ungare extremiste "Mişcarea pentru o Ungarie mai bună" (JOBBIK), HVIM, respectiv "Oastea Haiducilor" - recunoscută de către Oficiul pentru Protecţia Constituţiei din Ungaria drept structură cu profil terorist - desfăşoară, în scopul îngreunării sau împiedicării exercitării puterii de stat, acţiuni împotriva ordinii constituţionale de natură a pune în pericol securitatea naţională.

Citeşte şi

Frăţia extremiştilor: maghiarii de la HVIM, înfrăţiţi cu antiromânii din Republica Moldova

Ce afaceri învârtea „teroristul cu pluş“ din Covasna. Cât de periculoase erau substanţele explozive confiscate de procurori

Cluj-NapocaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite