Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila: „Este nevoie de un spital nou la Galați, a doua cea mai aglomerată zonă a țării“

0
Publicat:

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat că este nevoie de construirea unui nou spital la Galați, deoarece Dunărea de Jos este a doua cea mai aglomerată zonă a țării după București. 

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila și președintele CJ Galați, Coste Fotea SURSA: CJ Galați
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila și președintele CJ Galați, Coste Fotea SURSA: CJ Galați

„Evident că un spital care are 50 de ani, cum este și cel din Galați, are nevoie de o reabilitare profundă sau de o clădire nouă. Ca să faci o reabilitare profundă este mai complicat deoarece trebuie să-l închizi parțial. O opțiune este construirea unui spital nou, dacă există teren. Și cred că există la Consiliul Județean. (…) Zona este foarte populată, nu numai că este centru regional. Galați-Brăila va deveni o zonă aglomerată, cred că a doua din țară, după București. Cred că se justifică, dacă există studiu de fezabilitate. Cred că este nevoie de un nou spital la Galați”, a declarat vineri, 16 decembrie, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

Ministrul a ținut să precizeze că pentru construirea unui spital nou la Galați vor trebuie găsite alte fonduri, deoarece lista PNRR nu mai poate fi modificată.

„Nu am găsit nicio unitate spitalicească din județul Galați în lista pe care ne-a lăsat-o fostul guvern. Am găsit 22 de județe care nu avea nici măcar un obiectiv pe această listă, în schimb alții aveau patru. Cum s-a luat această decizie, am încercat să aflu, nu mi s-a dat niciun răspuns. Am fost la Bruxelles să completez lista și răspunsul a fost că nu se poate. Asta mi-a spus Comisia Europeană”, a adăugat Alexandru Rafila.

Consiliul Judeţean Galaţi a început deja demersurile pentru realizarea unui nou spital. Unitatea medicală va avea 375 de paturi şi secţii moderne, dotate cu aparatură de ultimă generaţie.

Noul spital va avea şase etaje şi aceeaşi înălţime cu actualul corp de clădire al Spitalului Judeţean, o suprafaţă desfăşurată totală de peste 96.000 de mp, nu mai puţin de 20 de săli de operaţie şi 375 de paturi, din care 260 pentru spitalizarea continuă, 54 pentru spitalizarea de zi şi 61 de paturi pentru secţia ATI.

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a fost prezent vineri, 16 decembrie 2022, în Galaţi. Acesta a vizitat secţia de Radioterapie din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă „Sf. Apostol Andrei”, acolo unde a fost pus în funcţiune cel de-al doilea accelerator liniar de particule pentru tratarea cancerului.

De asemenea, ministrul a vizitat noul ambulatoriu de la Spitalul TBC Galați, dar și Unitatea de Primi Urgențe a Spitalului Județean Galați.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite