Manifestări în mai multe oraşe din ţară, cu ocazia Zilei Marinei. Evenimentele încep din 8 august şi cuprind expoziţii, concerte, vizitarea navelor militare

0
0
Foto: News
Foto: News

Forţele Navale Române au anunţat că în acest an vor avea loc mai multe manifestări în diverse oraşe din ţară cu prilejul Zilei Marinei, la împlinirea a 120 de ani de la prima sărbătorire. Evenimentele, care încep din 8 august, cuprind expoziţii, concerte, vizitarea navelor militare.

Forţele Navale au transmis, miercuri, printr-un comunicat de presă, că în perioada 8-15 august, sunt organizate numeroase evenimente la Constanţa, Mangalia, Brăila, Tulcea, Galaţi, Bucureşti şi Bicaz. 

Programul va debuta cu un concert susţinut de Muzica Militară a Forţelor Navale, în 8 august, între orele 17.00-18.30, în Piaţa Tricolorului din municipiul Tulcea, pentru a aduce în atenţia publicului importanţa revenirii Dobrogei la Patria Mamă, odată cu dobândirea independenţei de stat a României.

În municipiul Tulcea, programul continuă în 13 august, cu Ziua Porţilor Deschise, între orele 09.00 - 13.00, în portul militar. De asemenea, în 14 august, între orele 09.00 - 10.00, va fi adus un omagiu eroilor marinari, printr-o ceremonie militară şi religioasă organizată la Cimitirul Eroilor, iar în 15 august, Ziua Marinei Române va fi sărbătorită, într-un cadru restrâns, în portul militar, din cauza lucrărilor de reabilitare a falezei, care sunt în desfăşurare. 

La Mangalia, Muzica Militară a Forţelor Navale şi formaţia muzicală a Diviziei 101 Aeropurtate a SUA, cantonată la Baza 57 Aeriană "Mihail Kogălniceanu”, vor deschide seria manifestărilor printr-un concert susţinut în 10 august, între orele 18.00 - 19.00, în Piaţa Revoluţiei. 

În continuare, Cercul Militar Mangalia organizează, în perioada 11-14 august, între orele 19.00 - 22.00, Săptămâna Spiritualităţii Marinăreşti, un eveniment care cuprinde activităţi culturale, expoziţii interactive, ateliere de matelotaj, jocuri şi concursuri marinăreşti, spectacole de muzică uşoară şi muzică folclorică, susţinute de ansamblurile artistice "Cununa grâului” şi "Doiniţa” de la Cercul Militar Bistriţa. 

În 13 august, portul militar Mangalia îşi va deschide porţile, iar vizitatorii vor putea interacţiona cu echipajele navelor militare. 

Ziua Recunoştinţei va fi marcată în 14 august, printr-o ceremonie militară şi religioasă, care va avea loc la ora 13.00 şi în cadrul căreia se va inaugura Monumentul Marinarului şi Constructorului Naval, amplasat în portul turistic Mangalia. La finalul zilei, Muzica Militară a Diviziei 2 Infanterie "Getica” din Buzău va susţine un concert în portul turistic, între orele 19.00 - 20.00. 

"Publicul din Municipiul Mangalia este invitat luni, 15 august, în portul turistic, unde programul va începe, la ora 10.00, cu ceremonialul de ridicare a Pavilionului, Geacului şi Marelui Pavoaz la bordul navelor militare, urmat de scurte alocuţiuni ale oficialităţilor. Zeul Neptun va da startul manifestărilor, care vor cuprinde un exerciţiu demonstrativ naval întrunit, prezentat de structuri ale forţelor navale, aeriene, terestre, ale forţelor pentru operaţii speciale, precum şi structuri ale Gărzii de Coastă. De la ora 21.00, marinarii militari se vor retrage cu torţe în acordurile Muzicii Militare a Diviziei 2 Infanterie Getica din Buzău”, au anunţat Forţele Navale. 

La Bucureşti, Forţele Navale Române sunt prezente, în perioada 11-15 august, la ARCUB - Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti, unde publicul va putea vedea, între orele 16.00-21.00, o expoziţie cu lucrări de pictură cu tematică marină, semnată de Alexandru Ghinea, machete de nave, uniforme de marină şi medalii aniversare realizate de R.A. Monetăria Statului, iar doritorii vor învăţa să confecţioneze noduri marinăreşti în cadrul unui atelier interactiv. 

În 12 august, între orele 20.00-21.00, formaţiile muzicale ale Forţelor Navale Române şi Diviziei 101 Aeropurtate a SUA vor susţine, în premieră, un concert în Piaţa Roma (Statuia Lupoaicei). 

Ziua Marinei Române va fi sărbătorită la Bucureşti în 15 august, orele 8.30-10.00, printr-o ceremonie militară şi religioasă, care va avea loc la Monumentul Eroilor Marinari din Parcul "Regele Mihai I” (zona Debarcader / Herăstrău). 

La Brăila, seria evenimentelor va debuta cu o expoziţie de navomodele şi lucrări de matelotaj, organizată, în perioada 9-15 august, la complexul comercial Brăila Mall, unde Muzica Militară a garnizoanei Brăila va susţine un concert în 12 august, orele 18.00-19.00. Publicul brăilean va putea vizita, în 13 august, navele militare fluviale care vor fi acostate în zona centrală a falezei, precum şi o expoziţie de tehnică militară şi armament. 

În 14 august, militarii Flotilei Fluviale "Mihail Kogălniceanu” din Brăila vor aduce un omagiu eroilor marinari şi vor depune o ancoră de flori în apele Dunării, în cadrul unei ceremonii, care va avea loc la ora 09.00, în portul militar. 

În 15 august, de la ora 10.00, brăilenii sunt invitaţi pe faleza Dunării, pentru a sărbători Ziua Marinei Române împreună cu marinarii militari. După ridicarea Pavilionului, Geacului şi Marelui Pavoaz la bordul navelor militare, urmată de o scurtă slujbă religioasă şi alocuţiunile persoanelor oficiale, va fi prezentat publicului exerciţiul demonstrativ naval întrunit "Forţele Navale Române 22”, iar Zeul Neptun va patrona jocurile şi concursurile marinăreşti. Evenimentul se va încheia cu defilarea navelor militare şi civile, iar seara, de la ora 20.30, marinarii se vor retrage cu torţe, pe traseul Primăria Municipiului Brăila – Calea Călăraşilor – Secţia 329 Logistică Brăila. 

La Galaţi, marinarii militari vor organiza, în 14 august, între orele 10.00-13.00, pe faleza oraşului (zona Parcului "La elice”), Ziua Porţilor Deschise, unde vor putea fi vizitate navele fluviale acostate, precum şi o expoziţie de armament şi tehnică militară. Totodată, publicul gălăţean va fi invitat să participe la jocuri marinăreşti şi să asiste la exerciţii demonstrative. 

În 15 august, în intervalul orar 18.00-20.00, pe faleza Dunării, este planificată o ceremonie militară şi religioasă, în cadrul căreia va fi depusă o ancoră de flori în apele Dunării, în memoria eroilor marinari. După aceasta, navele militare ale Flotilei Fluviale "Mihail Kogălniceanu” vor prezenta un exerciţiu demonstrativ, iar activitatea se va încheia cu defilarea navelor militare şi parada navelor civile. 

Marinarii militari vor fi prezenţi, în perioada 13-15 august, în oraşul Bicaz din judeţul Neamţ, singurul oraş montan din România unde sărbătorirea Zilei Marinei Române a devenit o tradiţie încă din anii 1960, şi vor organiza pentru public standuri interactive şi expoziţii de tehnică şi echipamente, iar în 15 august, scafandrii de luptă vor desfăşura, pe Lacul Izvorul Muntelui, cel mai mare lac de acumulare din ţară, un exerciţiu demonstrativ.

La Constanţa, programul activităţilor dedicate sărbătoririi Zilei Marinei Române va debuta cu o expoziţie de fotografie semnată de Redacţia Mass-Media a Forţelor Navale, care prezintă aspecte din timpul activităţilor de instrucţie şi misiunilor executate de marinarii militari. Aceasta va avea loc, în perioada 8-15 august, în hipermarket-urile Auchan. 

Formaţiile muzicale ale Forţelor Navale Române şi Diviziei 101 Aeropurtate a SUA vor susţine o serie de concerte în Constanţa, astfel: în 11 august, orele 18.00-19.00, un concert itinerant, în staţiunea Mamaia, pe traseul cuprins între Piaţeta Perla şi Piaţeta Cazino Mamaia; în 13 august, între orele 12.00-13.00, în portul militar, la Ziua Porţilor Deschise, în 14 august, între orele 20.00-21.30, pe faleza Cazinoului, în zona grupului statuar "Pescarii”. 

În 13 august, în portul militar Constanţa, publicul este invitat, între orele 09.00-17.00, la Ziua Porţilor Deschise, unde vor putea fi vizitate nave militare, un elicopter Puma Naval, expoziţii de tehnică şi armament, standuri cu ofertele educaţionale ale instituţiilor militare de învăţământ şi un spaţiu în care amatorii vor putea participa la bătălii navale virtuale, special amenajat de EMEA – World of Warships / War Gaming Europe. 

De asemenea, Muzeul Naţional al Marinei Române va putea fi vizitat, gratuit, în 13 august şi 15 august, între  orele 09.00-16.00. 

Marinarii militari vor desfăşura, în 14 august, la Monumentul Marinarilor Români (Crucea Marinarilor) din Constanţa, o ceremonie militară şi religioasă, pentru a aduce un omagiu marinarilor care îşi dorm somnul de veci în adâncurile mărilor şi oceanelor, iar de la ora 17.00 până la ora 21.00, vor fi prezenţi în Portul Tomis, cu o expoziţie de tehnică militară, cu standuri cu ofertele educaţionale ale instituţiilor militare de învăţământ şi cu un spaţiu în care amatorii vor putea participa la bătălii navale virtuale, special amenajat de EMEA – World of Warships / War Gaming Europe. 

În 15 august, manifestările de la Constanţa vor începe la ora 10.00, cu ceremonialul de ridicare a Pavilionului, Geacului şi Marelui Pavoaz la bordul navelor militare şi se vor desfăşura în portul militar şi în Portul Tomis. În portul militar, festivitatea va începe cu serviciul religios şi va fi urmată de alocuţiunile persoanelor oficiale şi de vizitarea navei-şcoală "Mircea”, recent întoarsă dintr-un marş internaţional de instrucţie. 

În Portul Tomis, activităţile organizate, în 15 august, cu prilejul sărbătoririi Zilei Marinei Române, vor avea loc între orele 10.00-13.00 şi 17.00-20.00 şi vor cuprinde expoziţii de tehnică militară, standuri cu ofertele educaţionale ale instituţiilor militare de învăţământ, ateliere interactive de noduri marinăreşti, face-painting şi foto-corner, un spaţiu special amenajat pentru jocuri virtuale, amenajat de EMEA – World of Warships / War Gaming Europe, în care pasionaţii de gaming vor putea participa la bătălii navale virtuale şi multe surprize.

 În prima parte a zilei de 15 august, după defilarea aviaţiei, Zeul Neptun îşi va face apariţia, în jurul orei 10.55, însoţit de alaiul său, şi va da startul jocurilor şi concursurilor marinăreşti, la care vizitatorii vor fi invitaţi să participe. Prezenţa Zeului Neptun şi a alaiului său va fi asigurată de Facultatea de Arte a Universităţii "Ovidius” din Constanţa. 

Formaţia de nave militare ancorate în faţa Comandamentului Flotei va defila, în intervalul orar 11.00-12.00, până la Midia şi retur, pentru a saluta turiştii aflaţi pe litoral. Defilarea va fi încheiată de parada ambarcaţiunilor turistice, în jurul orei 12.45, după care Zeul Neptun se va retrage şi va urma un spectacol de artificii, oferit de către Primăria Municipiului Constanţa. 

În cea de-a doua parte a zilei de 15 august, marinarii militari vor fi prezenţi, în Portul Tomis, între orele 17.00 - 20.00, după care publicul este invitat la un mini-concert susţinut de formaţiiile muzicale ale Forţelor Navale Române şi Diviziei 101 Aeropurtate a SUA, care va avea loc pe faleza de la Cazino, în zona grupului statuar "Pescarii”, în intervalul orar 20.00-20.30. 

Cea de-a 120-a aniversare a Zilei Marinei Române se va încheia cu un concert extraordinar susţinut de Corul Naţional de Cameră "Madrigal – Marin Constantin” şi cu retragerea cu torţe a marinarilor, urmate de un spectacol de artificii. Retragerea cu torţe va avea loc în intervalul orar 20.30-22.00 şi se va desfăşura pe itinerariul Cazino – Bulevardul Regina Elisabeta – Farul Genovez – Comandamentul Flotei – Piaţa Ovidiu. Concertul intitulat "Ave Maria" este dedicat Sfintei Fecioare Maria, protectoarea marinarilor, şi este planificat să se desfăşoare în intervalul orar 21.00 - 22.00, pe faleză, în zona statuii lui Mihai Eminescu. 

Spectacolul de artificii, lansate de pe mare, va fi asigurat de către Primăria Municipiului Constanţa şi va încheia manifestările organizate cu prilejul sărbătoririi Zilei Marinei Române. 

Sărbătorită pentru prima dată în15 august 1902, la bordul crucişătorului "Elisabeta”, Ziua Marinei Române a ajuns anul acesta la cea de-a 120-a aniversare. 

Evenimente


Ultimele știri
Cele mai citite