MAE român reacționează dur după mesajul controversat al președintei Ungariei cu privire la Transilvania

0
Publicat:

Ministerul Afacerilor Externe a reacționat după ce președinta Ungariei, Katalin Novak, a publicat sâmbătă, 27 mai, un mesaj referitor la Transilvania pe Facebook de la Șumuleu Ciuc, județul Harghita. 

Afirmațiile președintei Ungariei sunt „neadecvate”, conform MAE.  Foto: Arhivă
Afirmațiile președintei Ungariei sunt „neadecvate”, conform MAE. Foto: Arhivă

MAE român l-a contactat prompt pe ambasadorul Ungariei în România și a transmis dezaprobarea fermă cu privire la faptul că, în pofida repetatelor apeluri ale părții române la manifestarea reținerii în declarații și mesaje publice în contextul vizitelor private efectuate de oficiali și politicieni ungari în România, și în contextul vizitei din aceste zile au fost lansate mesaje publice neadecvate, precum cel care vizează o regiune istorică a României”, se arată în comunicatul de presă al MAE.

În plus, MAE a mai transmis că asemenea afirmații nu sunt în conformitate cu relațiile „de bună vecinătate și colaborare” dintre România și Ungaria.

„În context, a mai fost precizat faptul că astfel de declarații nu corespund dezideratului promovării unei relații pragmatice, de bună vecinătate și colaborare dintre cele două țări, în interesul nemijlocit al cetățenilor români și ungari indiferent de etnie, precum și spiritului Tratatului de înțelegere, cooperare și bună vecinătate dintre România și Republica Ungară (semnat la Timișoara, la 16 septembrie 1996) și Declaraţiei de Parteneriat Strategic dintre Guvernul României şi Guvernul Republicii Ungare pentru Europa secolului XXI (adoptată la Budapesta, la 29 noiembrie 2002)”, se arată în comunicatul de presă al MAE. 

Președinta Ungariei, Katalin Novak, a participat sâmbătă la marele pelerinaj de Rusaliile Catolice, de la Şumuleu Ciuc, județul Harghita.  

„Nu lăsa Transilvania să se piardă, Dumnezeul nostru! #suntemîmpreună”, se arată în postarea, care este însoțită de un videoclip în care sunt prezentate imagini de la pelerinajul de Rusaliile Catolice, publicată pe Facebook de Katalin Novak.  

La pelerinaj au participat câteva sute de mii de etnici maghiari din România și Ungaria. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite