Legea parteneriatului civil, aviz negativ în Comisia Juridică a Camerei. Bunurile comune ale concubinilor, nerecunoscute

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deputaţii de la Comisia juridică au avizat negativ cu unanimitate de voturi proiectul de lege privind parteneriatul civil, iniţiat de deputatul Remus Cernea, care le-ar permite inclusiv cuplurilor necăsătorite formate din două persoane de acelaşi sex să îşi legifereze relaţia. Patriarhia a cerut ieri să fie respinsă propunerea legislativă. La rândul său, Biserica Catolică îndeamnă la respect şi delicateţe faţă de persoanele homosexuale.

„Ţine de sănătatea unei societăţi reglementarea drepturilor pentru toţi cetăţenii. Este un lucru bine ştiut că a reglementa şi cuplurile de acelaşi sex aduce beneficii pentru societate, deoarece sunt stabile şi contribuie la bugetul de stat”, a argumentat deputatul Remus Cernea, în cadrul întâlnirii Comisiei Juridice.

În susţinerea proiectului a vorbit şi Florin Buhuceanu, preşedintele organizaţiei ACCEPT: „Este un proiect de lege care face dreptate pentru mai bine de 800.000 de persoane care trăiesc oricum în familii de facto. Sunt cupluri stabile şi au aceleaşi drepturi cu ceilalţi cetăţeni ai României care se regăsesc în instituţia căsătoriei”, a pus Buhuceanu.

Cu toate acestea, argumentele nu i-au convins pe membrii comisiei, care au votat în unanimitate pentru un raport negativ.

„Există o acoperire a tuturor relaţiilor patrimoniale sau afective ale tuturor persoanelor fizice din aceastî ţară. ste o dublă reglementare sau o suprareglementare a cadrului juridic existent. Această abordare prezintă o problema de natură practică, va avea impact social pe termen lung, iar România are nevoie de cupluri de sex opus care să proceeze. Cea mai bună formulă pentru copii, din punct de vedere medical, este formula familiei cu părinţi de sex diferit”, şi-a argumentat decizia de respingere a legii, deputatul Cosmin Necula.  

Pe scurt, Legea parteneriatului civil, care ar putea să ofere o posibilitate cuplurilor necăsătorite formate din două persoane de acelaşi sex să îşi legifereze relaţia nu a primit aviz favorabil la Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor.

Care sunt poziţiile oficale ale Patriarhiei şi ale Bisericii Catolice

Luni, Patriarhia a cerut Camerei să respingă propunerea legislativă a deputatului independent Remus Cernea spunând că aceasta reprezintă o subminare a familiei tradiţionale şi atentează la identitatea acesteia.

"Subminarea valorilor familiei tradiţionale prin crearea unor alternative la aceasta periclitează familia naturală ca temelie a societăţii umane. De aceea, familia tradiţională are dreptul şi datoria de a-şi proteja propria identitate, demnitate şi continuitate. Din cele mai vechi timpuri, poporul român a moştenit şi a cultivat un respect deosebit faţă de familie, numită Biserica de acasă, având credinţa că aceasta este instituită şi binecuvântată de Dumnezeu. Acest respect faţă de familie s-a concretizat în grija pentru o viaţă în armonie şi fidelitate, ajutorarea reciprocă a soţilor, naşterea de copii şi creşterea lor cu responsabilitate. Toate aceste valori au rămas peste veacuri trăsături fundamentale ale societăţii româneşti. De aceea, Biserica binecuvintează numai familia tradiţională", se arată în comunicatul BOR.

La rândul său, Arhidieceza Catolică Bucureşti a transmis astăzi într-un răspuns la solicitarea ziarului „Adevărul” că îndeamnă la respect, compasiune şi delicateţe faţă de persoanele homosexuale, însă nu susţine parteneriatul civil. Deşi ei îndeamnă la toleranţă, citându-l pe Papa Francisc, nu vor să intre în contrast cu poziţia oficială a Bisericii Ortodoxe, adăugând că Poziţia Bisericii Catolice în această privinţă nu diferă de cea a Bisericii Ortodoxe Române.

"Biserica Catolică nu este împotriva garantării drepturilor civile ale cetăţenilor homosexuali, însă consideră că aceste drepturi pot fi garantate şi fără legalizarea parteneriatului civil, prin care se doreşte de fapt echivalarea acestuia cu căsătoria şi implicit cu familia naturală, întemeiată pe uniunea dintre un bărbat şi o femeie. Opunându-se legalizării parteneriatelor civile, Biserica Catolică nu vrea să impună o gândire proprie, ci să salvgardeze o realitate naturală care nu este impusă de vreo religie, ci de natura însăşi", se arată în răspunsul oficial al Arhidiecezei Catolice Bucureşti.

Papa Francisc, într-un interviu, a afirmat: „În timpul zborului de întoarcere de la Rio de Janeiro am spus că, dacă o persoană homosexuală este de bunăvoinţă şi e în căutarea lui Dumnezeu, eu nu sunt măsură să o judec. Spunând aceasta, am spus ceea ce spune Catehismul”.

Comunicat ARCB_precizari Parteneriat Civil

Avem Obligatia Sa Aparam Familia, Constituita Prin Casatoria Dintre Un Barbat Si Femeie by iIoana4n

Ce prevede parteneriatul civil

- Bunurile dobândite pe perioada parteneriatului civil, de oricare dintre parteneri, sunt, de la data dobândirii lor, bunuri comune în devălmăşie ale celor doi parteneri, cu excepţia cazurilor în care cei doi parteneri au decis contrariul prin contractul de parteneriat civil.

- Veniturile celor doi parteneri vor fi considerate împreună la calculul venitului minim garantat în conformitate cu prevederile Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat; în cazul contractării unui credit bancar se vor lua în calcul veniturile celor doi parteneri.

- Serviciile medicale necesare unuia dintre parteneri care nu deţine o asigurare medicală se pot acorda în baza asigurării medicale a celuilalt partener civil; în cazul spitalizării unuia dintre parteneri, celălalt este considerat aparţinător.

- În cazul decesului unuia dintre parteneri, partenerul supravieţuitor are drept de moştenire atunci când vine în concurs cu oricare din clasele de moştenitori, drept de moştenire special asupra mobilelor şi obiectelor aparţinând gospodăriei casnice şi asupra darurilor primite de cei doi parteneri pe durata parteneriatului civil, precum şi drept de abitaţie asupra casei de locuit.

- Partenerul supravieţuitor are dreptul la pensie de urmaş în condiţiile art. 83-93 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale şi ale legislaţiei în materie în vigoare.

- Oricare dintre cei doi parteneri are dreptul de a continua contractul de închiriere a locuinţei în cazul părăsirii definitive a domiciliului de către titularul contractului de închiriere sau al decesului acestuia.

Unde mai este legal parteneriatul civil

Mai multe ţări membre în Uniunea Europeană au recunoscut deja căsătoriile între persoanele de acelaşi sex, inclusiv Marea Britanie, Franţa şi Spania, deşi aceasta rămâne o problemă spinoasă în multe societăţi conservatoare din statele estice. La începutul lunii martie, Slovenia s-a alăturat numărului în creştere de ţări europene care permit căsătoriile între persoanele de acelaşi sex, după aproape trei ani de când o lege similară a fost respinsă printr-un referendum naţional.

Alte ţări europene care au aprobat parteneriatul civil sunt Olanda (2001), Belgia (2003), Spania (2005), Suedia şi Norvegia (2009), Portugalia şi Islanda (2010), Danemarca (2012) şi Franţa şi Marea Britanie (2013).

La polul opus al dezbaterii se află poziţia Rusiei care, la începutul acestui an, a decis să interzică adopţiile pentru ţările ce recunosc căsătoriile între persoanele de acelaşi sex.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite