Patriarhia atacă Legea parteneriatului civil indiferent de sex: „Avem obligaţia să apărăm familia, constituită prin căsătoria dintre un bărbat şi o femeie"
0Biserica Ortodoxă Română (BOR) solicită Camerei Deputaţilor să respingă propunerea legislativă privind reglementarea parteneriatului civil. Patriarhia consideră că parteneriatele civile încearcă să slăbească familia tradiţională sau să i se substituie şi reprezintă un atentat la identitatea acesteia.
În contextul reluării pentru a treia oară în ultimii ani a unei propuneri legislative privind reglementarea parteneriatului civil între două persoane de acelaşi sex, Patriarhia Română a transmis prin intermediul unui comunicat de presă că societatea şi autorităţile care încearcă să submineze familia tradiţională "trebuie să ţină cont de continuitatea acesteia în istorie ca dar al lui Dumnezeu-Creatorul pentru umanitate şi ca binefacere pentru viaţa unui popor". Patriarhia Română consideră că "parteneriatele civile încearcă să slăbească familia tradiţională sau să i se substituie şi reprezintă un atentat la identitatea acesteia".
"Subminarea valorilor familiei tradiţionale prin crearea unor alternative la aceasta periclitează familia naturală ca temelie a societăţii umane. De aceea, familia tradiţională are dreptul şi datoria de a-şi proteja propria identitate, demnitate şi continuitate. Din cele mai vechi timpuri, poporul român a moştenit şi a cultivat un respect deosebit faţă de familie, numită Biserica de acasă, având credinţa că aceasta este instituită şi binecuvântată de Dumnezeu. Acest respect faţă de familie s-a concretizat în grija pentru o viaţă în armonie şi fidelitate, ajutorarea reciprocă a soţilor, naşterea de copii şi creşterea lor cu responsabilitate. Toate aceste valori au rămas peste veacuri trăsături fundamentale ale societăţii româneşti. De aceea, Biserica binecuvintează numai familia tradiţională", se arată în comunicatul BOR.
De asemenea, Patriarhia consideră că importanţa familiei tradiţionale va fi diminuată prin instituţii noi, fără nicio tradiţie, dar care pretind drepturile ce decurg din căsătorie şi mai spune că România nu şi-a luat vreun angajament internaţional să legifereze parteneriatele civile.
"Experienţa altor state arată că aceste parteneriate civile sunt doar o anticameră a acceptării căsătoriilor între persoanele de acelaşi sex. Familia nu este doar un set de drepturi recunoscute soţilor de către stat, ci şi o valoare socială, care susţine viaţa şi continuitatea unui popor. De aceea, subminarea familiei tradiţionale nu poate fi decât în defavoarea binelui comun al societăţii.", este poziţia oficială a BOR.
Biserica mai consideră că adoptarea iniţiativei privind parteneriatele civile ar avea efecte negative în ceea ce priveşte creşterea şi dezvoltarea copiilor. "Copiii riscă să fie privaţi, împotriva voinţei lor, de afecţiunea maternă sau paternă, fapt care ar duce la efecte negative pe termen lung, prin substituirea acestora cu alte tipuri de afecţiune (două mame, doi taţi etc.)", se arată în comunicat.
Prin comparaţie cu poziţia Patriarhiei Române, Papa Francisc, devenit suveran pontif al Bisercii Catolice în martie 2013, a îndemnat la toleranţă faţă de mişcările LGBT, sugerând că Biserica Catolică nu are dreptul de a judeca relaţia dintre un om şi Dumnezeu, chiar dacă acel om este homosexual.
Parteneriatul civil indiferent de sex
România este la un pas de adoptarea parteneriatului civil indiferent de sex, care urmează să intre la vot în plenul Camerei Deputaţilor, care este for decizional. Propunerea îi aparţine deputatului independent Remus Cernea, fiind lansată în 2013 şi susţinută iniţial de alţi şapte colegi parlamentari din PSD, DP, PC-PLR. Deşi iniţial n-a avut sorţi de izbândă, parteneriatul civil a revenit în formă îmbunătăţită pe masa de lucru a Parlamentului.
Ce prevede parteneriatul civil
- Bunurile dobândite pe perioada parteneriatului civil, de oricare dintre parteneri, sunt, de la data dobândirii lor, bunuri comune în devălmăşie ale celor doi parteneri, cu excepţia cazurilor în care cei doi parteneri au decis contrariul prin contractul de parteneriat civil.
- Veniturile celor doi parteneri vor fi considerate împreună la calculul venitului minim garantat în conformitate cu prevederile Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat; în cazul contractării unui credit bancar se vor lua în calcul veniturile celor doi parteneri.
- Serviciile medicale necesare unuia dintre parteneri care nu deţine o asigurare medicală se pot acorda în baza asigurării medicale a celuilalt partener civil; în cazul spitalizării unuia dintre parteneri, celălalt este considerat aparţinător.
- În cazul decesului unuia dintre parteneri, partenerul supravieţuitor are drept de moştenire atunci când vine în concurs cu oricare din clasele de moştenitori, drept de moştenire special asupra mobilelor şi obiectelor aparţinând gospodăriei casnice şi asupra darurilor primite de cei doi parteneri pe durata parteneriatului civil, precum şi drept de abitaţie asupra casei de locuit.
- Partenerul supravieţuitor are dreptul la pensie de urmaş în condiţiile art. 83-93 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale şi ale legislaţiei în materie în vigoare.
- Oricare dintre cei doi parteneri are dreptul de a continua contractul de închiriere a locuinţei în cazul părăsirii definitive a domiciliului de către titularul contractului de închiriere sau al decesului acestuia.
Unde mai este legal parteneriatul civil
Mai multe ţări membre în Uniunea Europeană au recunoscut deja căsătoriile între persoanele de acelaşi sex, inclusiv Marea Britanie, Franţa şi Spania, deşi aceasta rămâne o problemă spinoasă în multe societăţi conservatoare din statele estice. La începutul lunii martie, Slovenia s-a alăturat numărului în creştere de ţări europene care permit căsătoriile între persoanele de acelaşi sex, după aproape trei ani de când o lege similară a fost respinsă printr-un referendum naţional.
Alte ţări europene care au aprobat parteneriatul civil sunt Olanda (2001), Belgia (2003), Spania (2005), Suedia şi Norvegia (2009), Portugalia şi Islanda (2010), Danemarca (2012) şi Franţa şi Marea Britanie (2013).
La polul opus al dezbaterii se află poziţia Rusiei care, la începutul acestui an, a decis să interzică adopţiile pentru ţările ce recunosc căsătoriile între persoanele de acelaşi sex.
Avem Obligatia Sa Aparam Familia, Constituita Prin Casatoria Dintre Un Barbat Si Femeie