Kovesi: “Cercetările în dosarul fraudării Petromservice vor fi extinse la cei care ar fi beneficiat de bani”

0
0

Procurorul general al României, Laura Codruţa Kovesi, a declarat astăzi  la Panciu, că cercetările în cazul privind fraudarea Petromservice vor fi extinse cu privire la toate societăţile şi persoanele fizice care au primit bani de la firmele suspectate a fi implicate în spălarea de bani.

Surse judiciare au declarat că printre persoanele care ar fi luat bani prin firmele suspectate de comiterea de infracţiuni s-ar număra mai mulţi colaboratori ai Realitatea Media.


După festivitatea de inaugurare a Parchetului Judecătoriei Panciu, reporterii au întrebat-o pe Laura Codruţa Kovesi dacă cercetările în cazul lui Sorin Ovidiu Vîntu privind devalizarea Petromservice se vor extinde şi asupra Realitatea Media, procurorul general a precizat că poate spune doar că în acest dosar cercetările se vor extinde cu privire la toate firmele şi toate persoanele fizice care au primit bani de la societăţile suspectate că au comis infracţiuni de spălare de bani.


În motivarea deciziei de arestare a lui Vîntu şi a altor nouă persoane, judecătorul Tribunalului Bucureşti a notat faptul că suma de 14,2 milioane de euro a ajuns în contul Realitatea Media prin trei operaţiuni, în 2007, 2008 şi 2009, când de la Petromservice au fost virate sume de bani prin conturile mai multor companii offshore.

Proceduri de identificare a persoanelor şi firmelor care au beneficiat de bani


Întrebat despre sechestrul asiguratoriu, procurorul general Kovesi a declarat că în această cauză s-au dispus măsuri de indisponibilizare de imobile, între care terenuri, un bloc, hoteluri, spaţii comerciale, precum şi de bunuri mobile şi conturi bancare.


Totodată, Codruţa Kovesi a afirmat că, în prezent, sunt derulate proceduri de identificare şi a altor bunuri, iar dacă anchetatorii vor mai găsi pe numele persoanelor cercetate şi a firmelor implicate în infracţiuni de spălare de bani, acestea vor fi indisponibilizate.


Procurorii Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au instituit sechestru asigurator asupra a aproximativ 81 imobile - aproximativ 46 de terenuri intravilane şi extravilane, cinci apartamente, clădiri cu destinaţie de hotel, restaurante, alte spaţii comerciale, un bloc de opt etaje, autoturisme, ambarcaţiuni, conturi bancare - pentru recuperarea prejudiciului.


Caz fără precedent


Măsura de indisponibilizare de bunuri dispusă de autorităţile judiciare în acest dosar este fără precedent, susţin surse judiciare.
În dosarul privind fraudarea petromservice, Tribunalul Bucureşti a emis mandate de arestare pentru Sorin Ovidiu Vîntu, Liviu Luca, omul de afaceri moldovean Octavian Ţurcan, fostul director general al Petrom Service Gheorghe Şupeală, fostul director financiar al Petrom Service Zizi Anagnostopol, omul de afaceri prahovean Mihai Sorin, Mihai Viorel Râmboacă, Răzvan Florin Râmboacă, Daniela Braşoveanu şi Ioan Bohâlţeanu, ei fiind acuzaţi de delapidare, complicitate la delapidare şi spălare de bani.


“Inculpatul Vîntu Sorin Ovidiu participa la întâlniri ca reprezentant al S.C. Petromservice S.A. şi angaja societatea în faţa partenerilor străini, aşa cum rezultă din mesajele de poştă electronică identificate cu prilejul percheziţiei informatice efectuate în cauză, care atestă şi că directorul general Şupeală Gheorghe îi era în fapt subordonat funcţional. Totodată, a rezultat că inculpatul Vîntu Sorin Ovidiu se implica direct în activitatea SC Petromservice SA şi îi dădea indicaţii inculpatului Luca Liviu cu privire la deciziile pe care urma să le ia, reproşându-i dacă acesta adopta o altă conduită”, susţineau procurorii.


În aceste împrejurări, la scurt timp după ce în patrimoniul părţii vătămate a intrat suma de 323.059.381 euro obţinută din vânzarea activităţii de servicii petroliere, inculpaţii au acţionat pentru a transfera lichidităţile în patrimoniul unor companii pe care le controlau, în special SC Realitatea Media SA (14.200.000 de euro), SC Imobiliar Network 2002 SA (6.725.000 euro) şi SC GM Invest SA (1.300.000 euro).


Evenimente


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri