Jurnalistul Dragoş Nedelcu, omul de casă al lui Vîntu, reţinut pentru spălare de bani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dragoş Nedelcu a fost reţinut de procurorii DIICOT FOTO curtierul.info
Dragoş Nedelcu a fost reţinut de procurorii DIICOT FOTO curtierul.info

Dragoş Nedelcu, fost jurnalist şi apropiat al lui Sorin Ovidiu Vîntu, dar şi omul de afaceri Viorel Bogdan Mitu au fost reţinuţi, miercuri-dimineaţă, de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) într-un dosar în care sunt acuzaţi de evaziune fiscală, spălare de bani şi contituire de grup infracţional organizat. În dosar sunt urmăriţi penal şi doi parlamentari.

După ce au fost audiaţi mai multe ore, cei doi au fost duşi în faţa magistraţilor Curţii Supreme cu propunere de arestare preventivă. Concret, Dragoş Nedelcu, în calitate de administrator al firmelor Nuts Consulting SRL şi Pathwaz Advisors SRL, este acuzat că ar fi spălat bani negri, proveniţi din evaziune fiscală, prin intermediul mai multor firme de construcţii autostrăzi şi alte construcţii civile, construcţii feroviare, IT, pază şi protecţie sau modă. El ar fi obţinut astfel 6 milioane de lei. 

La rândul lui, Bogdan Viorel Mitu este suspectat că a obţinut circa 11 milioane de lei tot prin spălare de bani, din conturile firmei Tape Computers SRL, la care era asociat şi administrator. 

Liderul grupării este Ion Tomescu

Mai exact, potrivit anchetatorilor, între 2010 şi 2014, Ion Tomescu, alături de alte persoane, ar fi constituit un grup infracţional, care s-a specializat în spălarea banilor prin folosirea unor societăţi comerciale de tip fantomă. Aceste firme nu îşi declarau sediile secundare întrucât doreau să se sustragă de la efectuarea verificărilor financiare, precum şi pentru sustragerea de la plata taxelor către stat.

„Tomescu, în calitate de lider al grupării, a dobândit, sub forma unui comision, 1% din sumele retrase, cunoscând că banii provin din infracţiuni. Suma totală estimată a fi transferată şi retrasă în numerar este de 100.000.000 de lei”, spun anchetatorii.

Doi parlamentari, suspecţi în dosar

Mai mult, potrivit aceloraşi surse, în acest dosar sunt urmăriţi penal şi doi parlamentari: senatorul PSD Gabriel Mutu şi deputatul UNPR Ernest Mario Caloianu. Implicarea celor doi parlamentari a fost şi motivul pentru care a fost atrasă competenţa Curţii Supreme în decizia de arestare a jurnalistului. Până la închiderea ediţiei, judecătorii nu hotărâseră însă dacă Dragoş Nedelcu va fi cercetat în continuare în stare de arest sau sub control judiciar. 

De la jurnalist la om de afaceri 

Dragoş Nedelcu a plecat în anul 2006 de la revista „Capital” la Grupul Realitatea-Caţavencu, deţinut de omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu, unde a fost angajat ca şef proiecte editoriale speciale pentru presa de business.

După ce a decis să iasă din presă, Nedelcu a devenit om de afaceri, primind un post în Consiliul de Administraţie Realitatea TV pe vremea în care Vîntu controla acest post de televiziune. Câţiva ani mai târziu, el a devenit pentru o perioadă omul de încredere al afaceristului Nelu Iordache, de la Romstrade, în numele căruia negocia contracte. ;

Cine sunt parlamentarii suspectaţi în dosar

Ernest Mario Caloianu (foto medalion 1) a ajuns deputat în 2012 pe lista PPDD, dar odată cu valul de plecări spre Putere, Caloianu s-a aflat printre cei care au preferat să migreze către UNPR. După mai bine de 2 ani în care UNPR mai că nu exista în judeţul Ialomiţa, Mario Ernest Caloianu a preluat interimatul organizaţiei şi a mobilizat activul de partid din judeţ pentru strângerea a 200.000 de semnături pentru Victor Ponta. Şi senatorul Gabriel Mutu (foto medalion 2)  are experienţa trecerii de la un partid la altul. În şase ani, a trecut prin trei partide politice: PDL, PNL şi PSD. În 2010, Mutu şi-a părăsit colegii din PDL pentru a se înscrie în Organizaţia PSD Bucureşti, unde a primit şi un post de vicepreşedinte.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite