ÎPS Andrei Andreicuţ, mitropolit în locul lui Bartolomeu Anania

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a ales, ieri, pe noul Mitropolit al Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului.

Înalt Preasfinţia Sa Andrei Andreicuţ a fost ales cu 29 de voturi din 46 exprimate. Contracandidatul său, Preasfinţitul Părinte Irineu Bistriţeanul, a obţinut 17 voturi. ÎPS Andrei Adreicuţ s-a arătat emoţionat la aflarea alegerii sale în scaunul de mitropolit. „Această zi e importantă pentru viaţa mea şi pentru Biserică. După 25 de ani mă întorc din nou la Cluj", a spus ierarhul.

ÎPS a precizat că, în condiţiile în care ţara îmbătrâneşte, naşterile se împuţinează şi înmormântările se înmulţesc, „trebuie să ne ocupăm de tineri, pentru că ei vor fi misiunea noastră, ei vor duce steagul mai departe". Teologul Radu Preda, directorul Institutului Român de Studii Interortodoxe, Interconfesionale şi Interreligioase, a declarat că numirea arhiepiscopului de Alba Iulia ca succesor al lui Bartolomeu Anania în scaunul mitropolitan de la Cluj este o „surpriză aşteptată".

„ÎPS a făcut o treabă excelentă ca păstor de suflete şi ca gospodar la Alba. Pe noi ne bucură că lucrarea Înaltului (Bartolomeu - n.r.) va fi continuată de o persoană asemeni lui Andrei Andreicuţ", a declarat teologul clujean, cunoscut ca fiind un apropiat al defunctului mitropolit.

Acuzat de colaborare cu Securitatea

ÎPS Andrei a fost acuzat de CNSAS că a colaborat cu fosta Securitate comunistă, sub pseudonimul Ionică. Acesta a negat şi a câştigat procesul irevocabil pe un vid legislativ: a beneficiat de faptul că, la data când s-a judecat dosarul al Curtea de Apel Alba Iulia, legea de funcţionare a CNSAS era declarată neconstituţională.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite