Ioana Mihăilă, la bilanţ: Domnul prim-ministru ştia că bugetul Ministerului Sănătăţii era la fundul sacului  VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Inquam Photos / George Călin
FOTO Inquam Photos / George Călin

Ministrul Sănătăţii, Ioana MIhăilă susţine marţi o conferinţă de presă pentru a prezenta bilanţul din ultimele patru luni de când este în fruntea ministerului.

„Acum puţin peste patru luni, la preluarea mandatului, cu echipa de la minister ne-am stabilit trei priorităţi pe lângă limitarea răspândirii Covid-19 şi gestionarea pandemiei: fonduri europene pentru reforme şi investiţii în sănătate; creşterea accesului la servicii medicale de bază; reforma managementului spitalelor şi serviciilor de sănătate. În aceste luni, am reuşit să implementăm, să demarăm şi să deblocăm proiecte esenţiale”, a spus Ioana MIhăilă. 

Ministrul demisionar a vorbit şi despre situaţia bugetului alocat ministerului şi de ce a existat personal medical care nu a fost plătit. 

„Îmi pare rău că premierul introduce sănătatea în disputa politică şi fac apel la responsabilitate. Domnul premier Cîţu a spus că nu înţelege cum oamenii din centrele de vaccinare sunt neplătiţi de 2-3 luni, deşi ştia din aprilie că banii alocaţi Ministerului Sănătăţii sunt insuficienţi. Într-o adresă din 28 aprilie i-am prezentat situaţia financiară – că nu sunt suficienţi bani pentru centrele de vaccinare, pentru programele de sănătate. În privinţa salariilor personalului medical, i-am atras atenţia că numărul de medici şi asistenţi a crescut. Am explicat că în ceea ce priveşte programele de sănătate, care includ vaccinarea anti-COVID, vaccinurile pentru copii, tratamentul pentru TBC şi HIV, a fost informat că mai are nevoie de 620 de milioane de lei pentru a ajunge la nivelul anului 2020. Era precizat că fondurile de 240 milioane lei pentru marii arşii sunt insuficiente. Pentru personalul pentru vaccinare i-am spus că e nevoie de suplimentare. Ministerul Sănătăţii nu a putut redistribui fonduri din alte articole bugetare, pentru că Legea bugetului prevedea un plafon. Fondurile au ajuns până la finalul lunii mai. Începând din luna aprilie, domul prim-ministru a avut detaliat necesarul de bani pentru fiecare capitol bugetar. În 8 iunie am trimis Guvernului un memoriu. Domnul prim-ministru ştia că bugetul era la fundul sacului. Singurele răspunsuri din partea dlui prim-ministru au fost cele legate de faptul că va rezolva la rectificare. Din iunie până în august am făcut transferuri între mai multe programe pentru a putea asigura nevoile stringente ale pacienţilor. Am mutat banii pentru trimestrele III şi IV pentru centrele de vaccinare. Faptul că astăzi vorbim de lipsa de resurse şi neplata salariilor se datorează exclusiv iresponsabilităţii premierului Cîţu", a declarat Mihăilă.

Ştire în curs de actualizare

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite