Interceptări în dosarul spaţiilor de la Aeroportul Otopeni: „Am mai vorbit cu Rareş Bogdan. Garantat săptămâna viitoare“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorii DNA redau, în dosarul în care patru persoane sunt arestate la domiciliu pentru fapte de corupţie în legătură prelungirea contractului de închiriere a spaţiilor comerciale de la Aeroportul Otopeni, discuţii în care se face referire la o presupusă intervenţie a lui Rareş Bogdan.

Numele lui Rareş Bogdan apare în interceptările procurorilor DNA. Foto: Arhivă
Numele lui Rareş Bogdan apare în interceptările procurorilor DNA. Foto: Arhivă

DNA redă, în dosar, discuţii dintre George Ivan, fost şef al Companiei Naţionale Aeroporturi Bucureşti, arestat la domiciliu în dosar, şi omul de afaceri Hardan Saadeh, reprezentant al Dnata Catering SA, firmă care administrează spaţiile în care funcţionează restaurantele din Aeroportul Otopeni, în care se face referire la Rareş Bogdan.

Ivan George Alexandru: Am mai vorbit cu Rareş

Hardan Saadeh: Rareş Bogdan?

IGA: Da. “Stai liniştit! Garantat săptămâna viitoare!”

(..)

HS: Da? Pe bune? Dacă Cristi e atât de apropiat şi e atât de prieten şi face orice chestier pentru el şi roagă pentru tine, mi se pare..să nu-l servească pe Cristi..Corect sau nu?

Ulterior, cei doi discută despre apropierea lui Rareş Bogdan de omul de afaceri Cristian Bălan, şi el anchetat în dosar, despre disponibilitatea liberalului de a îi face favoruri acestuia, precum şi despre importanţa europarlamentarului pe scena politică din România.

În dosar, procurorii fac referire la o întâlnire între omul de afaceri Hardan Saadeh şi Cristian Bălan, din iulie 2022, în care, printre altele, Bălan comunică faptul că “este apropiat de Rareş Bogdan, vicepreşedintele PNL, menţionând inclusive anumite afaceri în care acesta este implicat”, potrivit documentelor intrate în posesia "Adevărul".

Mai mult, anchetatorii susţin că apropiatul lui Rareş Bogdan, Cristian Bălan, ar fi invocat anumite relaţii în cadrul Ambasadei Rusiei la Bucureşti.

"Bălan Cristian îi comunică martorului faptul că este apropiat de Ambasada Rusiei în România, dându-i chiar exemplu că a înlăturat de pe internet un articol de presă compromiţător pentru sine prin această relaţie cu ambasada", se arată în documente.

image
image
image
image

Într-o altă discuție referitoare la o intervenție a lui Rareș Bogdan în vederea numirii unei persoane la Compania de Aeroporturi, Cristian Bălan susține că europarlamentarul "a ajutat", dar este "depășit".

Saadeh Hardan: Rareș nu a ajutat?

Cristian Bălan: Frate, el a ajutat, dar nu poate, dacă mă întrebi pe mine. E depășit, dacă mă întrebi..

SH: Dar nu e numărul 2 în PNL?

CB: Păi zi-mi și mie de ce numărul 2 în PNL n-a putut să-l pună undeva..Nu că n-a vrut..Am văzut cu ochii mei..Cu Ciucă..Cu poze..

(..)

CB: Bine, nu te gândi că se implică foarte tare, că îi e târșeală..El vrea să vină acuma..Pe turnantă ceva...

SH: ..(neinteligibil)..ministru?

CB: Eu cred că vine

Într-o altă discuție, George Ivan și Cristian Ivan îi comunică martorului Saadeh Hardan că dacă la rotativa guvernamentală preia PNL Ministerul Transporturilor contractele s-ar putea prelungi pe 10 ani, nu pe 5, cum erau discuțiile. 

Ce spune Rareş Bogdan

"Adevărul" a prezentat încă de săptămâna trecută informaţia potrivit căreia numele europarlamentarului Rareş Bogdan ar apărea în dosar, adresându-i acestuia mai multe întrebări. 

Întrebat despre informaţiile conform cărora numele lui ar apărea în dosar, Rareş Bogdan a avut un răspuns ironic: "Mâine o sa fiu acuzat că cresc găini şi mânănc copii la micul dejun, în loc de ouă. Ieri eram agentul lui Putin, mâine voi fi al Chinei".

Ulterior, europarlamentarul a spus că nu există niciun denunţ care să îl vizeze, lăsând să se înţeleagă că informaţiile referitoare la dosar ar fi o tentativă de presiune: "Spun ce am de spus şi acţionez cum cred, orice presiuni vor fi pe mine".

Întrebat dacă îi cunoaşte pe omul de afaceri Cristian Bălan şi pe fostul şef al Companiei Aeroporturi, George Ivan, ambii cercetaţi de DNA, Bogdan a menţionat: "Cristi Bălan a fost vecin cu mine în Stejarii, are două fetiţe splendide, eu doi copii, el la parter, eu la 1. Cu Ivan ştiu doar că a fost la un moment dat director, cred".

Ce vizează ancheta DNA

Tribunalul București a plasat în arest la domiciliu patru persoane în dosarul de corupție privind prelungirea unor contracte pentru închirierea spațiilor comerciale din Aeroportul Otopeni.

Este vorba despre George Ivan, fost director general și fost director comercial la Compania Națională Aeroporturi București (CNAB), în prezent angajat în cadrul instituției, și trei oameni de afaceri: Cristian Bălan, Cătălin Lăscuț, supranumit regele duty-free-urilor, și Laurențiu Tănăsescu, director în cadrul firmei lui Lăscuț.

În același dosar, Bogdan Liţoi, fost director al Direcției Management Facilități Aeroportuare din cadrul Companiei Naționale Aeroporturi București (CNAB), în prezent angajat al aceleiași societăţi naționale, este cercetat sub control judiciar pentru luare de mită.

Procurorii susțin că, în intervalul ianuarie-noiembrie 2022, Bălan Cristian i-ar fi cerut lui Cătălin Lăscuț și directorului unei alte firme, direct sau prin intermediul lui George Ivan, peste 22 de milioane de euro pentru a interveni la oficiali din Ministerul Transporturilor în vederea prelungirii unor contracte pentru exploatarea unor spaţii comerciale la Aeroportul Otopeni.

În schimbul banilor respectivi, inculpatul ar fi lăsat să se creadă că are influență asupra ministrului transporturilor și directorului general al CNAB, că îi va determina pe aceștia să îndeplinească acte ce intră în îndatoririle lor de serviciu în legătură cu prelungirea pe diverse perioade de timp (un an sau cinci ani) a unor contracte pentru exploatarea spațiilor comerciale din interiorul aeroportului Otopeni, încheiate între CNAB și societatea inculpatului care exploatează spații comerciale pe segmentul de retail, respectiv între CNAB și societatea unde lucrează directorul general", explică DNA.

Într-un context asemenător şi pentru acelaşi motiv, spun procurorii, în perioada august 2022-ianuarie 2023, Lăscuţ i-ar fi cerut directorului unei firme “folosința unor spații comerciale în interiorul aeroportului Otopeni, iar ulterior suma de 100.000 euro, din care ar fi primit, sub forma unor prestări de servicii fictive, suma de 294.275 lei".

În perioada decembrie 2021-februarie 2023, Bogdan Liţoi, fost director în cadrul Companiei de Aeroporturi, ar fi primit, prin intermediar, de la Cătălin Lăscuţ, 15.000 de euro pentru “aprobarea cu întârziere de 4 luni a unui caiet de sarcini aferent unei proceduri de atribuire privind achiziția de servicii de consultanță și asistență organizată de CNAB", potrivit DNA.

În acest context, pe 14 februarie 2022, George Ivan ar fi permis accesul unui om de afaceri la caietul de sarcini pentru achiziţia de servicii de consultanţă, indicându-i şi modalitatea prin care ar fi putut câştiga licitaţia, arată anchetatorii.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite