Sorin Grindeanu încurajează ancheta privind închirierea spațiilor comerciale din Aeroportul Otopeni

0
Publicat:

Ministrul Transporturilor afirmă că încurajează „din tot sufletul” ancheta DNA privind închirierea spațiilor comerciale la Aeroportul Otopeni. Sorin Grindeanu a precizat că a solicitat în repetate rânduri organizarea unei licitații pentru spațiile respective.

Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor FOTO: GOV
Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor FOTO: GOV

„Nu (am fost citat ca martor - n.r.) şi nici nu mi s-au cerut documente. Din câte ştiu eu, nu s-au cerut documente nici la Aeroportul Bucureşti. Pot să vă spun în schimb că încurajez din tot sufletul această anchetă pentru că, de vreun an de când cer managementului de acolo să organizeze odată licitaţia pe acele spaţii, s-au folosit tot felul de chichiţe, şi le ştiţi foarte bine, nu spun că sunt ilegale şi nu vreau să fiu greşit interpretat, de a bloca această licitaţie. (...) sunt convins că o dată cu această acţiune se va face lumină", a spus Grindeanu, potrivit Agerpres.

Ministrul a precizat că, după finalizarea anchetei DNA, va trimite Corpul de Control la Compania Națională Aeroporturi București: „Cred că terminarea acestei anchete va fi un moment după care voi trimite Corpul de Control, pentru că în acest moment ar fi o amestecare, din punctul meu de vedere. Haideţi să vedem rezultatele anchetei, să vedem acest dosar unde duce şi după aceea în mod sigur voi trimite şi Corpul de Control".

Sorin Grindeanu a precizat că cei care se fac vinovați de acuzațiile aduse de procurorii DNA trebuie să plătească.

„Din comunicatul DNA-ului, am văzut nişte sune de domeniul incredibilului cerute de unii sau alţii. Sigur, lucrul ăsta trebuie dovedit într-un final în instanţă, dar iată că interesele erau foarte mari. Sunt mai mult decât bucuros că în sfârşit pare că se face ordine. Vom avea o licitaţie aşa cum am cerut şi anume deschisă, cu mulţi ofertanţi, astfel încât cea mai bună ofertă să fie câştigătoarea şi serviciile pentru cetăţeni şi pasageri să fie unele de top, unele europene. Eu cred că e important acest lucru, iar vinovaţii şi cei care se fac vinovaţi de ceea ce acuză DNA-ul trebuie să plătească", a mai declarat ministrul, potrivit sursei citate.

Ce vizează ancheta DNA

Tribunalul București a plasat în arest la domiciliu patru persoane în dosarul de corupție privind prelungirea unor contracte pentru închirierea spațiilor comerciale din Aeroportul Otopeni.

Este vorba despre George Ivan, fost director general și fost director comercial la Compania Națională Aeroporturi București (CNAB), în prezent angajat în cadrul instituției, și trei oameni de afaceri: Cristian Bălan, Cătălin Lăscuț, supranumit regele duty-free-urilor, și Laurențiu Tănăsescu, director în cadrul firmei lui Lăscuț.

În același dosar, Bogdan Liţoi, fost director al Direcției Management Facilități Aeroportuare din cadrul Companiei Naționale Aeroporturi București (CNAB), în prezent angajat al aceleiași societăţi naționale, este cercetat sub control judiciar pentru luare de mită.

Procurorii susțin că, în intervalul ianuarie-noiembrie 2022, Bălan Cristian i-ar fi cerut lui Cătălin Lăscuț și directorului unei alte firme, direct sau prin intermediul lui George Ivan, peste 22 de milioane de euro pentru a interveni la oficiali din Ministerul Transporturilor în vederea prelungirii unor contracte pentru exploatarea unor spaţii comerciale la Aeroportul Otopeni.

În schimbul banilor respectivi, inculpatul ar fi lăsat să se creadă că are influență asupra ministrului transporturilor și directorului general al CNAB, că îi va determina pe aceștia să îndeplinească acte ce intră în îndatoririle lor de serviciu în legătură cu prelungirea pe diverse perioade de timp (un an sau cinci ani) a unor contracte pentru exploatarea spațiilor comerciale din interiorul aeroportului Otopeni, încheiate între CNAB și societatea inculpatului care exploatează spații comerciale pe segmentul de retail, respectiv între CNAB și societatea unde lucrează directorul general", explică DNA.

Într-un context asemenător şi pentru acelaşi motiv, spun procurorii, în perioada august 2022-ianuarie 2023, Lăscuţ i-ar fi cerut directorului unei firme “folosința unor spații comerciale în interiorul aeroportului Otopeni, iar ulterior suma de 100.000 euro, din care ar fi primit, sub forma unor prestări de servicii fictive, suma de 294.275 lei".

În perioada decembrie 2021-februarie 2023, Bogdan Liţoi, fost director în cadrul Companiei de Aeroporturi, ar fi primit, prin intermediar, de la Cătălin Lăscuţ, 15.000 de euro pentru “aprobarea cu întârziere de 4 luni a unui caiet de sarcini aferent unei proceduri de atribuire privind achiziția de servicii de consultanță și asistență organizată de CNAB", potrivit DNA.

În acest context, pe 14 februarie 2022, George Ivan ar fi permis accesul unui om de afaceri la caietul de sarcini pentru achiziţia de servicii de consultanţă, indicându-i şi modalitatea prin care ar fi putut câştiga licitaţia, arată anchetatorii.

PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite