Instanța supremă a confirmat retragerea Ordinului „Steaua României” lui Laszlo Toker. Decizia, definitivă

0
Publicat:

Înalta Curte de Casație și Justiție a respins, ca nefondată, cererea lui Laszlo Tokes de anulare a decretului semnat de președintele României prin care i-a fost retras Ordinul Național „Steaua României”. Decizia instanței este definitivă.

Laszlo Tokes, fost europarlamentar FOTO: Arhivă
Laszlo Tokes, fost europarlamentar FOTO: Arhivă

„În rejudecare: Respinge acţiunea formulată de reclamantul Tokes Laszlo în contradictoriu cu pârâţii Administraţia Prezidenţială în calitate de reprezentantă a preşedintelui României - Klaus Werner Iohannis; Dacian Julien Cioloş - fost prim-ministru şi intervenientul Consiliul de Onoare pentru Ordinul Naţional Steaua României, ca nefondată. Respinge cererea de acordare a cheltuielilor de judecată formulată de pârâta Administraţia Prezidenţială în calitate de reprezentantă a Preşedintelui Românei - Klaus Werner Iohannis, ca nefondată. Definitivă", se arată în decizia instanţei, potrivit Agerpres.

Laszlo Tokes a primit o decizie nefavorabilă și în octombrie 2022 la Curtea de Apel București.

Fostul europarlamentar a deschis un proces în care a solicitat judecătorilor anularea decretului semnat pe 4 martie 2016 de preşedintele Klaus Iohannis, prin care şeful statului i-a retras Ordinul Naţional "Steaua României" în grad de Cavaler.

Klaus Iohannis a semnat la acea vreme retragerea decorației acordate fostului europarlamentar având în vedere hotărârea Consiliului de Onoare pentru Ordinul Național „Steaua României” din 20 septembrie 2013.

„Cel care acordă o distincţie vrea să răsplătească pe cel distins, să răsplătească un merit, cel care primeşte şi acceptă această distincţie trebuie să recunoască România şi Constituţia României, să aprecieze valorile care stau la baza Constituţiei României. Având în vedere toate acestea, am decis să retrag Ordinul 'Steaua României' domnului Laszlo Tokes", declara la acea vreme Klaus Iohannis, potrivit sursei citate.

Sursa citată arată că principalul motiv pentru care Consiliul de Onoare al Ordinului Național „Steaua României” a decis retragerea distincției a fost faptul că Laszlo Tokes i-a cerut premierului Ungariei, Viktor Orban, la lucrările Universităţii de Vară Balvanyos, ca împreună cu Guvernul pe care îl conduce să construiască "un sistem de cooperare naţională", astfel încât să ofere "protectorat" Transilvaniei, "aşa cum a făcut Austria cu Tirolul de Sud".

EvenimentePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite