HHC, drogul care aduce dependența, dar se vinde legal în România: „Suntem extrem de naivi”
0Derivat din canabis, HHC se poate vinde legal în 15 țări europene, inclusiv în România, deși în timp aduce dependența.

Hexahidrocannabinolul – sau pe scurt HHC – este un nou drog derivat din canabis, care se vinde legal în România, dar și în alte țări europene, și care în timp poate provoca probleme de sănătate, mai ales că dă dependență. Mai mult, HHC poate aduce șoferilor și unele probleme cu legea, pentru că la un control cu aparatul Drug Test acesta reacționează exact ca la THC, substanța activă din canabis.
Specialist în adicții, Mihai Copăceanu, care este psiholog clinician specialist la Spitalul Judeţean de Urgenţă Sibiu, a explicat pentru „Adevărul” de ce este periculos acest drog care se consumă prin intermediul țigărilor electronice și deocamdată se vinde perfect legal.
„HHC are efecte în general mai ușoare decât THC, însă consumatorii remarcă stări de euforie și relaxare în urma consumului, ceea ce îl face foarte atractiv, mai ales ca este legal și deci poate fi consumat ca «un înlocuitor pentru iarbă». Partea cea mai riscantă este ușurința cu care se comercializează în mediul online, dar și că aceste substanțe au ajuns cunoscute printr-un soi de promovare suspectă. Suntem extrem de naivi să cumpărăm un produs și să consumăm un anumit conținut doar pe baza unor recomandări. Toxicitatea acestor substanţe poate fi mai periculoasă decât în cazul produselor din tutun. Ele ne afectează în mod direct creierul. Ca psiholog, sunt interesat de motivele pentru care o persoană ajunge nu doar să consume ocazional, ci să fie dependent. Din păcate, părinții tinerilor consideră mult mai acceptabilă folosirea vapeului și sunt mult mai permisivi expunând în acest fel tinerii la riscuri necunoscute pe termen scurt și lung. Îngrijorarea cea mai mare a experților este că acest produs a ajuns să fie extrem de solicitat și deci consumat în Europa, așa cum s-a întâmplat în urmă cu 15 ani cu etnobotanicele. Astăzi se comercializează în 15 țări europene, inclusiv România”, a explicat expertul.
Dosarul penal
Pe lângă eventuale probleme de sănătate, HHC poate aduce și o serie de probleme de ordin penal pentru șoferi. Ramona Dabija, director al Agenției Naționale Antidrog (ANA), a declarat că aparatele Drug Test reacționează la HHC exact ca la THC, substanța activă din canabis. „În cazul în care ai consumat şi eşti conducător auto, dacă eşti oprit în trafic şi testat, ieşi pozitiv la substanţe psihoactive interzise. Asta înseamnă dosar penal, suspendarea dreptului de a conduce, expertiză medico-legală, iar aceasta din urmă poate dura și cu lunile, timp în care respectivul șofer este pieton”, a precizat Ramona Dabija.
Măsurile legale se iau deoarece aparatele poliției nu fac deosebirea între HHC și THC, cu toate că nu este demonstrat științific că prima substanță ar influența capacitatea de a șofa. „Nu avem studii pe oameni. Putem specula totuși că dacă HHC are efecte mai ușoare decât cele ale THC și dacă acesta din urmă are influență aspra capacității de a conduce, atunci e foarte probabil ca și acest nou drog, care este deocamdată legal, să aibă astfel de efecte. Totuși, trebuie spus că, în 16 decembrie 2022, la Lisabona, 140 de experți europeni s-au întâlnit pentru a analiza efectele comportamentale și toxicologia HHC și au ajuns la concluzia că sunt date insuficiente”, a precizat Mihai Copăceanu.
Din punct de vedere legal, în prezent, ANA nu prea poate face nimic pentru a stopa comercializarea produselor cu HHC. „Monitorizăm situația și am trimis la Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor câteva eșantioane pentru analiză. Asta pentru că trebuie demonstrat științific că HHC afectează sănătatea publică. Dacă acest lucru se adeverește cu dovezi științifice, atunci Guvernul va putea adăuga HHC pe lista substanțelor interzise, la propunerea Ministerului de Interne”, a subliniat Ramona Dabija.