Specialist: Politicile publice în lupta cu drogurile în școli generează dezastre

0
Publicat:

Statul român duce, în prezent, un război împotriva consumatorilor de droguri, ceea ce duce la dezastre sociale și medicale, spune criminologul și specialistul în politica drogurilor, Vlad Zaha.

Greșelile pe care le face statul în lupta cu drogurile / Foto: Shutterstock
Greșelile pe care le face statul în lupta cu drogurile / Foto: Shutterstock

„Nu o substanță sau un individ este de vină pentru că elevii sau copiii consumă droguri în școli sau pentru că cineva moare de supradoză. Politicile publice în domeniul drogurilor și felul în care statul și noi ne raportăm la consumator generează dezastre”, spune acesta la Euronews.

Acesta a mai precizat că „Dacă o să recurgem la bâtă, însemnând DIICOT, Poliție, Agenția Anti-Drog, la percheziționări, exmatriculări, totul devine mai rău” și subliniază că aceasta este o realitate criminologică, demonstrată și de Comisia Globală pentru Politica Drogurilor și de Organizația Mondială a Sănătății.

Excluderea elevilor nu e o soluție

Criminologul susține că excluderea elevilor consumatori de droguri nu este o soluție.

„Practic, avem exemplul perfect cu situația de la colegiul Caragiale. Când vorbim de tineri și copii consumatori de droguri, doamna directoare zice că în momentul în care un elev este dovedit că ar fi dealer sau consumator să fie scos într-un fel sau altul oficial și legal din colectivul acelei școli. Să termine liceul la seral. Adică, în viziunea dânsei, problema este că elevul rămâne în grupul de copii. Dar ce înseamnă asta, de fapt? Înseamnă excludere separare, marginalizare, pedepsire și pur și simplu scoaterea în afara colectivului. Cu alte cuvinte, te droghezi riști să îți distrugi viața? Lasă că ți-o distrugem noi școala, statul și îți dăm noi motive să bagi droguri”, spune Vlad Zaha. 

Tot el precizează că „patologizarea sau pur și simplu îngrădirea acestui elev pericol este falsă la nivel statistic”.

Acestea citează studiul realizat de psihologul Mihai Copăceanu, în 2020, pe 10.000 de tineri români și spune că în document se arată că 45% dintre toți tinerii români au consumat canabis cel puțin o dată. „Adică aproape 1 din 2. Și atunci ce facem? Îi trimitem la seral pe cei un milion de tineri?”, a mai spus Vlad Zaha.

„Cele mai bune campanii de prevenire a consumului și traficului de droguri în rândul elevilor și copiilor nici măcar nu discută despre droguri, discută despre problemele care îl pot duce pe acel elev în zona psihologică de a risca, în situația de a vinde droguri sau de a consuma droguri”, conchide specialistul. 

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite