Grefierii și personalul conex din instanțe declanșează proteste masive. Vor fi afectate ședințele de judecată în perioada următoare

0
Publicat:

Personalul auxiliar de specialitate și conex din instanțe și parchete declanșează proteste, începând cu data de 11 decembrie 2023, pentru a atrage atenția asupra problemelor semnificative legate de salarizare și drepturile de muncă.

Grefierii continuă acțiunile de protest săptămâna viitoare
Grefierii continuă acțiunile de protest săptămâna viitoare FOTO arhiva Adevărul

În semn de protest, grefierii au decis să participe doar la ședințele de judecată sau la activitățile de urmărire penală pentru cauzele urgente, inclusiv cele cu arestați în materie penală, obligații de întreținere și alte chestiuni de importanță majoră.

În plus, personalul desemnat să efectueze lucrări specifice a fost instruit să se concentreze doar pe cauzele considerate urgente.

Mai mult, compartimentele auxiliare ale instanțelor și parchetelor își vor reduce la jumătate programul de lucru cu publicul, iar personalul auxiliar nu va efectua niciun act de procedură în afara programului legal și în zilele de repaus săptămânal sau sărbătoare legală.

De asemenea, ei nu vor răspunde la telefonul personal și nu vor asigura permanența în afara programului de lucru legal în acele zile.

În ziua votării bugetului de stat pentru anul 2024, se va întrerupe activitatea în instanțe și parchete timp de 4 ore, între 10:00 și 14:00, cu participarea grefierilor doar la ședințele de judecată și la activitățile de urmărire penală considerate urgente.

Grefierii cer achitarea integrală la salariilor

Sindicatul Național al Grefierilor și Personalului Auxiliar (SNGJ Dicasterial) solicită coaliției de guvernare să asigure, în regim de urgență, fondurile necesare pentru achitarea integrală a salariilor aferente lunii noiembrie 2023, plata tranșelor din hotărârile judecătorești și actelor administrative de salarizare scadente în 2023, precum și prevederea și asigurarea în bugetul pentru anul 2024 a fondurilor necesare pentru plata integrală a salariilor și altor drepturi de natură salarială.

Sindicatul cere, de asemenea, achitarea diferențelor de drepturi salariale restante pentru lunile aprilie-octombrie 2023 și perioada 1 ianuarie 2018 - 31 martie 2023, conform hotărârilor judecătorești definitive și actelor administrative emise în 2023. În final, se solicită funcționarea normală a instanțelor judecătorești și a parchetelor pentru a asigura dreptatea și echitatea în sistemul judiciar.

În centrul problemei se află, spun sindicaliștii din justiție, erorile de calcul survenite la momentul elaborării Legii Salarizării nr. 153/2017, care au generat mii de procese pe rolul instanțelor și au lăsat personalul fără creștere salarială timp de 6 ani.

În anul 2023, s-a emis acte administrative de salarizare pentru a corecta erorile și a pune în executare hotărârile judecătorești definitive. Această mișcare a venit în urma unei aplicări neunitare a vechilor legi de salarizare, care a dus la o nevoie acută de recalculare a salariilor.

Ministrul Finanțelor spune că nu sunt fonduri

Cu toate acestea, la întâlnirea din 7 decembrie 2023 de la Ministerul Finanțelor Publice, ministrul finanțelor publice a adus vești proaste. Acesta a comunicat că nu există suficiente fonduri și că nu vor fi alocați bani pentru plata integrală a salariilor și a tranșelor scadente în 2023 conform hotărârilor judecătorești și actelor administrative.

La întâlnirea din 8 decembrie 2023, în care au participat prim-ministrul României, ministrul finanțelor publice, ministrul justiției și alți înalți oficiali, nu au fost invitați reprezentanți ai organizației sindicale. Astfel, concluziile acestei întâlniri rămân necunoscute, lăsând în aer întrebarea dacă vor fi sau nu alocate fonduri pentru plata integrală a salariilor și a tranșelor, arată sindicatul.

Pe lângă aspectele salariale, activitatea de judecată și de urmărire penală se confruntă cu o situație tensionată, caracterizată de efectuarea de ore suplimentare neplătite și necompensate cu timp liber corespunzător, datorită volumului de muncă și lipsei acute de personal.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite