Proteste în lanț. Grefierii au blocat traficul în fața sediului Curții Supreme. La Ministerul Culturii e grevă japoneză VIDEO

0
Publicat:

Peste o mie de grefieri veniți din toată țara protestează în fața sediului Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ). Circulația în zonă este blocată. În același timp, angajații din Ministerul Culturii și de la Direcțiile Județene pentru Cultură au intrat în grevă japoneză pentru o săptămână.

Angajații din sistemul public, din diferite domenii de activitate, continuă protestele. Nemulțumirile sunt, în cele mai multe cazuri, legate de valoarea salariului. 

Reprezentanții sindicaliștilor au transmis că astăzi, 4 decembrie, peste o mie de grefieri protestează în fața sediului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie din București. Potrivit Blocului Național Sindical (BNS), traficul în zonă este blocat.  

Un comunicat de presă  al sindicaliștilor informează că Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a refuzat dialogul şi nu a emis un punct de vedere oficial cu privire la aspectele reclamate. 

Grefierii protestează „față de neplata integrală a salariilor și a altor drepturi de natură salarială, precum și față de lipsa resurselor materiale necesare funcționării, în condiții normale, a activității instanțelor judecătorești.”, conform BNS.

Peste 1.000 de grfieri protestează în fața sediului ICCJ - Foto Facebook BNS
Peste 1.000 de grfieri protestează în fața sediului ICCJ - Foto Facebook BNS

Protestul a început de la ora 12:00. Solicitările grefierilor sunt următoarele: 

  • plata integrală a salariilor înaintea oricăror obligații bănești ale angajatorilor; 
  • achitarea integrală a salariilor recunoscute prin hotărâri judecătorești definitive și acordate prin actele administrative emise în anul 2023, aferente lunii noiembrie 2023, astfel cum procedează Înalta Curte de Casație și Justiție pentru aparatul propriu; 
  • prevederea și asigurarea în bugetul pentru anul 2024 a sumelor necesare pentru: 

a) achitarea integrală, în continuare, a salariilor recunoscute prin hotărâri judecătorești definitive și acordate prin actele administrative emise în anul 2023; 

b) achitarea drepturilor salariale restante aferente lunilor aprilie-octombrie 2023, inclusiv, astfel cum au fost recunoscute prin hotărâri judecătorești definitive și acordate prin administrative emise în anul 2023; 

  • asigurarea resurselor materiale necesare funcționării în condiții normale a instanțelor judecătorești 
  • emiterea unui îndrumar către ordonatorii secundari și terțiari de credite pentru uniformizarea modului de eliberare a adeverințelor necesare în vederea stabilirii dreptului la pensie al personalului auxiliar de specialitate; 
  • emiterea unui îndrumar către ordonatorii secundari de credite (curțile de apel) pentru uniformizarea, la nivel național, a salariilor de bază/indemnizațiilor brute lunare prin respectarea prevederilor Deciziei Curții Constituționale a României nr. 794/2016; 
  • inițierea negocierii colective în vederea încheierii contractului colectiv de muncă la nivel de sector de negociere colectivă – Justiție, pentru personalul auxiliar de specialitate, conex și contractual din cadrul instanțelor judecătorești. 

Salariații din Ministerul Culturii intra în grevă japoneză 

La rândul lor, angajații din Ministerul Culturii și ai Direcțiilor Județene pentru Cultură intră în grevă japoneză pentru o săptămână, transmite Sindicatul Culturalia, afiliat Blocului Naţional Sindical. 

Acest tip de protest  se manifestă doar prin avertizarea patronatului, dar munca nu este oprită. Începând de astăzi, angajații vor purta banderole albe „în semn de nemulţumire faţă de politicile salariale discriminatorii şi faţă de nerespectarea hotărârilor judecătoreşti”, iar de săptămâna viitoare spun că vor ieși în fața instituțiilor. 

NE-AM SĂTURAT de indiferență. NE-AM SĂTURAT să fim desconsiderați pentru munca prestată și pentru locul nostru în societate. NE-AM SĂTURAT să asistăm la fiecare schimbare de guvern cum pentru unii se poate și pentru alții niciodată. NE-AM SĂTURAT să vedem cum de fiecare dată orice alt domeniu este mai important ca cel al Culturii.”, transmit sindicaliștii. 

Sindicatul Culturalia vrea, prin acest tip de protest, ca Guvernul „să înţeleagă că nu se mai poate continua cu această indiferenţă faţă de salariaţii Ministerului Culturii şi salariaţii din Direcţiile Judeţene pentru Cultură”, potrivit comunicatului de presă. Aceștia susțin că „merită să aibă aceleaşi drepturi, precum colegii din alte instituţii”, având în vedere că „nimic nu îi diferenţiază profesional, doar salariile”. 

Sindicaliștii au arătat și care sunt diferențele salariale dintre un angajat al Ministerului Culturii și unul de la alt minister : 

Un salariat la Ministerul Culturii în comparaţie cu alt coleg, să zicem de la Ministerul Muncii sau Ministerul Mediului, are următorul salariu de bază: 

Consilier superior gradaţia 5 la Ministerul Culturii: 8.195 lei brut + alte sporuri 

La Ministerul Mediului: 15.104 lei + alte sporuri legale 

La Ministerul Muncii: 10.243 lei + alte sporuri legale 

Direcţiile judeţene 

Consilier superior 5 – 10.079 lei Direcţia pentru Agricultură Sălaj 

12.626 lei Direcţia de Impozite şi Taxe Locale S3 

11.675 lei Primăria Municipiului Bucureşti 

6.109 lei Direcţiile pentru Cultură.”, arată postarea pe Facebook a Sindicatului Culturalia. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite