Generalul SRI Florian Coldea, de la valiza cu bani pentru răscumpărarea ziariştilor români din Irak, până la grup criminal organizat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Generalul SRI în rezervă Florian Coldea, despre care unii afirmă că este preşedintele statului paralel din România, se află din nou în mijlocul unei anchete, în calitate de acuzat. Nu este însă prima dată când este cercetat, el fiind implicat în mai multe cazuri de încălcare a legii. Coldea a mai fost acuzat pentru corupţie, trafic de influenţă, spălare de bani, monitorizarea convorbirilor unor şefi din armata română şi a altor persoane de interes etc.

Florian Coldea, Foto INQUAM/ Malina Noroce
Florian Coldea, Foto INQUAM/ Malina Noroce

Cariera fulminantă a controversatului Florian Coldea a început odată cu criza ziariştilor ostatici în Irak. Pe atunci, el era ofiţer de la antitero al Serviciului Român de Informaţii şi a avut misiunea de a duce valiza cu banii pentru răscumpărare organizaţiei teroriste care îi răpise, operaţiune intermediată de Omar Hayssam, care ulterior a fost arestat.

Atunci când a renit în ţară cu ostaticii, a fost întâmpinat de însuşi preşedintele României de atunci, Traian Băsescu, care a devenit un fervent susţinător al lui şi căruia, de altfel, îi şi datorează traiectoria fulminantă a carierei sale.

Prima anchetă care l-a vizat a fost declanşată exact în urma acestei misiuni, pentru că, atunci când procurorul general al statului a descoperit că o parte din banii pentru răscupărare, mai exact o treime din ei, nu a ajuns la organizaţia teroristă, ci pur şi simplu a dispărut. Ancheta însă nu a avut nicio finalitate, pentru că, între timp, Coldea devenise unul dintre oamenii de bază ai preşedintelui Băsescu şi la acel moment au existat suspiciuni că acesta ştie despre modul în care au dispărut banii.

Ciprian Nastasiu, şeful de atunci al Parchetului, care între timp a demisionat, a publicat ulterior o carte în care făcea referire la complicitatea dintre Băsescu şi Coldea în ceea ce priveşte dispariţia banilor pentru răscumpărare. Nici aceasta nu a avut niciun ecou, pentru că Traian Băsescu reuşise să construiască aşa-numitul stat paralel, prin subordonarea unor oameni din cele mai importante instu’ituţii ale statului precum justiţie, procuratură, presă, Parlament, inclusiv din organizaţiile civice.

Protejatul său, Florian Coldea a fost numit prim-adjunct al directorului SRI în 2005, în 2008a devenit general de brigadă, în 2012 a fost înaintat în gradul de general-maior, iar în anul 2014, general-locotenent. În toată această perioadă există suspiciunea că a fost un apropiat colaborator al serviciilor secrete din Statele Unite şi no doat atât.

În ultimul an din mandatul lui Traian Băsescu, Generalul SRI Florian Coldea a schimbat tabăra, devenind unul dintre opozanţii marcanţi, dacă nu chiar duşman al fostului preşedinte, dar a continuat practicile cerute de acesta în continuare. Cel care „l-a scos la pensie” a fost preşedintele Klauss Iohannis, în urma celebrului scandal declaşant de dezvăluirile pe atunci fugarului Sebastian Ghiţă.

Monitorizarea şefilor din armata română

De-a lungul timpului, el a fost implicat în numeroase scandaluri şi anchete privind încălarea flagrantă ale legii, în care numele său a fost asociat cu cele ale unor persoane importante din conducerea statului român şi nu numai, precum Codruţa Kovesi, Sebastian Ghiţă, Liviu Dragnea, Vasile Dâncu, Cosmin Guşă, Cioloş etc.

În anul 2018, inclusiv şeful SPP de atunci, Dumitru Iliescu, l-a acuzat pe Florian Coldea de trădare, afirmând că poate dovedi că, în timpul mandatului lui de şef al SRI, mai mulţi şefi ai armatei române au fost monitorizaţi de această instituţie.

„Pentru că tot ne vorbiţi de Iuda şi de trădare, poate ne spuneţi dacă aţi dispus monitorizarea complexă a ofiţerilor cu cele mai înalte funcţii în armată, pornind de la Şeful Statului Major General, şi continuând cu şefii statelor majore ale categoriilor de forţe armate, şi nu numai. Dacă i-aţi monitorizat pe aceştia şi pe cei cu funcţiile cele mai importante în celelalte structuri componente ale Sistemului Naţional de Apărare, poate ne spuneţi şi cum aţi valorificat informaţiile culese în acest mod, şi câte dosare pe siguranţă naţională s-au deschis la Parchetul General pe numele lor”, a scris la vremea aceea pe contul său de Facebook Dumitru Iliescu.

„Suntem curioşi, în acelaşi timp, să ne spuneţi ce fel de informaţii aţi transmis reprezentanţilor partenerului nostru strategic,(...) şi dacă, prin transmiterea acestora, a fost afectată în mod grav sau nu Siguranţa Naţională a României”, mai cerea el.

Ultima acuzaţie: grup criminal organizat

După ce ani la rând Florian Coldea a fost intangibil, joi a fost audiat la DNA timp de mai bine 15 ore cu privire la informaţiile potrivit cărora, împreună cu un alt general SRI, Dumitru Dumbravă şi cu avocatul Doru Trăilă, a constituit un grup criminal organizat care avea ca scop escrocarea şi şantajarea unur puternici oameni de afacere.

Unele surse spun că este posibil să apară şi alte nume foarte cunoscute în acest dosar, cât de curând.

Legat strict de această ultimă anchetă, pe 12 mai, în cadrul unei emisiuni tv, Marian Vanghelie a afirmat că deţine informaţii potrivit cărora fostul șef operativ al SRI, generalul Florian Coldea, ar fi luat deja legătura cu o anumită instituţie a statului pentru o operațiune de compromitere în cazul șefului DNA, procurorul Marius Voineag.

„Domnul Coldea a vorbit zilele astea cu cineva dintr-o instituție ca să-i creeze probleme domnului Voineag, cu o anumită direcție din cadrul instituției, nu cu șefii instituției. În sensul să-i creeze o problemă cu familia, nu știu, cu de toate, să o bage în presă, ca să poată să-l ameninţe, ca să poată să schimbe lucrurile din dosarul Hideg. Să-l sperie, să-l atenționeze, ca să oprească dosarul respectiv. (…) Vor în continuare să-l ameninţe pe domnul Hideg să-i creeze niște probleme majore” a spus Marian Vanghelie în cadrul emisiunii.

Deşi acesta nu a dezvăluit despre ce departament este vorba şi nici instituţia de care ţine acesta, jurnaliştii de la inpolitics spun că ar putea fi vorba despre celebra „Doi și un sfert” din cadrul MAI, în care fostul edil Marian Vanghelie a dovedit, de-a lungul anilor, că ar avea anumite conexiuni.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite