Gen. Dumitru Iliescu, fostul şef SPP: „Pun la dispoziţia Comisiei SRI dovezi ale trădării lui Florian Coldea”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dumitru Iliescu FOTO Inquam / George Călin
Dumitru Iliescu FOTO Inquam / George Călin

Fostul şef al SPP, Dumitru Iliescu,într-un interviu pentru cotidianul EvZ, l-a acuzat de trădare pe Florian Coldea, fostul prim-adjunct al Serviciului Român de Informaţii, acuzându-l că în timpul mandatului acestuia mai mulţi şefi ai armatei române au fost monitorizaţi de către SRI.

Fostul şef al Serviciului de Protecţie şi Pază (SPP), generalului (r) Dumitru Iliescu l-a acuzat de trădare  pe fostul prim-adjunct al Serviciului Român de Informaţii, Florian Coldea. Acesta din urmă, într-o serie de declaraţii publice făcute după audierea de săptămâna trecută de la Comisia parlamentară de Control a activităţii SRI, a dat exemplul lui Iuda acuzându-i de tradare pe „unii (care) practică astăzi în mod vizibil acelaşi lucru cu interesele statului român”.

„Dacă sunt chemat, pun la dispoziţia Comisiei SRI dovezi, cu nume şi prenume. Voi da detalii importante, aşa cum am mai făcut-o şi în precedentele audieri. Cunosc ţintele lor. Aceste detalii pot fi analizate şi puse la dispoziţia Parchetului General, pentru a fi cercetate”, a declarat Dumitru Iliescu pentru cotidianul EvZ. 

Declaraţia fostului şef al SPP vine în contextul în care, după declaraţiile lui Florian Coldea, într-o postare pe Facebook generalul Dumitru Iliescu l-a acuzat pe fostul prin-adjunct al SRI de trădare prin faptul că ar fi dispus monitorizarea ofiţerilor din conducerea armatei române. „ Pentru că tot ne vorbiţi de Iuda şi de trădare, poate ne spuneţi dacă aţi dispus monitorizarea complexă a ofiţerilor cu cele mai înalte funcţii în armată, pornind de la Şeful Statului Major General, şi continuând cu şefii statelor majore ale categoriilor de forţe armate, şi nu numai. Dacă i-aţi monitorizat pe aceştia şi pe cei cu funcţiile cele mai importante în celelalte structuri componente ale Sistemului Naţional de Apărare, poate ne spuneţi şi cum aţi valorificat informaţiile culese în acest mod, şi câte dosare pe siguranţă naţională s-au deschis la Parchetul General pe numele lor”, a scris luni pe contul său de Facebook, Dumitru Iliescu. „Suntem curioşi, în acelaşi timp, să ne spuneţi ce fel de informaţii aţi transmis reprezentanţilor partenerului nostru strategic,(...) şi dacă, prin transmiterea acestora, a fost afectată în mod grav sau nu Siguranţa Naţională a României”, a susţinut în continuare generalul în rezervă.

Dumitru Iliescu a afirmat că în spatele acţiunilor SRI de monitorizare a şefilor armatei române s-ar afla interesele Statelor Unite, acesta nominalizându-l pe ambasadorul american de implicare directă: „Domnul Hans Klemm susţine cu toată tăria structurile de forţă aservite, prin intermediul cărora aduce la ascultare factorii români de decizie. La cei care mişcă în front le arată ghilotină DNA, iar pe cei care continuă să o facă îi decapitează politic, introducându-i pe culoarele mass-mediei şi justiţiei”, a susţinut fostul şef al SPP.

După audierea în Comisia de Control al SRI de săptămâna trecută, fostul prim-adjunct al SRI, Florian Coldea, a susţinut că „protocoalele aveau un caracter tehnic”. „Practica semnării unor protocoale de colaborare este una internaţională. Să fim bine înţeleşi: nu există altă practică în lume. Nu se poate coopera interinstituţional fără să existe un protocol, mai ales cu serviciile de informaţii. Aceste protocoale funcţionau ca şi un ghid. În mod concret, se cooperează conform competenţelor legale. Nu am cunoştinţă ca pe durata mandatului meu un subordonat să fi întocmit vreun act de urmărire penală în vreun dosar. Sunt poveşti izvorâte dintr-o realitate paralelă. Azi, serviciul este în imposibilitatea de a lucra, pe baza unui protocol, pentru a proteja interesele României. SRI este în imposibilitatea de a lucra pe spionaj şi trădare. Riscăm să vulnerabilizăm nu doar securitatea naţională a României, ci şi securitatea unor aliaţi ai noştri. Vulnerabilitatea este exploatabilă, iar cineva, mai devreme sau mai târziu, o va face. Ar trebuie să le explicăm spionilor şi trădătorilor că nu avem protocale, să ne aştepte puţin?”, a mai declarat Florian Coldea după audierea în cadrul comisiei de control al SRI.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite