Omar Hayssam rămâne în închisoare. Judecătorii au respins definitiv cererea de liberare

0
Publicat:

Tribunalul Dâmboviţa a respins cererea de eliberare condiţionată din închisoare depusă de sirianul Omar Hayssam, care execută la Penitenciarul Mărgineni o pedeapsă de 24 ani de închisoare pentru terorism.

Omar Hayssam. FOTO Arhivă
Omar Hayssam. FOTO Arhivă

Sirianul primise o decizie nefavorabilă şi la Judecătoria Moreni în luna noiembrie 2023, pe care a contestat-o la Tribunalul Dâmboviţa, fără succes însă.

Decizia Tribunalului este definitivă.

Potrivit hotărârii magistraţilor, Hayssam poate face o nouă cerere de liberare în luna octombrie.

Omar Hayssam are mai multe condamnări la activ: 24 de ani în dosarul Manhattan, în care a fost trimis în judecată de procurorii DIICOT pentru săvârşirea unor infracţiuni economice; 20 de ani de închisoare pentru răpirea jurnaliştilor în Irak; 16 ani de închisoare în dosarul Volvo Truck, trei ani de închisoare în dosarul Foresta Nehoiu, precum şi doi ani de închisoare pentru trecerea frauduloasă a frontierei.

În anul 2006, Omar Hayssam a fost eliberat condiţionat, după ce i-a convins pe judecători că este grav bolnav, susţinând că are cancer în faza terminală. El a reuşit să fugă din România, fiind adus în ţară abia în anul 2013.

Omar Hayssam este prima persoană care a fost judecată și condamnată pentru terorism, în ultimii 30 de ani, în România. Implicarea lui în dosarul răpirii jurnaliștilor români din Irak i-a adus 20 de ani de închisoare, după ce procurorii au arătat că omul de afaceri se afla în legătură cu grupări teroriste din zona Golfului și din Orientul Apropiat.

În 2006, înainte de pronunțarea sentinței definitive, Hayssam a fost eliberat din arest pe baza unor documente medicale controversate, din care reieșea faptul că suferă de cancer în formă avansată. Câteva zile mai târziu, el a fugit din țară, stârnind un scandal fără precedent, în urma căruia și-au dat demisia: Radu Timofte (șeful SRI), Gheorghe Fulga (șeful SIE), Virgil Ardelean (șeful DGIPI) și Ilie Botoș (procuror general al României).

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite