Franța lucrează la o rută terestră prin România sau Polonia, pentru exporturile de produse agricole ucrainene

0
Publicat:

Franța lucrează la o rută terestră prin care Ucraina să își poată transporta produsele agricole prin România sau Ucraina, în locul exporturilor prin Marea Neagră care au devenit imposibile după retragerea Rusiei din acordul internaţional negociat sub egida ONU, a anunțat luni ministrul francez al Agriculturii, Marc Fesneau, informează Reuters.

Ucraina ar putea transporta produse agricole prin România / FOTO: Arhivă / Shutterstock
Ucraina ar putea transporta produse agricole prin România / FOTO: Arhivă / Shutterstock

„Căutăm să vedem dacă, neputând trece prin Marea Neagră, putem trece în schimb prin intermediul rutelor terestre...ne uităm în special la rutele terestre prin România şi Polonia", a declarat Marc Fesneau pentru postul de radio RMC Radio.

„Vom continua să lucrăm pentru un sistem care nu ne pune la mâna sau la bunăvoinţa, sau în acest caz la reaua-voinţă, lui Vladimir Putin", a mai spus acesta.

Moscova a anunțat sâmbătă că nu va participa la acordul ce asigură exportul cerealelor ucrainene prin Marea Neagră ca răspuns la atacul cu drone asupra flotei ruseşti din Crimeea. Rusia acuză Kievul pentru atac, iar autoritățile ucrainene spun că Moscova caută un pretext pentru a-şi justifica retragerea din acord.

Acordul de la Istanbul prevede în special inspectarea navelor comerciale care trec prin Strâmtoarea Bosfor în cele două sensuri, fără şi cu încărcătură, de către cinci echipe compuse din doi inspectori ruşi, doi ucraineni, doi turci şi doi delegaţi ai ONU, scrie Agerpres.

Intrat în vigoare pe 1 august, acordul a permis exportarea din porturile ucrainene a peste 9 milioane de tone de cereale şi alte produse agricole, potrivit JCC, care a numărat în această săptămână, în largul Istanbulului, peste 170 de nave care aşteptau să fie inspectate.

Decizia Rusiei de a se retrage din acordul privind coridorul Mării Negre a condus la creşterea cotaţiilor la grâu şi porumb din cauză că a înmulţit îngrijorările cu privire la aprovizionarea mondială cu alimente.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite