Video LIVE TEXT | Război în Ucraina. Rusia a lansat un „atac masiv” cu 50 de rachete asupra Ucrainei: e vizată infrastructura critică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Raportul de seară al Statului Major ucrainean nu a inclus respingerea atacurilor rusești în regiunea Donețk, așa cum o face de obicei, indicând că afirmațiile rusești ar putea fi exacte.

Zonă rezidențială în Mariupol. Foto: Nexta TV via Twitter
Zonă rezidențială în Mariupol. Foto: Nexta TV via Twitter

UPDATE 21.50 Rușii au atacat remorchere care transportau cereale: cel puțin doi morți 

Două persoane au murit, o alta a fost rănită și una este dispărută, după ce armata rusă a atacat două remorchere civile care transportau cereale in apropiere de orașul ucrainean Ochakiv. „Forțele rusești își continuă atacurile asupra infrastructurii portuare de pe frontul Ochakiv. Ca urmare a unui atac asupra a doua remorchere civile care erau implicate în transportul de  cereale, a izbucnit un incendiu și s-a pierdut controlul asupra navelor. Doi membri ai echipajului au fost uciși, unul a fost salvat, iar soarta altuia este necunoscuta”, a precizat Comandamentul Sud. Detalii aici 


UPDATE 21.30 Ofițeri ruși au discutat să atace nuclear Germania înainte de invazia din Ucraina

Înainte de a declanșa invazia în Ucraina, Rusia ar fi avut de gând să lanseze un atac nuclear asupra Berlinului, Bazei Aeriene a SUA de la Ramstein și Bazei Aeriene Büchel, relatează revista germană Der Spiegel, care a avut acces la informații din cercurile de securitate. Conform site-ului de știri T-online, în conversațiile radio interceptate, comandanții ruși ar fi discutat și de un atac nuclear asupra portului Hamburg din Germania. În cadrul armatei Federației Ruse s-a vorbit despre un atac nuclear împotriva Germaniei, scrie Der Spiegel. Conform articolului, serviciile de informații occidentale au interceptat mesaje radio de la Marina Rusă dintr-o manevră în Marea Baltică, la sfârșitul anului trecut. Detalii aici 


UPDATE 20.45 Ce înseamnă suspendarea de către Rusia a acordului privind exportul de cereale

Țările sărace vor trebui să plătească mai mult pentru a importa cereale, după ce Rusia și-a suspendat participarea la acordul care permitea Ucrainei să le transporte din porturile sale din Marea Neagră în condiții de siguranță. Ucraina a anunțat, luni, că 12 nave au părăsit porturile ucrainene în cadrul acordului privind exportul de cereale prin Marea Neagră, în ciuda faptului că au raportat inițial că peste 200 de vase care erau încărcate au rămas blocate după anunțul Rusiei. Detalii aici 


UPDATE 20.21 Misterul creșterii importurilor de pompe de sân în Rusia

O creștere subită și neașteptată a exporturilor europene de mașini de spălat, frigidere și pompe electrice de sân către statele vecine Rusiei mărește îngrijorările printre oficialii occidentali că explozia de comerț ar putea sprijini mașinăria de război a președintelui rus în Ucraina. Detalii aici 


UPDATE 20.14 Cum încearcă Putin să îi întoarcă pe ucraineni împotriva propriului guvern. Cazul Nicolaev

Nicolaev a devenit fără voie orașul unde Moscova supune la test strategia sa de a înfrânge Ucraina vizându-i infrastructura de alimentare cu apă, energie și căldură, relatează NYT.

În Nicolaev, un oraș răvășit de bombardamente de pe coasta sudică a Ucrainei, din robinete curge apă din mare, în timp ce curentul electric este adesea întrerupt. Locuitorii își revarsă blestemele asupra Rusiei, dar asta nu-i împiedică să-și arate frustrarea față de conducătorii locali.

Rezistența ucraineană este greu încercată în orașul Nicolaev de la Marea Neagră după ce rușii au reluat bombardamentele asupra orașelor ucrainene importante, după o pauză de câteva luni.

Chinuindu-se să obțină victorii pe câmpul de luptă, liderul de la Kremlin a adoptat tactica de a acționa pentru a deteriora viața de zi de zi a ucrainenilor nu doar făcându-le viața tot mai grea, lipsindu-i de utilități esențiale la apropierea iernii, ci și punându-și speranța că va stârni dezbinare în mijlocul lor. Detalii aici

UPDATE 19.12 Vladimir Putin, avertizat de Londra cu „consecințe grave” pentru Rusia dacă va recurge la arme nucleare

„Nicio altă ţară nu vorbeşte despre utilizare nucleară. Nicio ţară nu ameninţă Rusia sau pe preşedintele Putin”, a declarat șeful diplomației britanice, James Cleverly, în faţa aleșilor țării sale.

„Ar trebui să fie clar că pentru Regatul Unit şi pentru aliaţii noştri, orice utilizare de arme nucleare va schimba natura conflictului. Aceasta va avea consecinţe grave pentru Rusia”, a avertizat el. Detalii aici


UPDATE 18.49 Un reprezentant al ambasadei Rusiei în Republica Moldova, declarat persona non grata

Un diplomat rus, angajat la ambasada Rusiei la Chișinău,a fost declarat persona non grata de Ministerul Afacerilor de Externe și Integrării Europene, după ce în dimineața zilei de luni o rachetă rusească a căzut în apropiere de un sat din nordul Republicii Moldova.

,,În conformitate cu prevederile Convenţiei de la Viena privind relaţiile diplomatice (1961), Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene informează că a decis declararea drept persoană non grata pe teritoriul țării noastre a unui reprezentant al Ambasadei Federației Ruse la Chișinău, acesta fiind obligat să părăsească teritoriul Republicii Moldova”, au anunțat reprezentanții MAIE de la Chișinău.

Decizia Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene i-a fost comunicată ambasadorului Federației Ruse la Chișinău, Oleg Vasnețov, în timpul convocării sale la sediul MAEIE.

,,Acest fapt a fost comunicat părții ruse în după-amiaza zilei de 31 octombrie, cu prilejul convocării la sediul MAEIE a ambasadorului Federației Ruse la Chișinău, Oleg Vasnețov. În cadrul convocării, MAEIE a reiterat faptul că atacurile cu rachete asupra țării vecine escaladează în continuare riscurile de securitate, iar cetățenii țării noastre resimt tot mai mult efectele dezastruoase ale războiului. A fost subliniat că atacurile asupra infrastructurii energetice ucrainene generează inclusiv amenințări tot mai mari pentru securitatea energetică a țării”, au mai menționat funcționarii. Detalii aici


UPDATE 18.28 Recruții ruși, ironii despre armele primite: „Scărțâie ca o orgă”

Într-un videoclip distribuit pe rețelele sociale recruții ruși glumesc pe seama calității armelor pe care le-au primit pentru a lupta împotriva armatei ucrainene.

„<<Nou-nouță>>, ieftină, uită-te la ea”, a afirmat ironic militarul rus care manevrează arma, arătând ulterior trecerea la „modul de tragere”.

„Super pușca de asalt. O mitralieră!”, a spus unul dintre recruți. „Uitați-vă la această calitate, Q (marcaj pe armă) vine de la calitate (quality în engleză, n. red)”, a mai adăugat sarcastic primul soldat.

Ulterior, recruții ruși prezintă o altă armă din care scot un arc. „Uite un rahat în interiorul ei”, a glumit un alt recrut. Detalii aici


UPDATE 18.21 Norvegia își ridică nivelul de artă militară

Premierul norvegian Jonas Gahr Store a anunţat luni că ţara sa va trece la un nivel mai ridicat de alertă militară, deşi nu a detectat nicio ameninţare directă.

Norvegia, ţară membră NATO şi vecină cu Rusia în zona arctică, va aplica măsura începând de marţi.

Store a precizat că „nu avem astăzi niciun motiv să credem că Rusia doreşte să atragă Norvegia sau altă ţară direct în război, dar războiul din Ucraina impune ca toate ţările din NATO să fie mai atente”. Detalii aici


UPDATE 16.33 Peskov: „Este periculos” de aplicat acordul privind exportul de cereale ucrainene fără Rusia

Ar fi „periculos” şi „dificil” să se continue implementarea acordului privind exportul de cereale din porturile ucrainene prin Marea Neagră fără Rusia, care şi-a suspendat sâmbătă participarea la acest pact, a avertizat luni purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Potrivit acestuia, acordul încheiat cu trei luni în urmă este „greu de realizat” pentru că Rusia nu poate să garanteze securitatea acestor transporturi, transmite agenția de presă Reuters, preluată de Agerpres.

„Când Rusia vorbeşte de imposibilitatea de a garanta siguranţa navigaţiei în aceste zone, un astfel de acord este puţin fezabil şi capătă un caracter mult mai riscant, periculos şi lipsit de garanţii”, a afirmat Peskov în conferinţa sa de presă zilnică.


UPDATE 16.26 Moscova confirmă că a lovit infrastructuri energetice din Ucraina

Armata rusă a lovit instalaţii energetice din Ucraina cu „arme de înaltă precizie”, a anunţat luni Ministerul Apărării de la Moscova.

Forţele armate ale Rusiei „îşi continuă loviturile cu arme de înaltă precizie şi cu rază lungă de acţiune împotriva comandamentului militar şi sistemelor energetice ale Ucrainei. Toate loviturile şi-au atins obiectivul. Toate ţintele desemnate au fost atinse”, se arată într-un comunicat al Ministerului rus al Apărării.

Un „atac masiv” al Rusiei a avut loc luni dimineaţă împotriva instalaţiilor energetice din mai multe regiuni ale Ucrainei, privând de apă 80% dintre consumatorii Kievului şi lăsând „sute de localităţi” fără electricitate, notează AFP.

Potrivit forţelor aeriene ucrainene, Rusia a lansat „peste 50 de rachete de croazieră” asupra Ucrainei.


UPDATE 15.30 Cât de eficiente sunt sistemele HIMARS: momentul în care distrug obuziere rusești 

O înregistrare video, care a fost distribuită pe rețelele sociale, arată distrugerea unei poziții rusești alcătuită din obuziere autopropulsate, dar și imagini cu ce a mai rămas din acestea în urma atacului cu sisteme HIMARS. Astfel, în imagini se observă distrugerea a cel puțin cinci obuziere autopropulsate 2S19 Mstas-S în satul ucrainean Novoliubivka, situat în regiunea Lugansk. După cum se poate observa din clipul video realizat de ucraineni, unele dintre vehiculele de luptă au rezistat atacului, în vreme ce unele dintre ele au fost distruse. VIDEO aici 


UPDATE 15.20 Imagini cu dronele care au lovit nave ale Flotei Ruse la Sevastopol

Cel puțin trei nave ale Flotei Ruse de la Marea Neagră, inclusiv fregata Amiral Makarov, au fost avariate ca urmare a atacului cu drone din Sevastopol de sâmbătă, 29 octombrie. Voluntarii de la GeoConfirmed, care cartografiază războiul din Ucraina, au analizat mai multe imagini în care se văd drone maritime, care atacă nave ale Flotei rusești din Marea Neagră. Detalii aici 


UPDATE 14.52 Mii de soldați ruși recent mobilizați sunt slab echipați, afirmă surse din serviciile secrete britanice

Mulţi dintre soldaţii nou mobilizaţi pe care Rusia i-a desfăşurat pe linia frontului din Ucraina în ultimele săptămâni sunt „slab echipaţi”, posibil cu arme în stare „abia utilizabilă”, apreciază analişti din serviciile de informaţii ale Ministerului britanic al Apărării.

Rusia a desfăşurat pe front, de la jumătatea lunii octombrie, „câteva mii” de rezervişti nou mobilizaţi, indică ministerul britanic, în baza informaţiilor furnizate de serviciile sale secrete, dar „în multe cazuri ei sunt slab echipaţi”. În sprijinul afirmaţiilor sale, serviciile de informaţii britanice postează imagini din surse deschise (open source) care sugerează că acestora li s-a pus la dispoziţie, ca dotare, puşti de un tip introdus spre mijlocul secolului trecut. Detalii aici


UPDATE 14.49 Armata ucraineană a anunțat că a respins majoritatea atacurilor cu rachete de croazieră efectuate luni de armata rusă

Armata ucraineană a anunţat că a distrus 44 de rachete de croazieră din cele 50 lansate de armata rusă, luni, împotriva infrastructurii critice şi instalaţiilor electrice din diferite colţuri ale ţării, unele dintre aceste atacuri aeriene ducând la întreruperea alimentării cu energie electrică. Detalii aici

UPDATE 13.24 Ucraina: 12 vase au părăsit porturile ucrainene în cadrul acordului privind exportul de cereale prin Marea Neagră

Douăsprezece nave-cargo au părăsit luni porturile ucrainene în cadrul Iniţiativei privind transportul de cereale prin Marea Neagră, a declarat ministrul ucrainean al infrastructurii, Oleksandr Kubrakov, citat de Reuters.

„Astăzi 12 nave au părăsit porturile ucrainene. Delegaţiile ONU şi Turciei oferă 10 echipe pentru a inspecta 40 de nave cu scopul de a îndeplini #BlackSeaGrainInitiative. Acest plan de inspecţie a fost acceptat de delegaţia ucraineană. Delegaţia rusă a fost informată”, a scris Kubrakov pe Twitter. Detalii aici


UPDATE 13.22 Semnele destrămării invaziei ruse în Ucraina se înmulțesc

Invazia rusă în Ucraina dă tot mai multe semne că ar putea să se destructureze, se arată într-o analiză CBS News.

Printre cele mai evidente înfrângeri ale războiului Rusiei în Ucraina este recenta convocare a unui număr mare de recruți – un plan ce nu pare să funcționeze. Mobilizarea decretată în Rusia a stârnit revoltă în plan intern în măsura în care au fost înrolați recruți prea în vârstă sau lipsiți de experiență care în plus s-au plâns de lipsa echipamentelor de bază. Convocările au venit în urma unui șir de eșecuri umilitoare suferite de forțele ruse pe măsură ce Ucraina a recapturat porțiuni întinse de teritoriu. Totodată, în orașul aflat sub ocupație rusă Herson, oficialii instalați de Moscova au evacuat civilii înaintea unei contraofensive ucrainene iminente.

La televiziunea publică din Rusia, uneori discursul moderatorilor capătă accente aproape disperate. Rusia și-a apreciat greșit capacitățile și timp de opt luni a fost incapabilă să câștige războiul, a observat un comentator. Detalii aici


UPDATE 11.39 O rachetă rusească a căzut în nordul Republicii Moldova

Racheta rusească, doborâtă de sistemul antiaerian ucrainean, a căzut în apropiere de satul Naslavcea din raionul Ocnița al Republicii Moldova, aflat la hotarul cu Ucraina. Nu au fost înregistrate victime, însă mai multe case ale oamenilor au fost afectate, anunță autoritățile.

Autoritățile de la Chișinău s-au deplasat la fața locului, pentru a investiga cazul. ,,În prezent, efective ale MAI au încercuit zona căderii rachetei, pentru a evita eventuale pericole, iar un grup de documentare se află la fața locului”, au precizat angajații MAI. Detalii aici

Casă afectată în Republica Moldova de o rachetă rusească FOTO Arhivă
Casă afectată în Republica Moldova de o rachetă rusească FOTO Arhivă

UPDATE 11.23 Rusia a examinat dronele folosite în atacul de la Sevastopol şi susţine că au zburat prin coridorul destinat exportului cerealelor

Ministerul rus al Apărării a difuzat duminică o declaraţie în care afirmă că a recuperat şi a examinat epavele dronelor folosite în atacul de sâmbătă dimineaţa asupra navelor Flotei ruse a Mării Negre în portul Sevastopol, susţinând că dronele au fost lansate de armata ucraineană din zona oraşului Odesa şi au zburat de-a lungul coridorului maritim securizat pentru exportul cerealelor ucrainene, înainte de a schimba direcţia spre portul din Crimeea. Detalii aici


UPDATE 11.19 Blinken a reamintit Chinei amenințările războiului din Ucraina la adresa lumii

Secretarul de stat american Antony Blinken a evocat duminică ameninţarea globală reprezentată de războiul din Ucraina într-o discuţie la telefon cu omologul său chinez Wang Yi, în cursul căreia a reiterat de asemenea necesitatea menţinerii unor linii de comunicare deschise între cele două ţări.

Washingtonul a abordat cu ocazia acestei convorbiri telefonice unele probleme care preocupă administraţia americană, se afirmă într-o notă dată publicităţii luni de către Departamentul de Stat al SUA.

„Secretarul de stat (Blinken) a discutat despre necesitatea menţinerii unor linii de comunicare deschise şi gestionarea într-un mod responsabil a relaţiei dintre SUA şi Republica Populară Chineză (RPC)”, arată textul citat.

Blinken a abordat de asemenea cu omologul său chinez „războiul declanşat de Rusia împotriva Ucrainei şi ameninţările la adresa securităţii mondiale şi a stabilităţii economice” generate de acest conflict. Detalii aici


UPDATE 11.17 Rusia a atacat din nou mai multe instalații energetice din Ucraina

Rusia a lansat luni dimineață un „atac masiv” împotriva unor instalaţii energetice din mai multe regiuni ale Ucrainei, a anunţat Administrația Prezidențială de la Kiev. Acest atac survine la două zile după un atac asupra flotei ruse din Crimeea, peninsulă de la Marea Neagră anexată de Moscova în 2014.

„Teroriştii ruşi au lansat, încă o dată, un atac masiv împotriva unor instalaţii ale sistemului energetic în mai multe regiuni”, a anunțat un consilier al Preşedinţiei Ucrainene, Kirilo Timoşenko.

„Unele dintre rachete au fost doborâte de apărarea antiaeriană, în timp ce altele şi-au atins ţinta”, a adăugat el, citat de Agerpres.

Explozii s-au auzit luni dimineță la Kiev. Autorităţile ucrainene au transmis apoi că rușii au efectuat atacuri cu rachete în toată ţara. Detalii aici


UPDATE 09.18 Explozii auzite la Kiev luni dimineața. Primarul din Harkov anunță lovituri cu rachete

Mai multe explozii au fost auzite luni dimineața în capitala ucraineană Kiev, potrivit unor martori oculari citați de agenția Reuters, în timp ce autoritățile regionale din nordul, estul și centrul Ucrainei au raportat atacuri cu rachete.

Rusia și-a întețit atacurile cu rachete în ultimele săptămâni după ce a acuzat Kievul pentru explozia care a produs pagube la podul strategic Kerci, ce leagă Rusia continentală de peninsula ucraineană Crimeea, anexată abuziv de Rusia în 2014, și care joacă acum un rol important în aprovizionarea trupelor rusești trimise de Kremlin să invadeze Ucraina.

Deasupra Kievului pot fi văzute coloane de fum de pe urma a aproximativ 10 explozii, spun martori oculari.

Ihor Terehov, primarul de la Harkov, spune că orașul a fost și el lovit de două rachete care au avut ca țintă o „importantă instalație de infrastructură”.


UPDATE 05.39 Forțele armate ucrainiene au anunțat noi pierderi pentru ruși, în sud. Ieri, Forțele Armate ale Ucrainei au eliminat 27 de invadatori ruși și o mulțime de echipamente inamice, în sud, a raportat pe pagina sa de pe rețeaua de socializare Facebook, Comandamentul Operațional „Sud”.

Ocupanții au atacat de trei ori pozițiile ucrainene și așezările din districtul Beryslav cu avioane de atac și elicoptere de atac. Ca răspuns, aviatorii Forțelor Armate Ucrainiene au atacat de trei ori zonele de concentrare a trupelor și a echipamentelor inamice, iar militarii din artileria antiaeriană au doborât un alt Su-25 rus.

Unitățile de rachete și artilerie ale Forțelor de Apărare au efectuat 156 de misiuni de foc. „Pierderile confirmate ale inamicului sunt: 27 de ocupanți, un tanc, 2 mortiere, un tun autopropulsat Akatia, un tun antiaerian de 23 mm și 5 transportoare blindate”, se arată în raport.

Două depozite cu muniții inamice au fost distruse în districtele Bashtan și Beryslav.

Sursa: ISW
Sursa: ISW

Un oficial militar ucrainean a remarcat, de asemenea, că rușii au continuat să pregătească apărarea în jurul orașului Herson. Oficialii militari ucraineni au raportat că forțele ruse se pregătesc să retragă unitățile de artilerie din zone nespecificate de pe malul de vest al râului Nipru pentru a întări eventual alte direcții. Oficialii militari ucraineni au raportat, de asemenea, că, în ultimele zile câteva sute de militari Rosgvardia au fost dislocați din Republica Cecenia la Kalanchak, în sud-vestul Oblastului Herson.


UPDATE 04.51 Surse ruse au susținut că forțele ruse au capturat Vodyane, regiunea Donețk (4 km nord-vest de Aeroportul Internațional Donețk) pe 30 octombrie. Raportul de seară al Statului Major ucrainean nu a raportat respingerea atacurilor rusești în această zonă, așa cum o face de obicei, indicând că afirmațiile rusești sunt exacte.

Sursa: ISW
Sursa: ISW

Surse ruse au raportat că forțele ruse au capturat Pavlivka, regiunea Donețk (2 km sud-vest de Vuhledar) pe 30 octombrie. Unele surse ruse susțin că forțele ruse controlează doar jumătate din Pavlivka din 30 octombrie. Seara Statului Major ucrainean raportul nu a raportat respingerea atacurilor rusești în această zonă așa cum o face de obicei, indicând potențial că afirmațiile rusești sunt exacte.


UPDATE 04.02 Ministerul rus al Apărării și surse ruse au susținut că forțele ruse au respins atacurile ucrainene asupra Pershotravneve, Tabaivka și Berestove din regiunea Harkov. Surse ucrainene și rapoarte geolocalizate indică faptul că forțele ruse au distrus un pod peste râul Krasna în Krasnorichenske, regiunea Luhansk. Milbloggeri ruși au acuzat forțele ucrainene că au distrus podul.

Sursa: ISW
Sursa: ISW

UPDATE 03.18 Douăzecișitrei de voluntari georgieni au murit în războiul din Ucraina. Ieri s-a aflat despre moartea unui soldat al Brigăzii 25 Aeropurtate. Huga Gagnidze, în vârstă de 40 de ani, a fost ultima victimă. Bărbatul a servit în Brigada 25 Aeropurtată a Forțelor Armate ale Ucrainei. Potrivit publicației, bărbatul a murit în timpul unei bătălii de contact lângă Bakhmut. Informații despre moartea sa au fost răspândite de luptătorii georgieni pe rețelele de socializare. După începerea invaziei pe scară largă a Federației Ruse, Volodimir Zelenski a cerut cetățenilor străini să se alăture luptei împotriva ocupanților ruși. În Ucraina a fost creată „Legiunea Internațională” , care includea luptători din 52 de țări ale lumii. Se știe că toți străinii și apatrizii care participă la ostilitățile de pe teritoriul Ucrainei ca parte a Forțelor Armate ale Ucrainei sunt combatanți și au drepturile corespunzătoare.

În martie, s-a știut că primii voluntari din Georgia - David Ratian și Gia Beriashvili - au murit în lupta cu invadatorii ruși de lângă Irpen.

În august, postul georgian de televiziune, de opoziție, „Mtavari” a declarat că Ministerul Apărării din Georgia ar putea furniza Rusiei informații despre foști militari care luptă de partea Ucrainei.


UPDATE 02.11 Explozia podului din Crimeea a provocat o prăbușire a transporturilor în Mariupol. În Mariupol și raionul Mariupol se înregistrează intensificarea deplasării echipamentelor ocupanților. „Înregistrăm mișcarea sporită a utilajelor în Mariupol și districtul Mariupol. Prin centrul orașului pe drumul către Maguș, tancuri pe platforme și militari în camioane. Toate cu marca V. De astăzi, deplasarea utilajelor ocupanților. este însoțită de instalarea de blocaje mobile și măsuri operaționale de „curățare”, a spus el.

Andryushchenko a adăugat că numărul accidentelor a crescut rapid în Mariupol din cauza acordării de prioritate invadatorilor.

„Interdicția de circulație a camioanelor peste Podul Krymska a dus la prăbușirea traficului în oraș”, a adăugat consilierul primarului.


UPDATE 00.36 Rapoartele rusești neconfirmate susțin că generalul-locotenent rus Andrei Mordvichev (comandantul Armatei a 8-a de Arme Întrunite din Districtul Militar de Sud) l-a înlocuit pe generalul colonel Alexander Lapin în funcția de comandant al Districtului Militar Central (CMD) începând cu 30 octombrie. Sursele ruse continuă să avanseze rapoarte contradictorii cu privire la eliberarea sau nu a lui Lapin de la comanda CMD sau doar de la comanda „Grupului central de forțe” care operează în Ucraina.


ȘTIREA INIȚIALĂ Rolul Flotei Ruse de la Marea Neagră a fost redus cu 70%. Fregata „Amiral Makarov” a fost într-adevăr avariată și pentru ceva timp nu va putea lansa lovituri cu rachete „Kalibr”. Rolul Flotei Rusiei de la Marea Neagră este anulat în proporție de 70%, deoarece nu își mai poate îndeplini funcțiile, a anunțat Oleksandr Musienko, șeful Centrului de Cercetări Militare și Juridice, în cadrul unui teleton de informare. El consideră că „situația cu Flota Mării Negre a Federației Ruse arată că rolul acestei flote a fost anulat cu 70 la sută, întrucât această flotă nu poate fi folosită pentru bombardarea coastei orașelor ucrainene cu artilerie”.

„În al doilea rând, flota rusă nu mai poate fi folosită pentru sprijinirea debarcărilor navale amfibii. Rolul său astăzi este limitat doar la bombardarea orașelor ucrainene și a infrastructurii ucrainene cu rachete Kalibr”, a spus Musienko.

Expertul a amintit că retragerea parțială a navelor Flotei ruse de la Marea Neagră, din Crimeea ocupată, către Novorossiysk a avut loc după bombardarea aerodromului Saka și a exploziilor în apropiere de Djankoy la depozitul de muniții.

Musienko a remarcat că nava amiral a flotei ruse, fregata Amiral Makarov, a fost într-adevăr avariată.

„Deocamdată, este greu de spus cât de dificil este ca ea să fie reparată. Cel puțin pentru o perioadă, cu siguranță nu va putea îndeplini una dintre funcțiile sale - lovirea cu rachete Kalibr”, a accentuat expertul.

În urma exploziilor, mai multe nave ale invadatorilor ruși au fost avariate, printre care - fregata „Amiral Makarov” și dragorul de mine naval „Ivan Golubets”.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite