Fost şef la Interne, Cristian David, lup paznic la oi. Cum a reacţionat fostul ministru când a primit şpaga de 500.000 de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cristian David a fost reţinut pentru 24 de ore FOTO Mediafax
Cristian David a fost reţinut pentru 24 de ore FOTO Mediafax

Cristian David, fost ministru de Interne în cabinetul Tăriceanu, a ajuns după gratii pentru fapte de corupţie comise în timpul mandatului. Mai exact, Cristian David este urmărit penal de procurorii anticorupţie pentru o şpagă de 500.000 de euro, pe care ar fi primit-o pentru a înlesni retrocedarea unui teren la Buzău. Este pentru prima oară în istoria post-decembristă când un ministru de Interne ajunge la puşcărie.

Cristian David a fost dus pe sus la sediul DNA, miercuri dimineaţă, după ce pe numele lui a fost emis un mandat de aducere. Aici, fostul şef de la Interne a aflat că împotriva lui s-a început urmărirea penală pentru luare de mită, după ce, în 2007, pe când ocupa fotoliul de ministru în Guvernul Tăriceanu, ar fi primit mită 500.000 de euro.

Câteva ore mai târziu, pe numele său a fost emisă şi o ordonanţă de reţinere pentru 24 de ore.
Astfel că David a fost scos din sediul DNA cu cătuşe la mâini şi dus în arestul Poliţiei Capitalei. Cererea de arestare preventivă a fostului ministru al Internelor urmează să se judece la Curtea Supremă.

Potrivit unor documente ale procurorilor DNA, pe 19 ianuarie s-a dispus începerea urmăririi penale în cazul lui Cristian David, iar o zi mai târziu a fost pusă în mişcare acţiunea penală.

DNA a precizat că în acelaşi dosar se fac acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane. De altfel, în cursul zilei de miercuri a fost audiat şi omul de afaceri buzoian Gheorghe Doloiu, surse judiciare declarând că acesta ar fi urmărit penal pentru complicitate la luare de mită.

Cristian David - intervenţie la prefectul Cristinel Bîgiu

Cristian David este acuzat că, în 2007, a intervenit la prefectul de atunci al judeţului Buzău, Cristinel Bîgiu, în prezent preşedinte suspendat al Consiliului Judeţean Buzău, pentru retrocedarea unui teren de 15 hectare din municipiu, de către Comisia Judeţeană Buzău pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor.

Procurorii au arătat că, în acest caz, mandatarul Adrian Mladin, care o reprezenta pe Cecilia Viorica Ştirbulescu în demersurile de revendicare a terenului, ar fi apelat la Valeriu Roger Niţescu, directorul de cabinet al ministrului de Interne de atunci Cristian David, pentru a-i facilita legătura cu prefectul Cristinel Bîgiu.

Niţescu i-ar fi spus atunci lui Mladin că nu îl cunoaşte pe prefect, dar că ar putea să intervină însuşi ministrul David.

Potrivit procurorilor DNA, ministrul a şi intervenit pe lângă prefectul Cristinel Bîgiu, astfel încât, în septembrie 2007, Comisia Judeţeană Buzău pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor a emis titlul de proprietate pe numele Ceciliei Ştirbulescu.

Circuitul şpăgii de 500.000 de euro

Cristian David nu a făcut însă intervenţia la prefectul Bîgiu pe ochi frumoşi, ci a cerut o şpagă consistentă. Şeful său de cabinet ar fi fost cel care a cerut lui Adrian Mladin 500.000 de euro.

„Referitor la suma de 500.000 Euro pentru intervenţia efectuată de ministrul de interne, Cristian David, pe lângă prefectul judeţului Buzău, Bîgiu Cristian, suma a fost remisă personal de Mladin prin intermediul şefului de cabinet. La o întâlnire ulterioară, Mladin Adrian l-a întrebat pe David Cristian dacă a fost în regulă, acesta a răspuns afirmativ, singura observaţie fiind cu privire la suma de bani că „Era mai bine dacă erau în lei”, arată anchetatorii. 

În documentele procurorilor se mai arată că, în 2007, la solicitarea lui Cristian David, Cristinel Bîgiu s-ar fi întâlnit cu Adrian Mladin, în vederea sprijinirii acestuia cu eliberarea unor titluri de proprietate. La acea întâlnire, Bîgiu i-ar fi spus că este vorba de o speţă dificilă şi, având în vedere că amplasamentul se află în intravilanul oraşului Buzău, sunt multe persoane care “se bat pe el”.

„Ministrul Cristian David folosindu-se de încrederea acordată prezumat de statul român în exercitarea cu onestitate şi cinste a unei funcţii publice cum ar fi cea demnitar, a săvârşit mai multe acte infracţionale de corupţie – luare de mită, dovedindu-se astfel dispreţul făţiş al acestuia faţă de legi, faţă de instituţiile în care a activat – Ministerul Internelor şi Reformei Administrative, ministru delegat pentru românii de pretutindeni  şi cetăţenii al căror interes ar fi trebuit să-l apere, să-l protejeze, precum şi lipsa sa de scrupule în a-şi folosi autoritatea cu care a fost investit în vederea obţinerii de avantaje personale, mai concret de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite”, mai arată procurorii în referatul cu propunerea de arestare preventivă.

Aviz de urmărire penală

Cristian David a fost denunţat în 2014, iar DNA a cerut, în 10 noiembrie, aviz de la preşedinte pentru urmărirea penală a fostului ministru al Internelor, pentru luare de mită. În 19 noiembrie 2014, Traian Băsescu, şeful statului la acea dată, anunţa că a făcut solicitarea pentru începerea urmăririi penale pe numele lui Cristian David, precizând că decizia nu înseamnă că acesta este vinovat, dar va merge în faţa procurorilor pentru clarificări.

Scandalul Loganului de 70.000 de euro

Numele lui Cristian David este legat de scandalul Loganului de 70.000 de euro. În 2008, pe vremea când era la şefia Ministerului de Interne, Cristian David a prezentat în CSAT un raport pentru achiziţionarea a 392 de autoturisme Dacia Logan, la preţuri de 45.000 de euro, preţuri care, dacă se adaugă şi taxele de leasing asociate, ajungeau la aproximativ 70.000 de euro.

Deşi, la vremea respectivă, i s-a cerut demisia, Cristian David a refuzat. Cel care a plătit cu funcţia în scandalul Loganurilor a fost şeful Poliţiei Române, Gheorghe Popa. Presa a relatat că Popa a fost doar un ţap ispăşitor, ministrul David evitând astfel răspunderea pentru întreaga afacere.

Şi-a falsificat declaraţia de avere

Anul trecut, procurorii DNA au deschis pe numele lui David un alt dosar penal. El a fost acuzat că, în 2013, pe vremea când avea funcţia de ministru delegat pentru Românii de Pretutindeni, şi-a falsificat declaraţia de avere pentru a ascunde suma de 60.000 de euro, pe care nu o putea justifica. În acelaşi dosar mai este cercetată şi mama sa, care a pretins că suma respectivă provine de la ea.

Lui Cristian David nu i-ar fi fost străin nici consumul de droguri. Fostul şef al Agenţiei Naţionale Antidrog, Pavel Abraham, a declarat public, în 2008, la o televiziune, că ministrul de Interne de la acea dată a fost anchetat în 1995 într-un dosar de trafic de droguri alături de prietena sa şi de partenerul său de afaceri.

Cristian David este ginerele controversatului Mihai Vlasov, care a fost, până anul trecut, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României, când a fost prins în flagrant în timp ce primea mită 200.000 de euro de la un om de afaceri.
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite