STENOGRAME Ovidiu Puţura, arestat pentru corupţie: „De nu îi dau doi pumni în gură, în Tribunal, de îi rup picioarele”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fostul ministru Ovidiu Puţura a fost arestat preventiv FOTO Mediafax
Fostul ministru Ovidiu Puţura a fost arestat preventiv FOTO Mediafax

Fostul secretar de stat în Ministerul Justiţiei Puţura a fost arestat preventiv, fiind acuzat de mai multe fapte de corupţie. Concret, acesta s-ar fi oferit să îl ajute pe fiul judecătoarei Corina Iacob din Bistriţa să obţină calitatea de notar stagiar, iar aceasta urma să dea o soluţie favorabilă soţiei lui Puţura într-un doar aflat pe rolul instanţei la care aceasta lucra.

În referatul prin care au cerut arestarea fostului demnitar procurorii arată că, în cursul lunii noiembrie 2014, Ovidiu Puţura i-ar fi promis Corinei Iacob, judecător la Tribunalul Bistriţa – Secţia civilă, că îi va influenţa pe membrii comisiilor de examinare de la nivelul Camerelor Notarilor Publici, pentru ca fiul acesteia să promoveze examenul pentru notari stagiari din anul 2015, prin fraudarea acestuia. 

Serviciul lui Ovidiu Puţura nu era însă gratuit. Soţia lui, Ofelia Puţura, avea un proces pentru aproape 1.000 de metri pătraţi în Bistriţia, iar judecător în complet era tocmai Corina Iacob. 

Concursul în secuime este mai uşor

Practic, fiul judecătoarei Titus Iacob a primit nota 3,63 la concursul din 2014, fiind sancţionat disciplinar în urma unui incident în sala de concurs. 

„În cadrul întrevederii din data de 04.11.2014, numitul  Puţura Ovidiu i-a promis judecătorului Iacob Corina că, din funcţia pe care o va exercita în perioada următoare în Ministerul de Justiţie, sau printr-un funcţionar pe care îl va capacita el va realiza legătura ca să poată influenţa membrii comisiilor de examinare de la nivelul Camerelor Notarilor Publici şi va asigura promovarea de către Iacob Titus Gheorghe a examenului pentru  notari stagiari din anul 2015, prin fraudarea acestuia” se arată în documentele anchetatorilor.

Pentru a fi mai uşoară fraudarea examenului, Ovidiu Puţura i-a sugerat judecătoarei să-l înscrie pe fiul ei la „o altă cameră a notarilor publici din ţară decât Camera Notarilor Publici din Cluj Napoca, ce urma a fi stabilită de funcţionarul la care apela şi despre care ştia că este mai acesibilă, probabil în secuime sau în zona Moldovei, urmând ca după admitere stagiarul să fie susţinut să se mute cu cabinetul în Bistriţa”, spun procurorii anticorupţie.

Procesul de la Bistriţa, câştigat la recurs

În schimbul acestor promisiuni, pe 4 decembrie, după alte intervenţii şi la alţi judecători ai Tribunalului Bistriţa, dar şi cu ajutorul Corinei Iacob, Ofelia Puţura a câştigat procesul aranjat de soţul ei. Concret, instanţa a admis recursul formulat de aceasta împotriva sentinţei pronunţate de Judecătoria Bistriţa, iar pârâţii din acest caz au fost obligaţi să recunoască dreptul de proprietate al soţiei fostului secretar de stat asupra unui teren de 916 metri pătraţi din Bistriţa, „şi să se abţină pe viitor de la orice acte de conturbare ori deposedare”.

Întâlnirea dintre cei doi ar fi avut loc la un restaurant din Capitală, în perioada în care Iacob se afla la un seminar organizat de Institutul Naţional de Magistratură. Procurorii precizează că aceştia au discutat despre nemulţumitrea ei  faţă de modul în care s-au derulat examenele pentru dobândirea calităţii de notar stagiar din luna septembrie 2014, moment în care Puţura i-ar fi promis că o ajută ca fiul ei să promoveze concursul. 

Tot în cadrul acestei discuţii, fostul secretar de stat a adus în discuţie problema dosarului în care recurent reclamant era soţia sa, Alina Ofelia Puţura. Acesta era nemulţumit de soluţia de la fond şi insista să „se dea o soluţie corectă”.

Corina Iacob: Că lucrurile astea nu se fac pe bani, ci se fac prin influenţă majoră … trebuie să ai influenţă extraordinar de mare la un preşedinte al camerei, indiferent pe unde o fi… şi atunci, dacă ajungi la acel preşedinte şi el spune „Da, o fac”, … că o faci pentru o chestie de prietenie, pe … 

Ovidiu Puţura: Da, da, pe obligaţie...

(...)

Ovidiu Puţura: Mă, eu îţi spun un lucru, deci scot acesta… acesta, omul acesta, el ne va spune domnule acolo şi mergem la anu unde trebuie din timp şi când omul spune exact unde trebuie mers, na gata, acesta… mai ales că acum că se mai schimbă primul ministru poate iar mă duc înapoi unde am fost şi atunci iar am… ştii, că ştii cum sunt ăştia… ăştia cât eşti tare şi acesta… dacă vede că nu ştiu ce… domnule…

Corina Iacob: Lucrurile astea trebuie ştiute din timp. Pentru că acum am aflat că…

Ovidiu Puţura: Asta e. Ne pregătim pentru anul viitor.

Corina Iacob: Cineva s-a interesat unde se mai poate merge. Şi s-ar mai putea interveni într-un singur loc, în prealabil cu … Na acum spune-mi tu cum facem.

Ovidiu Puţura: Deci facem aşa. Sunt două chestiuni, acum într-o lună ştim cred că… Până în decembrie ştiu şi eu asta, dacă eu sunt acolo, nu ne mai ducem, că rezolv eu. … Dacă nu ştim asta, atunci îi spun aşa domnule, să ne spună unde îs… Şi asta-i viaţa. 

Corina Iacob: Nu trebuie Cluj. 

Ovidiu Puţura: Nu, am înţeles. Ştiu, evident că nu. 

(...)

Corina Iacob: Dacă se întâmplă, să avem de unde pleca… o poţi face tu fără nici un fel de probleme?

Ovidiu Puţura: Da, sigur, corect.

Corina Iacob: Şi dacă nu, o facem în alt mod.

Ovidiu Puţura: Şi dacă nu, o facem pe alt traseu.

Corina Iacob: Pe alt traseu.

Ovidiu Puţura: Oricum ştim traseul bine…  da nu-i problemă… şi ăsta

Corina Iacob: Nu e exclus...

Ovidiu Puţura: Păi nu… vedem … că nu se vor stabilii, ne spune exact cum… ai înţeles? Că ala ne spune: acolo să mergeţi…  mereţi mă acolo… şi merem de la început.

Corina Iacob: Şi ajungem acolo…

Ovidiu Puţura: Da, unde ne zice el… ori în secuime, ori Moldova, nu contează unde. Că după un an, doi… venim.(…)

Ovidiu Puţurca insista cu „rezolvarea” dosarului: Oricum mă ocup de ea, proasta dracului, tâmpita…

Ovidiu Puţura ar fi insistat în rezolvarea problemei privind dosar în care era implicată soţia sa. Astfel că, în cadrul discuţiilor purtate de Corina Iacob cu preşedinta completului în legătură cu acesta dosar, cea din urmă considera că recursul era de respins. 

„Iacob Corina a promis lui Puţura să vorbească cu judecătoarea Năşcuţiu Camelia şi chiar să formuleze opinie separată la nevoie (adică opinie în favoarea soţiei lui Puţura)”, se arată în documentele procurorilor.

Judecătoarei Corina Iacob nu i-a fost însă simplu să-şi convingă colega de complet să dea o sentinţă favorabilă familiei Puţura. Iar acest lucru l-a înfuriat pe demnitar care a ajuns chiar la ameninţări grave. Cel puţin aşa reiese din interceptările ataşate de procurori la dosar.

Corina Iacob: Acum, vis-a-vis de… ţi-ai făcut cerere de strămutare?

Ovidiu Puţura: Nu mi-am făcut…

Corina Iacob: Ascultă-mă!

Ovidiu Puţura: Da. Da eu vreau să te întreb: tu te-ai uitat prin dosar, ca idee aşa?

Corina Iacob: Stai să îţi spun cum stau lucrurile!

Ovidiu Puţura: Da, i-a zi cum stau lucrurile. Alina mi-a povestit un pic, dar era foarte emoţionată că… zicea nu se poate, că nu ştiu ce…

(…)

Corina Iacob: Doamne ce…. Zic Ildi ce îi de făcut? Nu ştiu, pe mine nu mă interesează, aşa şi aşa… Păi tu: Nu zice chiar aşa. Gândeşte-te că poate îţi vine Ovidiu încă o dată preşedinte la Tribunal… Mie?... Îi rea, îi şi nebună, îi egoistă, îi complexată … îi nu ştiu ce să spun deci are în ea o răutate care îi vine… origine, nu un ţăran, un ţăran de vază… din origini, din felul cum arată, cum se comportă, are impresia că toată lumea râde pe la spate ei…  nu se mai opreşte, ştii cum face… merge, merge… Şi atunci zic: Tu hai să găsim o soluţie să putem… că eu… Gândeşte-te în ce situaţie mă pui. Că niciodată nu am pronunţat în majoritate şi cu opinie separată

Corina Iacob: Bun. Şi dacă ajung la o concluzie diferită de a ei… 

Ovidiu Puţura: Da.

Corina Iacob: Să fac opinie separată?

Ovidiu Puţura: Da. Poţi să faci liniştită opinie separată şi poate să facă şi Camelia, că oricum îi spun şi ei. Deci asta este foarte grav. Da oricum îi cad geamurile la asta…

Ovidiu Puţura: Da? Deci ea.. deci ea trebuie să … ea deci nu.. ţi-am spus şi ţie şi asta nici nu se pune problema… deci Camelia nu dă decât soluţia care trebuie din dosar. Nimic. Nu am nevoie de nici un ajutor de la nimeni, că nu vreau ajutoare.

Corina Iacob: Şi atunci cum coexistai acolo cu ea?

Ovidiu Puţura: Cu cine?

Corina Iacob: Vicepreşedinte de Tribunal?

Ovidiu Puţura: Lasă că mă ocup eu de asta, stai liniştită. Oricum mă ocup de ea, proasta dracului, tâmpita… ştii?

Corina Iacob: Dacă obţin casare cu .. de rejudecare să se verifice posesia, treburi socoteli şi aşa mai departe, îi bine?

Ovidiu Puţura:  Ok. Să verifice, ţi-am zis. Pentru mine este bine oricum.

Corina Iacob: Nu. Nu, nu, nu. Că atunci nu mai este Costea şi gata.

Ovidiu Puţura: Da, asta. Pentru că… de ce zic treaba asta? Pentru că eu, pot să îmi dovedesc posesia, deşi nu este necesar. Pot să o dovedesc posesia până în anul respectiv.

Corina Iacob: Aşa.

Ovidiu Puţura: Pentru că ălalalt nu a avut cum să aibă posesia, pentru că eu voi face şi eu provocare, adică şi acela trebuie să vină să dovedească posesia. Acela la poziţia lui a venit şi s-a apucat de… şi-a scos autorizaţie de construcţie şi a venit înapoi. El şi-a scos… da el şi-a scos autorizaţie de construcţie pe terenul lui, care este identificat greşit. Pentru că expertul asta şi spune: este adevărat zice, şi rezultă foarte clar că…

Corina Iacob: Cine e expertul?

Ovidiu Puţura: Bruj, mă.

Corina Iacob: Bruj Ovidiu.  (…)

DNA precizează că soţii Puţura i-ar fi oferit Corinei Iacob cadouri pentru fiul acesteia.

Puţura, ameninţări la adresa altor magistraţi: „De nu îi dau doi pumni în gură în Tribunal, de îi rup picioarele”

Anchetatorii mai precizează că Ovidiu Puţura ar fi adresat ameninţări la adresa unor magistraţi pe motiv că aceştia ar intenţiona să pronunţe o hotărâre nefavorabilă în dosarul în care era implicată soţia sa. 

Ovidiu Puţura: Şi ce mă de nu îi dau doi pumni în gură în Tribunal, de îi rup picioarele, o calc cu maşina… deci.. nu am mai auzit treburi din astea…

Corina Iacob: Auzi… să nu cumva să vorbeşti ceva că ştii de la mine… că una, că alta…

Ovidiu Puţura: Nu, îţi dai seama că am… mi-o zis Alina că…

(…)

Ovidiu Puţura: Deci oricum lucrurile sunt foarte simple. 

Corina Iacob: Ţi-ai făcut cerere de strămutare?

Ovidiu Puţura: Nu… Nici nu o fac. O calc cu maşina după aia şi gătăm…

Corina Iacob: Măi în ce situaţie mă pui…

Ovidiu Puţura: Stai liniştită, deci nu că o calc eu, îi pun pe doi din ăştia cu.

Corina Iacob: Ce faci?

Ovidiu Puţura: Îi pun pe doi, o calcă cu maşină, stai liniştită, o vezi în spital cu picioarele rupte. N-are rost, nu mă mai stresez, simplu. O calcă ăştia.

Corina Iacob: Te rog frumos… şi eu ce să fac acum…

Ovidiu Puţura: Să te uiţi în dosar şi să faci cum îi… ce rezultă din dosar.

Corina Iacob: Să fac opinie separată?

Ovidiu Puţura: Da. Păi, tu vezi ce rezultă din dosar, apăi lucrurile sunt foarte clare. Socrul meu o cumpărat acest teren cred că în anul 1990 şi ceva, nu mai ţin minte exact, înainte de 2000 oricum. Socrul voia să îşi vândă casa din Beclean şi să se mute în Bistriţa, pentru că fetele erau în Bistriţa… după ce să stea în Beclean. Asta-i adevărat că eu l-am îndrumat, mă de ce nu te duci să cumperi un teren - că atunci nu aveau valoare terenurile, nu avea bani, ştii – cumpără un teren, du-te la o licitaţie, cumpără un teren. El şi l-a ales, ăsta e, OK. Mi l-a arătat şi mie, uite-l. Bineînţeles că pe mine nu m-a interesat, nu m-am dus pe acolo. Dar nu are importanţă asta. El a fost proprietar.

Puţura, acuzat şi de trafic de influenţă

De asemenea, Direcţia Naţională Anticorupţie îl acuză pe Puţura şi de trafic de influenţă după ce acesta ar fi primit Laurenţiu Ţăranu foloase necuvenite în cuantum de circa 30.000 de euro, constând în suportarea cheltuielilor aferente unor partide de vânătoare, a unui sejur la mare şi a unui costum de vânătoare şi suma de circa 30.000 de lei pentru a interveni la magistraţii de la Curtea de Apel Constanţa care judecau un dosar în care era inculpat Ţăranu. 

Acesta din urmă voia să obţină o hotărâre favorabilă acestuia, iar Puţura i-ar fi promis să stea  liniştită „pentru că va lua achitarea”.

Procurorii precizează că cei doi s-au întâlnit, în noiembrie 2013, în cadrul unui hotel de 5 stele din Sinaia unde au şi participat la o vânătoare, Puţurca fiind bucuros că a împuşcat un urs şi a luat ca trofeul capul acestuia. Această „ieşire” a celor doi a constat aproape 6.000 de euro, din care 4.000 au fost pentru urs, sume achitate de Ţăranu. 

De asemenea, Ţăranu i-a mai plătit lui Puţura un sejur la Mamaia în valoare de 500-600 de euro. Ulterior, fostul secretar de stat a mai primit aproape 30.000 de lei în acelaşi scop.

Ovidiu Puţura: Salutare!

Laurenţiu Ţăranu: Salutare!

Ovidiu Puţura: Uite am ajuns pe aici (Mamaia – nr.r) şi nu ştiu pe ce nume e făcută rezervarea.

Laurenţiu Ţăranu: Mă gândeam eu şi la varianta asta.

Ovidiu Puţura: Da.

Laurenţiu Ţăranu: Păi, aşteaptă un pic.

Ovidiu Puţura: Da? Mă suni înapoi?

Laurenţiu Ţăranu: Da, da.

Ovidiu Puţura: Da, bine, mersi.

 

Procurorii precizează că, în urma percheziţiei domiciliare, de la locuinţa lui Puţura a fost ridicată suma de 80.970 EURO ŞI 966 USD, precum şi un costum de vânătoare.

Ovidiu Puţura, fost secretar de stat în Ministerul Justiţiei, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, după ce pe 20 ianuarie a fost reţinut de procurorii anticorupţie.

De asemenea, DNA a dispus începerea urmării penală faţă de judecătoarea Corina Iacob care este acuzată de trafic de influenţă.

Mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

STENOGRAME Cum trăgea fostul secretar de stat Ovidiu Puţura sforile la Justiţie. Iacob: „Lucrurile astea nu se fac pe bani, ci se fac prin influenţă majoră”

Fostul secretar de stat în Ministerul Justiţiei Ovidiu Puţura a fost reţinut, în noaptea de marţi spre miercuri, de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, urmând ca în cursul acestei zile să fie dus în faţa instanţei cu propunerea de arestare preventivă. Acesta este acuzat de dare de mită şi trafic de influenţă. Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a decis încetarea detaşării la Ministerul Justiţiei a lui Puţura.

Fostul secretar de stat în Ministerul Justiţiei Ovidiu Puţura a fost reţinut

Ovidiu Puţura, fost secretar de stat în Ministerul Justiţiei, a fost dus, marţi, la Direcţia Naţională de Anticorupţie (DNA), pentru a fi audiat de procurori în dosarul în care este acuzat de dare de mită şi trafic de influenţă. După audieri acesta a părăsit sediul DNA împtreună cu mai mulţi procurori care la această oră îi percheziţionează locuinţa. În acest caz anchetatorii audiază si trei judecătoare din Bistriţa.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite