Escrocherie prin metoda „returul”. eMAG, înșelat de un clujean care a comandat telefoane și a returnat nimicuri

0
Publicat:

Un barman de 33 de ani din Florești, județul Cluj, a fost condamnat la un an și șase luni de închisoare cu suspendare după ce a înșelat eMAG, cumpărând telefoane pentru care a făcut retur. În realitate, bărbatul a returnat monede sau obiecte de veselă.

Coletele erau „returnate” după ce era golit de conținut FOTO Arhivă
Coletele erau „returnate” după ce era golit de conținut FOTO Arhivă

Judecătoria Cluj-Napoca a pronunțat o primă sentință într-un dosar de înșelăciune în care a fost trimis în judecată un tânăr de 33 de ani acuzat că a înșelat,  prin metoda „returul”, firma care deține magazinul online eMAG.

Potrivit dosarului judecat la Cluj-Napoca, în perioada decembrie 2022 – iulie 2023, tânărul, care lucrează ca barman, a comandat, folosind date de identificare false, cinci telefoane și o tabletă în valoare de 9.700 de lei.

„Ulterior, a plasat cereri de retur pentru acele produse și a returnat cutiile produselor sigilate cu un sigiliu contrafăcut, iar în cutii a plasat, în locul produselor comandate, obiecte fără valoare, pentru a induce în eroare persoana vătămată”, se arată în rechizitoriu.

Ce punea în locul telefoanelor

Potrivit procurorilor care l-au trimis în judecată pe escroc, coletele erau returnate prin intermediul serviciului easyBOX, iar banii pentru retur erau virați în contul clientului odată cu depunerea coletului.

„Odată returnate în depozitul eMAG, aceste colete nu sunt desfăcute și verificate, motiv pentru care frauda a fost constatată doar atunci când se dorea cumpărarea bunurilor de către alți clienți”, s-a mai arătat în rechizitoriu.

Procurorii au mai arătat că „în toate cele cinci pachete, care trebuiau să conțină telefoane mobile și o tabletă, au fost descoperite mai multe monede sau veselă de bucătărie, lipite cu ajutorul unui scotch, ca să nu producă zgomot la manipularea coletului”.

A recunoscut toate acuzațiile

Prins de polițiști după ce a fost descoperită frauda, tânărul a recunoscut tot. Mai mult decât atât, polițiștii i-au găsit la percheziții două telefoane pregătite pentru „retur”, despre care a spus că urmau să fie „returnate” pe același model, dar „s-a speriat deoarece a văzut că nu a primit rambursarea coletului returnat la data de 30.06.2023”.

În urma procesului, tânărul a fost condamnat la un an și șase luni de închisoare cu suspendare pentru înșelăciune, judecătorul având în vedere și că prejudiciul a fost achitat integral.

„Uşurinţa în comiterea infracţiunii de înşelăciune, precum şi dezinteresul inculpatului faţă de normele penale reies inclusiv din împrejurarea că acţiunile au fost comise în decursul unui interval de câteva luni, dovedind persistență infracțională și prin folosirea unei platforme online de vânzare de bunuri”, se arată în sentință, care poate fi atacată cu apel.

„O persoană calmă, răbdătoare, comunicativă”

Judecătorul a avut în vedere și caracterizările depuse la dosar de patronul și colegii barmanului.

„În ceea ce priveşte circumstanțele personale ale inculpatului, reține că în prezent, acesta are vârsta de 33 de ani, este cetățean român, necăsătorit, cu stagiul militar nesatisfăcut, angajat pe perioada nedeterminată ca barman-ospătar, având loc de muncă stabil, fiind integrat în societate și fără antecedente penale. De asemenea, potrivit înscrisurilor depuse la termenul de judecată, respectiv caracterizare din partea angajatorului, inculpatul îndeplinește sarcinile de lucru cu succes, este o persoană calmă, răbdătoare, comunicativă și activă, fiind încadrat în colectiv. În același sens sunt și caracterizările depuse de către colegii de serviciu”, se mai arată în sentința Judecătoriei Cluj-Napoca.

EvenimentePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite