Emil Boc a fost audiat de procurorii DIICOT în cazul medicului Mihai Lucan

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Emil Boc FOTO Adevărul
Emil Boc FOTO Adevărul

Emil Boc a fost audiat de procurorii DIICOT în dosarul în care este anchetat medicul Mihai Lucan. În acelaşi timp, acesta din urmă a depus prin intermediul avocaţilor, la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, o plângere penală pe numele deputatului USR Emanuel Ungureanu, pe care îl acuză de compromiterea intereselor justiţiei, în dosarul instrumentat împotriva sa de DIICOT.

La ieşirea de la DIICOT Boc a declarat că profesorul Mihai Lucan nu i-a cerut niciodată ajutorul în dosarul în care este cercetat, precizând că a avut două intervenţii la clinica particulară a medicului, pe care le-a achitat.

Totodată, el a spus, referindu-se la denunţătorul din acest dosar, deputatul USR Emanuel Ungureanu, că ''nu va lăsa lucrurile să scape de sub control'', punctând că nu a dat în judecată pe nimeni până acum.

''Nu am primit informaţii despre ilegalităţi la Institutul de Transplant. Ce se întâmplă acolo nu este treaba primarului, ci a organelor de anchetă. (...) Am avut o intervenţie de urgenţă la Institutul de Urologie în 2005. (...) Apoi, am mai avut două intervenţii, una în 2015 pentru care am plătit 1500...un început de colică renală. (...) Nu mai am bonurile, dar se poate verifica că am plătit. (...) Nu am dat în judecată pe nimeni până acum, dar lucrurile nu le voi lăsa să scape de sub control. Nu am nimic de ascuns, ce am în guşă şi în căpuşă. (...) Nu am ştiut şi nu mi-a cerut sprijin (n.r. - dr. Lucan) pentru un dosar. (...) Toate au o limită şi un punct, dar sunt pe punctul de a lua altă decizie. Dacă domnul Ungureanu va continua, îl voi acţiona în judecată. Nu am încălcat legea'', a spus Boc la ieşirea de la DIICOT.

Totodată, el a precizat că medicul Lucan a fost tratat de Primăria Cluj la fel ca toţi ceilalţi investitori.

''La Cluj, vreau să fie foarte clar, toţi investitorii, inclusiv Lukmed, dacă au cadru legal, sunt sprijiniţi, dacă nu au, nu sunt'', a adăugat edilul. AGERPRES/(AS - autor: Cristina Tatu, editor: Mihai Simionescu, editor online: Gabriela Badea)

Primarul municipiului Cluj-Napoca este audiat în calitate de martor, asta după ce deputatul USR Emanuel Ungureanu l-a acuzat pe fostul premier că l-a sprijint pe medic în activitatea sa.

Într-un comunicat de presă emis recent de Primăria municipiului Cluj-Napoca Emil Boc a precizat, referindu-se la contractul de cesiune pentru ridicarea clinicii private a medicului Mihai Lucan, că actul a fost aprobat înainte ca el să ocupe funcţia de primar.

De asemenea, Boc spune că nu a beneficiat de niciun fel de tratament preferenţial din partea medicului Lucan şi că a avut scurte intervenţii medicale care nu au necesitat internare, atât la clinica de stat, cât şi la clinica privată. În condiţiile în care respectivele proceduri medicale se puteau efectua în Cluj-Napoca, a considerat firesc să nu plece în străinătate, mai spune Emil Boc.

Ce conţine plângerea depusă de Mihai Lucan 

În ceea ce priveşte plângerea depusă de medicul Lucan la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) se arată că „Emanuel Ungureanu a dezvăluit intenţionat şi în mod tendenţios jurnaliştilor informaţii trunchiate, pentru a crea o "presiune mediatică asupra instanţelor de judecată" şi ca să "asigure succesul acuzării", spun surse judiciare citate de Mediafax.

De asemenea, potrivit plângerii, multe dintre informaţiile furnizate de deputatul USR procurorului DIICOT Marian Delcea se bazau, de fapt, pe "analize proprii" ale unor informaţii primite de la diverse surse, date care mai apoi au fost prezentate de acesta presei, în cadrul unor declaraţii publice, chiar înainte ca avocaţii să ia la cunoştinţă faptul ca Ungureanu a fost audiat, mai arată sursa citată.

Aceste informaţii sunt, potrivit plângerii penale, dovedibile prin compararea declaraţiilor de presă care se regasesc în presă cu conţinutul declaraţiilor date de Emanuel Ungureanu la DIICOT.

Ce acuzaţii i se aduc urologului 

În 21 decembrie, Mihai Lucan, fiul acestuia, directorul administrativ al Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj, Dan Emil Fofiu - Sânpătreanu şi directorul economic Sanda Rodica Baciu au fost reţinuţi pentru 24 de ore de către procurorii DIICOT, pentru delapidare şi constituirea unui grup infracţional organizat. În 22 decembrie, magistraţii Tribunalului Bucureşti au respins cererea procurorilor DIICOT de arestare preventivă a fostului şef al Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj şi a fiului acestuia, hotărând să fie plasaţi sub control judiciar.

Conform procurorilor, membrii grupului au prejudiciat Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj-Napoca, inclusiv prin folosirea unui aparat utilizat în tratarea diferitelor forme de cancer prin crioterapie, aparat care a fost transferat la clinica privată fără acte, consumabilele necesare find achitate tot de institut. Astfel au fost trataţi 159 de pacienţi, findu-le percepute sume cuprinse între 3.000 şi 6.700 euro/intervenţie.

Zeci de plângeri privind decontări ilegale şi defavorizarea unor pacienţi de către medicul urolog Mihai Lucan au fost făcute de pacienţi, dar şi de medici de la Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj-Napoca, a declarat fostul ministru al Sănătăţii Vlad Voiculescu, precizând că, după trimiterea Corpului de control la institutut, în cele şapte luni de mandat, "din fiecare plângere ieşea câte un dosar care era trimis organelor de control".

Voiculescu mai spunea că medicii, colegi ai profesorului Mihai Lucan, nu au făcut dezvăluiri despre ilegalităţile comise de acesta, pentru că riscau să îşi piardă funcţiile, existând chiar o situaţie în care un medic care a pus la îndoială autoritatea lui Lucan a fost lovit, ameninţat şi i-au fost sabotate operaţiile.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite