Dosarul „Schimbul de terenuri”. Fostul ministru Victor Babiuc a fost eliberat condiţionat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor Babiuc a fost trimis după gratii pe 20 mai 2013
Victor Babiuc a fost trimis după gratii pe 20 mai 2013

Fostul ministru al Apărării Victor Babiuc a fost  eliberat condiţionat. Decizia este definitivă şi aparţine Tribunalului Dâmboviţa. Acesta fusese condamnat de Curtea Supremă, pe 20 mai, la doi ani de închisoare cu executare.

UPDATE Tribunalul Dâmboviţa a respins astăzi recursul procurorilor anticorupţie în cazul fostului ministru al Apărării Victor Babiuc, astfel că acesta urmează să fie eliberat condiţionat în cursul acestei zile din Penitenciarul Găeşti, după ce a executat o treime din pedeapsă.

Magistraţii dâmboviţeni au menţinut astfel sentinţa pronunţată pe 19 decembrie 2013 de Judecătoria Găeşti, care admisese cererea de eliberare condiţionată a lui Victor Babiuc.

Decizia de vineri a Tribunalului Dâmboviţa este definitivă şi nu poate fi atacată.

În decembrie 2013, Judecătoria Găeşti a admis cererea de eliberare condiţionată depusă de fostul ministru, însă procurorii au făcut recurs. Cererea fostului ministru a fost formulată în contextul în care persoanele care au trecut peste vârsta de 60 de ani, după ce au executat o treime din pedeapsă, pot solicita eliberarea condiţionată, dar doar dacă au fost condamnaţi la o pedeapsă ce nu depăşeşte 10 ani de închisoare. 

Victor Babiuc a fost condamnat la doi ani de închisoare în dosarul schimbului de terenuri dintre George Becali şi MApN. În decembrie a fost eliberat condiţionat, după ce a executat opt luni de detenţie, însă decizia a fost contestată de procurori. 

Completului de cinci judecători al Curţii Supreme i-a condamnat pe 20 mai pe generalul Dumitru Cioplină a fost condamnat pentru abuz în serviciu în formă calificată la doi ani de închisoare, pe generalul Victor Babiuc a fost şi el condamnat pentru abuz în serviciu în formă calificată la doi ani de închisoare şi pe George Becali  la doi ani de închisoare pentru complicitate la abuz în serviciu. 

Un dosar de 17 ani

Procurorii anticorupţie l-au acuzat pe Becali că, în urma unui schimb de terenuri realizat în perioada 1996 – 1999 între acesta şi Ministerul Apărării Naţionale (MapN), statul român ar fi fost prejudiciat cu 892.758 de dolari. 

Becali este acuzat de complicitate la abuz în serviciu, întrucât oficiali ai Ministerului i-ar fi dat omului de afaceri două terenuri din zona Voluntari care însumau 30 de hectare în schimbul unui teren mai ieftin în localitatea Ştefăneştii de Jos. Potrivit anchetatorilor, Ministerul nu ar fi putut să îi dea lui Becali terenurile, întrucât acestea nu aparţineau Armatei. 

Citeşte mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Fostul ministru al Apărării Victor Babiuc ar putea fi eliberat condiţionat. DNA a formulat recurs

Fostul ministru al Apărării Victor Babiuc ar putea fi eliberat din închisoare, el executând până în acest moment o treime din pedeapsa de doi ani de închisoare primită în dosarul schimburilor de terenuri dintre omul de afaceri George Becali şi MApN, după ce Judecătoria Găeşti a admis cererea de eliberare condiţionată formulată de acesta.

FOTO Condiţiile de lux din puşcăria de la Găeşti în care este închis Victor Babiuc

Fostul ministru al Apărării, Victor Babiuc, condamnat la doi ani de puşcărie alături de Gigi Becali, în dosarul schimbului de terenuri cu MApN, trăieşte după gratii, la Găeşti, mai ceva ca într-o pensiune: uşa celulei îi e mereu deschisă şi se poate relaxa la bibliotecă, în atelierele de pictură ori dans, la sala de fitness sau poate lua cursuri de dresaj canin.

Victor Babiuc a fost mutat în secret de la Jilava la Penitenciarul din Găeşti

La nici două zile după ce a obţinut regimul deschis de executare a pedepsei, Victor Babiuc a fost mutat de la Penitenciarul Jilava. Potrivit România TV, el a fost transferat în secret, în toiul nopţii, la penitenciarul Găeşti.

Judecătoria Sectorului 5 a decis că Victor Babiuc poate executa pedeapsa de doi ani de închisoare în regim deschis

Victor Babiuc, fostul ministru al apărării, va executa pedeapsa de doi ani de închisoare în regim deschis, putând astfel să iasă la muncă din penitenciar, între anumite ore, a decis vineri Judecătoria Sectorului 5. Decizia magistraţilor este una definitivă.

Cazul Becali. Unde au greşit Victor Babiuc şi Dumitru Cioflină

Încarcerarea lui Gigi Becali pentru schimbul de terenuri cu Armata, condamnarea sa şi în cazul „Valiza”, precum şi zgomotul mediatic ce le-a urmat au pus în umbră alte două încarcerări, poate mai semnificative decât cea a latifundiarului din Pipera.

Condamnaţii în Dosarul „Schimbul de Terenuri” stau în aceeaşi celulă. Sebastian Lăzăroiu: graţierea lui Becali nu o decide pur şi simplu preşedintele

George Becali, Victor Babiuc şi Dumitru Cioflină împart pentru 21 de zile aceeaşi cameră de detenţie la Penitenciarul Rahova. Condamnaţii în dosarul schimbul de terenuri pot participa la activităţi recreative şi se pot plimba două ore în curtea penitenciarului. Gigi Becali a anunţat că va cere graţierea preşedintelui Băsescu.

Gigi Becali: „Am fost trădat de statul român. Asta nu e ţara lui Hristos, e ţara lui Satana!”

După aflarea sentinţei de condamnare la trei ani de închisoare cu executare în „Dosarul Terenurilor”, Gigi Becali a apărut consternat în faţa jurnaliştilor, cărora le-a explicat că decizia este un abuz orchestrat de cei trei judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

 Verdict în „Dosarul Terenurilor”. Gigi Becali, condamnat la trei ani de închisoare cu executare, iar Victor Babiuc, la doi ani

Completul de cinci judecători de la Curtea Supremă l-a condamnat pe Gigi Becali la trei ani de închisoare cu executare în dosarul schimburilor de terenuri dintre deputat şi Ministerul Apărării Naţionale. În acelaşi dosar, Victor Babiuc, fostul ministru al apărării, dar şi generalul Dumitru Cioflină au fost condamnaţi la doi ani de închisoare cu executare. Aceştia vor fi încarceraţi în orele care urmează.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite