Dosarul Rompetrol, trimis spre la Instanţa Supremă. Curtea de Apel şi-a declinat competenţa, Roşca Stănescu, unul dintre inculpaţi, fiind senator

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dosarul „Rompetrol“, în care omul de afaceri Dinu Patriciu este acuzat, printre altele, de delapidare şi spălare de bani, a fost trimis, joi, spre soluţionare la Instanţa Supremă, după ce judecătorii de la Curtea de Apel Bucureşti (CAB) şi-au declinat competenţa în acest caz. Decizia este una definitivă.

Soluţia a fost luată după ce instanţa Curţii de Apel s-a autosesizat în legătură cu competenţa judecării apelului în dosarul Rompetrol, având în vedere că Sorin Roşca Stănescu, unul dintre inculpaţii din dosar, este senator. 

Patriciu, acuzat de delapidare şi spălare de bani

La termenul de joi de la CAB, avocatul lui Dinu Patriciu, Gheorghe Dragomir, a precizat că Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) nu poate judeca dosarele care se află în stare de apel, având competenţă să se pronunţe doar pe fondul sau recursul cauzelor.

„Argumentele de drept dau câştig de cauză competenţei Curţii de Apel. În plus, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie nu poate judeca apelurile. Instanţa supremă ar trebui sesizată, pentru a se pronunţa în legătură cu competenţa“ , a spus Dragomir, în faţa judecătorilor de la CAB, citat de Mediafax.

Avocatul lui Roşca Stănescu a cerut, la rândul său, continuarea judecării la CAB, în timp ce apărătorii celorlalţi inculpaţi au solicitat magistraţilor să trimită la instanţa supremă doar partea din dosar care se referă la senator, iar judecata să continue la Curtea de Apel pentru clienţii lor. În final, CAB şi-a declinat competenţa şi a trimis dosarul la ICCJ.

Omul de afaceri Dinu Patriciu a fost achitat, la 28 august 2012, de Tribunalul Bucureşti în dosarul Rompetrol, în care procurorii au cerut pedeapsa maximă, de 20 de ani de închisoare, pentru infracţiuni printre care delapidare, spălare de bani şi manipularea pieţei.

Totodată, instanţa i-a achitat şi pe ceilalţi 11 inculpaţi din dosar, printre care Sorin Roşca Stănescu, Sorin Pantiş şi Gabriela Anghelache.

Dinu Patriciu, trimis în judecată în 2006 în dosarul Rompetrol

În septembrie 2006, omul de afaceri Dinu Patriciu a fost trimis în judecată în dosarul Rompetrol, pentru delapidare, spălare de bani şi asociere pentru săvârşirea de infracţiuni.

El este învinuit şi de manipularea pieţei prin tranzacţii sau ordine de tranzacţionare care dau sau ar putea da semnale false sau care induc în eroare în legătură cu cererea, oferta sau preţul instrumentelor financiare şi care menţin, prin acţiunea uneia sau a mai multor persoane acţionând împreună, preţul unuia sau al mai multor instrumente financiare, la un nivel anormal ori artificial, coroborate cu prevederile unui articol din Legea 297 din 2004 privind piaţa de capital.

O altă infracţiune imputată lui Patriciu este cea de dezvăluire de informaţii privilegiate, dar şi de iniţiere sau constituire a unui grup infracţional organizat.

Alături de el, în acest caz mai sunt inculpaţi Alexandru Bucşă, Petrică Grama, Florin Iulian Aldea, Cerasela Elena Rus, Claudiu Simulescu, Sorin Ştefan Roşca Stănescu, Sorin Pantiş, Victor Eros, Paul Gabriel Miclăuş, Elena Albu şi Gabriela Victoria Anghelache.

Senatorul Sorin Roşca Stănescu este acuzat de utilizare a informaţiei privilegiate şi de aderare sau sprijinire sub orice formă a unui grup infracţional organizat.

EvenimentePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite