Dosarul „Aparatură medicală pentru penitenciare”. Medicul Şerban Brădişteanu a fost achitat pentru a doua oară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şerban Brădişteanu este acuzat de abuz în serviciu şi luare de mită FOTO Adevărul
Şerban Brădişteanu este acuzat de abuz în serviciu şi luare de mită FOTO Adevărul

Magistraţii Tribunalului Bucureşti au decis să-l achite pe medicul Şerban Brădişteanu pentru abuz în serviciu şi luare de mită cu privire la achiziţionarea de aparatură medicală pentru penitenciare. Procurorii au cerut condamnarea chirurgului la 10 ani de închisoare. Sentinţa nu este definitivă.

UPDATE Judecătorii Tribunalului Bucureşti au decis marţi să-l achite pe medicul Şerban Brădişteanu care este acuzat de luare de mită şi abuz în serviciu.

Sentinţa va fi atacată de procurori la Curtea de Apel Bucureşti. 

Este pentru a doua oară când medicul este achitat în acest dosar, asta după ce aceeaşi decizie a fost dată şi în 2009, însă dosarul s-a întors la Tribunal Bucureşti pentru rejudecare în urma unei decizii date de Curtea de Apel Bucureşti.


Anchetatorii solicită, pe lângă pedeapsa la zece ani de închisoare, menţinerea sechestrelor asupra imobilelor lui Brădişteanu şi confiscarea sumelor de 9,1 milioane euro, prejudiciul produs ministerului Justiţiei dar şi cele 3,5 milioane euro, respectiv, 500.000 de dolari de la medic, presupusa mită primită de acesta pentru aranjarea licitaţiei.


Medicul a solicitat instanţei să dea un supliment de declaraţie în care a precizat că aparatura achiziţionată de el pentru dotarea spitalului din Penitenciarul Rahova a ridicat substanţial calitatea tratamentelor în sistemul medical penitenciar.

„Spitalul Rahova este, poate, o mândrie în acest moment datorită dotărilor de acolo. Au fost scoase posturi la concurs la acea vreme, iar medicii de acolo au fost instruiţi în toate privinţele... profesorul Beuran a fost acolo când a fost operat Omar Haissam”, a arătat Brădişteanu.

Întrebat dacă îşi menţine declarată dată la DNA în cursul urmăririi penale, acesta a arătat că nu, pe motiv că ea a fost luată sub presiune.

„Mi-am rezervat dreptul la tăcere când procurorul DNA a venit la terapie intensivă unde eram internat. După operaţia pe cord deschis el vroia să îi declar în legătură cu această anchetă, iar din mine ieşeau tuburi şi fire. Nu îmi menţin declaraţia dată la acel moment şi simt că a fost o declaraţie luată sub presiune”, a declarat medicul.

Brădişteanu ar fi favorizat două firme, una din Austria, alta din Elveţia

Celebrul doctor Şerban Brădişteanu, senator PSD în perioada 2000-2004, a fost acuzat de luare de mită şi abuz în serviciu contra intereselor publice.

Potrivit rechizitoriului, „în perioada 2001-2002, în calitate de preşedinte al comisiei de evaluare în cadrul unei licitaţii organizate de Ministerul Justiţiei, inculpatul a decis atribuirea contractelor de achiziţionare, din bani publici, a unor echipamente medicale pentru dotarea spitalelor din sistemul penitenciar şi a spitalului «Profesor dr. Constantin Angelescu», cu încălcarea flagrantă a normelor legale în materie”, au precizat procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).

Mai exact, Şerban Brădişteanu ar fi favorizat firmele CC MED AG-Elveţia şi BIOMEDICA GmbH-Austria prin atribuirea discreţionară a contractelor de furnizare de produse, producând un prejudiciu de 9.169.606 euro Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP).

În schimbul favorizării la licitaţie a firmelor sus menţionate, prin folosirea abuzivă a poziţiei pe care o ocupa, fostul senator ar fi primit, în conturile firmei sale off-shore Arnell Development Ltd (din Insulele Virgine Britanice), deschise la Union Bank of Switzerland din Zürich, sumele de 500.000 dolari americani şi 3.594.333 euro. Aceste sume ar fi reprezentat mită pentru activitatea desfăşurată în cadrul comisiei de evaluare a licitaţiei.

Echipamentele medicale au utilitate limitată

Investigatorii au arătat că „instituţiile medicale beneficiare au semnalat că echipamentele medicale astfel achiziţionate au fie o utilitate limitată, fie sunt inutilizabile din lipsa de cazuistică medicală ori a banilor necesari pentru achiziţionarea consumabilelor aferente. Valoarea aparaturii medicale neutilizate de către cele şase spitale penitenciar şi de Spitalul „Profesor dr. Constantin Angelescu” este în valoare de 3.356.878,02 euro”.

DNA a anunţat, la începutul lunii mai 2006, că a început urmărirea penală faţă de chirurgul Şerban Brădişteanu, şeful de secţie de la Spitalul Militar, Constantin Dumitru, şeful Serviciului medical Independent al Administraţiei Penitenciarelor,  Dumitru Emanuel Parausanu, medicul Adrian Streinu Cercel, secretarul general adjunct al Ministerului Justiţiei, Irina Doina, consilierul Ministerului Justiţiei, Daniela Năzdrăvan şi directorul în cadrul Ministerului Justiţiei, Florica Topologeanu. Aceştia au fost acuzaţi pentru abuz în serviciu în formă calificată.

La sfârşitul lunii martie 2007, procurorii au anunţat trimiterea în judecată a lui Şerban Brădişteanu şi scoaterea de sub urmărire penală a celorlalţi învinuiţi.

Medicul Brădişteanu, acuzat şi de favorizarea infractorului Adrian Năstase

Pe numele medicul Şerban Brădişteanu a mai fost deschis un dosar penal pentru favorizarea infractorului Adrian Năstase. Concret, anchetatorii îl cauză pe medic că l-ar fi ţinut mai multe zile în spital pe Adrian Năstase şi că a preluat controlul asupra acestuia pentru a nu ajunge la Penitenciarul Jilava.

„Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus trimiterea în judecată a inculpatului Şerban Brădişteanu, medic şef secţie la Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca Bucureşti, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de favorizare a infractorului”, se arăta într-un comunicat emis de DNA.

„Inculpatul Brădişteanu Şerban Alexandru, prin atitudinea sa, a încercat zădărnicirea punerii în executare a mandatului de executare a pedepsei privindu-l pe Năstase Adrian. Concret, inculpatul Brădişteanu Şerban Alexandru şi-a folosit prerogativele sale de medic specialist chirurgie cardio vasculară şi şi-a asumat internarea lui Adrian Năstase în cadrul secţiei pe care o conducea deşi diagnosticul medical nu impunea internarea în cadrul acestei secţii iar primele intervenţii medicale au fost realizate de către un alt medic dintr-o altă secţie”, au precizat procurorii în rechizitoriul întocmit pentru această cauză.

De asemenea, Brădişteanu este acuzat că ar fi evitat să comunice oficial reprezentanţilor poliţiei starea de sănătate a lui Năstase, evitând astfel să spună dacă acesta poate fi încarcerat sau nu.

„La data de 26 iunie 2012, Tribunalul Bucureşti, ca instanţă de executare, a stabilit că situaţia persoanei condamnate Năstase Adrian de a se afla internat la Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca Bucureşti nu împiedică cu nimic punerea în aplicare a mandatului de executare a pedepsei, lucru care s-a realizat în aceeaşi zi”, au mai scris procurorii în rechizitoriu prin care este trimis în judecată Brădişteanu.


Citeşte şi:

UPDATE Sentinţa în dosarul în care chirurgul Şerban Brădişteanu este acuzat de luare de mită şi abuz în serviciu a fost amânată pentru 7 ianuarie 2014

Tribunalul Bucureşti a amânat luni, pentru 7 ianuarie, pronunţarea sentinţei în dosarul în care medicul Şerban Brădişteanu a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu şi luare de mită, în legătură achiziţionarea de aparatură medicală pentru penitenciare. La ultimul termen, procurorii au cerut condamnarea chirurgului la 10 ani de închisoare.

Brădişteanu, aşteptat din nou în ianuarie la Curtea Supremă. Ce a declarat în instanţă unul dintre poliţiştii care l-au găsit pe Adrian Năstase împuşcat în gât

Magistraţii Instanţei Supreme au decis vineri acordarea unui nou termen în dosarul în care medicul Şerban Brădişteanu este acuzat că ar fi încercat să îngreuneze punerea în executare a pedepsei primite de Adrian Năstase prin internarea acestuia în cadrul secţiei pe care o conduce la Spitalul Floreasca după ce fostul premier s-a împuşcat în gât.

Dosarul „Aparatură medicală pentru penitenciare”. DNA cere 10 ani de închisoare pentru Şerban Brădişteanu

Magistraţii Tribunalului Bucureşti au rămas joi în pronunţare în dosarul în care medicul Şerban Brădişteanu este acuzat de abuz în serviciu şi luare de mită cu privire la achiziţionarea de aparatură medicală pentru penitenciare.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite