Brădişteanu, aşteptat din nou în ianuarie la Curtea Supremă. Ce a declarat în instanţă unul dintre poliţiştii care l-au găsit pe Adrian Năstase împuşcat în gât

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Medicul Brădişteanu este acuzat de favorizarea infractorului FOTO Adevărul
Medicul Brădişteanu este acuzat de favorizarea infractorului FOTO Adevărul

Magistraţii Instanţei Supreme au decis vineri acordarea unui nou termen în dosarul în care medicul Şerban Brădişteanu este acuzat că ar fi încercat să îngreuneze punerea în executare a pedepsei primite de Adrian Năstase prin internarea acestuia în cadrul secţiei pe care o conduce la Spitalul Floreasca după ce fostul premier s-a împuşcat în gât. Unul dintre ofiţerii trimişi acasă la fostul premier a povestit instanţei firul evenimentelor.

UPDATE Ofiţerul Marian Toma, unul dintre poliţiştii trimişi la locuinţa lui Adrian Năstase în seara în care fostul premier a fost condamnat în dosarul „Trofeul Calităţii”,  a declarat vineri în faţa instanţei că el se afla în garajul locuinţei fostului premier în momentul în care Năstase a încercat să se sinucidă.

„A venit la un moment dat fiu-su în garaj să ne spună că ta-su a încercat să se împuşte. Eu atunci am urcat să văd ce se întâmplă sus. Când am auzit că s-a împuşcat, mă aşteptam ca Năstase sa nu mai aibă jumătate de cap”, a precizat ofiţerul.

Totodată, Marian Toma a spus că în momentul în care a intrat în cameră l-a găsit pe colegul său, Nicolae Costea, la aproximativ patru metri de  Adrian Năstase, care era aşezat pe canapea, încătuşat şi cu sânge în zona gâtului.

”Când am intrat, am văzut că Adrian Năstase era în fundul încăperii, pe o canapea, încătuşat şi cu ceva sânge la gât. Costea era la trei-patru metri de el, se uita la el. M-am dus la Năstase, era cooperant şi lucid, vă daţi seama că eram eu mai agitat decât el. M-am dus la el, m-am uitat un pic şi l-am întrebat: «Cu ce aţi tras, calibru mic, 5 mm?». Iar el a răspuns că nu, «Am tras cu 9 mm»", a adăugat Marian Toma.

De asemenea, poliţistul a declarat că a mers, împreună cu un alt coleg, la Spitalul de Urgenţă Floreasca unde a fost internat fostul premier.

”Acolo s-a adunat o grămadă de lume, o grămadă de medici şi între ăştia era şi Brădişteanu, şi Lascăr, că-i ştiu eu, că i-am tot văzut la televizor. Şi au mia venit şi alte persoane care doreau să îl vadă pe Adrian Năstase. Precizez, un avocat şi domnul Ponta", a adougat ofiţerul.

La sfârşitul şedinţei de judecată care a avut loc astăzi, judecătorii Înaltei Curţi au acordat un nou termen în acest dosar, respectiv 29 ianuarie 2014.

La termenul anterior, directorul Institutului Naţional de Medicină Legală (INML), Dan Dermengiu, a declarat în faţa magistraţilor că în timp ce Adrian Năstase era internat în spital, acesta ar fi primit două adrese din partea Spitalului de Urgenţă Floreasca şi din partea Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti (DGPMB) în care i se cerea să facă o expertiză medicală prin care să arate dacă fostul premier poate fi transferat în Spitalul Penitenciar Jilava sau într-un alt centru de detenţie.

Acesta a precizat că expertiza nu a mai avut loc deoarece Năstase a fost transferat între timp la penitenciar.

Constantin Stoian, fostul şef Serviciul Investigaţii Criminale, a spus în faţa judecătorilor că s-a simţit obstrucţionat de Spitalul de Urgenţă Floreasca.

„Eu personal m-am simţit obstrucţionat de spital în acţiunea de transfer fiindcă mi-am dat seama că motivele medicale ale doctorilor, inclusiv ale doctorului Brădişteanu nu erau întemeiate. Mi-am pus semne de întrebare din momentul în care doctorul Lascăr şi-a dat acordul pentru transfer. De la unul dintre ofiţeri am înţeles că Ion Lascăr şi-ar fi dat avizul privind transferul, însă doctorul Brădişteanu se opunea, nu ştiu dacă avea motive întemeiate sau nu”, a declarat Stoian joi, în faţa magistraţilor Curţii Supreme.

„Doctorii Lascăr şi Brădişteanu au fost chemaţi la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) pe 25 sau 26 iunie, astfel încât am obţinut şi acordul de la spital, nu ştiu dacă doctorul Brădişteanu şi l-a dat explicit”, a mai explicat acesta.

Stoian a relatat în faţa magistraţilor şirul evenimentelor petrecute în ziua în care Adrian Năstase a fost condamnat şi ulterior după tentativa de sinucidere.

Acesta a precizat că a aflat din mass media decizia de condamnare a fostului ministru, moment în care, împreună cu directorul general adjunct al politiei Capitalei, Gheorghe Dumitru, au coordonat toată activitatea celor doi ofiţeri şi a altor patru agenţi care urmau să meargă să pună în executare mandatul de arestare. Stoian a mai precizat că iniţial, la fel ca toţi cei care au aflat că fostul premier s-a împuşcat în gât, a crezut că Adrian Năstase este pe moarte.

serban bradisteanu FOTO adevarul

Acuzaţiile procurorilor la adresa medicului Brădişteanu după incidentul din Zambaccian

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) îl cauză pe medic că l-ar fi ţinut mai multe zile în spital pe Adrian Năstase şi că a preluat controlul asupra acestuia. Anchetatorii mai cred că medicul a acţionat în această manieră pentru ca pacientul să nu ajungă la Penitenciarul Jilava.

„Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus trimiterea în judecată a inculpatului Şerban Brădişteanu, medic şef secţie la Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca Bucureşti, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de favorizare a infractorului”, se arăta într-un comunicat emis de DNA.

„Inculpatul Brădişteanu Şerban Alexandru, prin atitudinea sa, a încercat zădărnicirea punerii în executare a mandatului de executare a pedepsei privindu-l pe Năstase Adrian. Concret, inculpatul Brădişteanu Şerban Alexandru şi-a folosit prerogativele sale de medic specialist chirurgie cardio vasculară şi şi-a asumat internarea lui Adrian Năstase în cadrul secţiei pe care o conducea deşi diagnosticul medical nu impunea internarea în cadrul acestei secţii iar primele intervenţii medicale au fost realizate de către un alt medic dintr-o altă secţie”, au precizat procurorii în rechizitoriul întocmit pentru această cauză.

De asemenea, Brădişteanu este acuzat că ar fi evitat să comunice oficial reprezentanţilor poliţiei starea de sănătate a lui Năstase, evitând astfel să spună dacă acesta poate fi încarcerat sau nu.

„La data de 26 iunie 2012, Tribunalul Bucureşti, ca instanţă de executare, a stabilit că situaţia persoanei condamnate Năstase Adrian de a se afla internat la Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca Bucureşti nu împiedică cu nimic punerea în aplicare a mandatului de executare a pedepsei, lucru care s-a realizat în aceeaşi zi”, au mai scris procurorii în rechizitoriu prin care este trimis în judecată Brădişteanu.

Mai multe ştiri pe aceeaşi tema:

Medicul lui Adrian Năstase, Şerban Brădişteanu, va fi judecat în funcţie de intervenţiile chirurgicale programate

Dosarul în care medicul Şerban Brădişteanu este acuzat de favorizarea infractorului, amânat pentru 20 mai

Curtea de Apel Bucureşti a trimis dosarul „Brădişteanu” la Instanţa Supremă

Năstase, despre Brădişteanu: „Este inacceptabil să fie pedepsit un medic pentru singura vină de a mă fi îngrijit ca pacient”

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite