UPDATE Sentinţa în dosarul în care chirurgul Şerban Brădişteanu este acuzat de luare de mită şi abuz în serviciu a fost amânată pentru 7 ianuarie 2014
0Tribunalul Bucureşti a amânat luni, pentru 7 ianuarie, pronunţarea sentinţei în dosarul în care medicul Şerban Brădişteanu a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu şi luare de mită, în legătură achiziţionarea de aparatură medicală pentru penitenciare. La ultimul termen, procurorii au cerut condamnarea chirurgului la 10 ani de închisoare.
Totodată, anchetatorii au solicitat menţinerea sechestrelor asupra imobilelor lui Brădişteanu şi confiscarea de la medic a sumelor de 9,1 milioane euro, prejudiciului produs ministerului Justiţiei şi 3,5 milioane euro, respectiv, 500.000 de dolari, presupusa mită primită de medic pentru aranjarea licitaţiei.
Medicul a solicitat instanţei să dea un supliment de declaraţie în care a precizat că aparatura achiziţionată de el pentru dotarea spitalului din Penitenciarul Rahova a ridicat substanţial calitatea tratării în sistemul medical penitenciar.
„Spitalul Rahova este poate o mândrie la acest moment datorită dotărilor de acolo. Au fost scoase posturi la concurs la acea vreme, iar medicii de acolo au fost instruiţi în toate privinţele... profesorul Beuran a fost acolo când a fost operat Omar Haissam”, a arătat Brădişteanu.
Întrebat dacă îşi menţine declarată dată la DNA în cursul urmăririi penale, acesta a arătat că nu, pe motiv că ea a fost luată sub presiune.
„Mi-am rezervat dreptul la tăcere când procurorul DNA a venit la terapie intensivă unde eram internat. După operaţia pe cord deschis el vroia să îi declar în legătură cu această anchetă, iar din mine ieşeau tuburi şi fire. Nu îmi menţin declaraţia dată la acel moment şi simt că a fost o declaraţie luată sub presiune”, a declarat medicul.
Celebrul doctor Şerban Brădişteanu, senator PSD în perioada 2000-2004, a fost acuzat de luare de mită şi abuz în serviciu contra intereselor publice.
Prejudiciul se ridică la peste 9 milioane de euro
Potrivit rechizitoriului, „în perioada 2001-2002, în calitate de preşedinte al comisiei de evaluare în cadrul unei licitaţii organizate de Ministerul Justiţiei, inculpatul a decis atribuirea contractelor de achiziţionare, din bani publici, a unor echipamente medicale pentru dotarea spitalelor din sistemul penitenciar şi a spitalului «Profesor dr. Constantin Angelescu», cu încălcarea flagrantă a normelor legale în materie”, au precizat procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).
Mai exact, Şerban Brădişteanu ar fi favorizat firmele CC MED AG-Elveţia şi BIOMEDICA GmbH-Austria prin atribuirea discreţionară a contractelor de furnizare de produse, producând un prejudiciu de 9.169.606 euro Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP).
În schimbul favorizării la licitaţie a firmelor sus menţionate, prin folosirea abuzivă a poziţiei pe care o ocup, fostul senator ar fi primit, în conturile firmei sale off-shore Arnell Development Ltd (din Insulele Virgine Britanice), deschise la Union Bank of Switzerland din Zürich, sumele de 500.000 dolari americani şi 3.594.333 euro. Aceste sume ar fi reprezentat mită pentru activitatea desfăşurată în cadrul comisiei de evaluare a licitaţiei.
Utilitate limitată a echipamentelor achiziţionate
Investigatorii au arătat că „instituţiile medicale beneficiare au semnalat că echipamentele medicale astfel achiziţionate au fie o utilitate limitată, fie sunt inutilizabile din lipsa de cazuistică medicală ori a banilor necesari pentru achiziţionarea consumabilelor aferente. Valoarea aparaturii medicale neutilizate de către cele şase spitale penitenciar şi de Spitalul „Profesor dr. Constantin Angelescu” este în valoare de 3.356.878,02 euro”.
DNA a anunţat, la începutul lunii mai 2006, că a început urmărirea penală împotriva chirurgului Şerban Brădişteanu, şefului de secţie de la Spitalul Militar, Constantin Dumitru, şefului Serviciului medical Independent al Administraţiei Penitenciarelor, Dumitru Emanuel Parausanu, medicului Adrian Streinu Cercel, secretarului general adjunct al Ministerului Justiţiei, Irina Doina, consilierului Ministerului Justiţiei, Daniela Năzdrăvan şi directorului în cadrul Ministerului Justiţiei, Florica Topologeanu. Aceştia au fost acuzaţi pentru abuz în serviciu în formă calificată.
La sfârşitul lunii martie 2007, procurorii au anunţat trimiterea în judecată a lui Şerban Brădişteanu şi scoaterea de sub urmărirea penală a celorlalţi învinuiţi.
Ştiri pe aceeaşi temă: