DNA a clasat dosarul în care se investigau posibile fapte penale în legătură cu achiziția mașinilor BMW de către Poliția Română

0
Publicat:
Ultima actualizare:

DNA a clasat acum două luni dosarul în rem privind achiziția celor 600 de automobile BWM de către Inspectoratul General al Poliției Române.

DNA a clasat dosarul privind achiziția celor 600 de masini BMW de către Poliția Română
DNA a clasat dosarul privind achiziția celor 600 de masini BMW de către Poliția Română

Dosarul în care IGPR a cumpărat 600 de mașini BMW nu mai este anchetat de DNA, iar cazul a rămas în atenția Parchetului European, condus de Laura Kovesi. „La data de 16 octombrie 2023, în dosarul la care faceți referire a fost dispusă soluția clasării”, se arată într-un răspuns al DNA pentru Europa Liberă.

Parchetul European are competența de a investiga achizițiile finanțate de Uniunea Europeană cu o valoare de peste de peste 10 milioane de euro, deși achiziția acestor mașini s-a ridicat la suma de 20 de milioane de euro.

În 2022, Poliția Română a încheiat cu firma Automobile Bavaria, fondată de Michael Schmidt, un apropiat al președintelui Klaus Iohannis, două contracte pentru 300 de automobile BMW. Automobile Bavaria nu a fost singura firmă interesată să participe la licitație, însă celelalte firme interesate au solicitat modificări minore la dotările cerute pentru mașini, pe care MAI nu le-a acceptat.

Inițial, Parchetul European și DNA au desfășurat investigații, însă în acest moment singura instituție care mai cercetează cazul este cea condusă de Kovesi. Potrivit Europa Liberă, DNA a deschis dosarul penal în toamna anului trecut, după ce s-a autosesizat.

De unde a plecat scandalul

USR a susținut în septembrie 2022 că 600 de mașini BMW vor ajunge la Poliția Română „printr-o licitație aranjată, la firma prietenului președintelui”. Poliția Română a replicat că va cumpăra „un minim de 300 și un maxim de 600 de autoturisme marca BMW” de la firma fondată de Michael Schmidt, „la un preț per unitate de numai 32.000 de euro, fără TVA”, pentru că prețul de catalog „este de peste 38.600 de euro, fără TVA”, argumentând că la licitație s-a prezentat un singur distribuitor, potrivit Libertatea.ro.

Pe 24 septembrie 2022, președintele Klaus Iohannis a spus că „este inadmisibil, din punctul meu de vedere, ca numele meu şi poziţia mea să fie trasă într-o chestiune care poate fi verificată tehnic” și că „eu nu am nicio treabă cu această achiziţie”.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite