Dinel Staicu se întoarce în penitenciar. El a fost condamnat la cinci ani de închisoare în dosarul în care este acuzat că a mituit o judecătoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Omul de afaceri Dinel Staicu a fost condamnat defintiv, joi, la cinci ani de închisoare cu executare în dosarul în care este acuzat de dare de mită. În acest caz, afaceristul a fost condamnat iniţial la trei ani şi patru luni de închisoare.

UPDATE Magistraţii l-au condamnat, joi, pe Dinel Staicu la cinci ani de închisoare cu executare, pentru cumpărare de influenţă, faptă pentru care instanţa de fond, Curtea de Apel Constanţa, îi dăduse, în luna mai, trei ani şi patru luni de închisoare.

Ioana Carmen Popescu a fost condamnată la un an şi patru luni de închisoare, în urma contopirii a trei pedepse pentru dare de mită, cumpărare de influenţă şi fals în înscrisuri sub semnătură privată. Aceeaşi condamnare a primit-o în mai 2014.

În cazul celorlalţi inculpaţi din acest dosar, Adriana Dascălu, Marian Staicu şi Giorgel Zgăbei, ICCJ a menţinut pedepsele stabilite de Curtea de Apel Constanţa.

Astfel, avocata Adriana Dascălu a fost condamnată la trei ani de închisoare pentru trafic de influenţă, la doi ani şi patru luni de închisoare pentru complicitate la luare de mită şi câte opt luni de închisoare pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, respectiv pentru complicitate la această infracţiuni. 

Din contopirea condamnărilor s-a dispus o pedeapsă de trei ani de închisoare cu suspendare, sub supraveghere, şi doi ani de interzicere a unor drepturi civile. Termenul de încercare al pedepsei este de cinci ani.

Tot la trei ani de închisoare cu suspendare, sub supraveghere, a fost condamnat fratele lui Dinel Staicu, Marian Staicu. Termenul de încercare este, şi în cazul său, de cinci ani.

Giorgel Zgăbei a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare, sub supraveghere, pentru complicitate la trafic de influenţă, termenul de încercare fiind de doi ani. Tot Zgăbei va trebui să presteze între 60 şi 120 de zile de muncă în folosul comunităţii, dar şi să urmeze un program de reintegrare socială.

Prin aceeaşi decizie, instanţa a decis atunci confiscarea a 500.000 de euro de la Adriana Dascălu (consemnată la CEC) şi a obligat-o la plata a zece mii de euro sau echivalentul acesteia în lei la data plăţii. Dascălu a mai fost obligată de instanţă la plata sumei de 110.000 de lei şi 700 de euro, reprezentând diferenţa din suma de 10.000 de euro primită prin intemediul investigatorului sub acoperire din fondul special al DNA şi recuperată în parte prin restituirea sumelor de 1.905 de lei (echivalentul a 400 de euro), 7.400 de euro (predate de inculpată) şi 1.500 de euro (predată de Alina Răducan).

Fratele lui Dinel a fost obligat la plata a 500.000 de euro sau echivalentul acesteia în lei la data plăţii, iar Giorgel Zgăbei la 700 de euro sau echivalentul în lei la data plăţii.

Instanţa a mai decis ca Dinel Staicu şi Adriana Dascălu să plătească fiecare 65.000 de lei, Carmen Ioana Popescu 25.000 de lei iar Marian Staicu şi Giorgel Zgăbei câte zece mii de lei, cu titlul de cheltuieli judiciare către stat.

În luna mai a acestui an, Dinel Staicu a fost condamnat de Curtea de Apel Constanţa la trei ani şi patru luni de închisoare după ce ar fi promis o mită de peste un milion de euro judecătoarei Veronica Cîrstoiu de la Curtea de Apel Bucureşti pentru a fi eliberat din închisoare. 

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au stabilit că, în perioada august 2011 - februarie 2012, Dinel Staicu, atât în mod direct, cât şi cu ajutorul fratelui său Marian şi al Ioanei Carmen Popescu, ar fi promis suma de 1.500.000 euro judecătoarei Veronica Cîrstoiu. 

„Ulterior, prin medierea persoanelor anterior menţionate (Marian Staicu şi Ioana Popescu – n.r.), precum şi a învinuiţilor Dinişoară Costinel şi Butaru – Nistor Ionuţ - Cătălin, a dat suma de 1.200.000 euro inculpatei Cîrstoiu Veronica, judecător la Curtea de Apel Bucureşti”, au precizat procurorii DNA.

Numele lui Staicu, şi în cazul Dinu şi Costache

Numele lui Dinel Staicu apare şi în cazul judecătoarelor Dinu şi Costache, aflate în arest din 15 martie 2013 pentru luare de mită şi trafic de influenţă. Marian Staicu, care a intermediat tranzacţia- le-ar fi dat celor două magistrate 80.000 de euro pentru a-l pune în libertate pe fratele său.

Cine este Dinel Staicu?

Controversatul om de afaceri avea în anul 2010 o avere estimă la 14 milioane de euro. În perioada 2006-2010 a fost preşedintele SIF Oltenia. În anul 2008 a fost pus sub acuzare de DNA de fraudarea Băncii Internaţionale a Religiilor cu suma de 5 milioane de euro. Cu o parte din sumă, Dinel Staicu a cumpărat 5% acţiuni la SIF Oltenia. Dinel Staicu a fost patronul Universităţii Craiova în perioada 2002-2006. I-a vândut echipa de fotbal lui Adrian Mititelu pe suma de 5 milioane de euro.

Pe aceeaşi temă:

Veronica Cîrstoiu, judecătoarea acuzată că l-a eliberat contra cost pe Dinel Staicu: „Averea mea nu valorează cât susţin procurorii. Am o casă modestă”

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite