Dezvăluiri făcute de șefa ASSMB: Cristian Plută voia să își facă casă din sumele obținute ca mită. Cum acționau inculpații | STENOGRAME

0
Publicat:
Ultima actualizare:

DNA a prezentat în referatul de arestare modul în care au acționat inculpații în dosarul în care directorul adjunct al ASSMB este acuzat de luare de mită. Potrivit rechizitoriului întocmit, Cristian Plută ar fi susținut că vrea să își facă o casă cu banii obținuți ca mită pentru favorizarea unor persoane în conducerea spitalelor sau a unor societăți comerciale în procedurile de achiziție publică. 

FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Referatul de arestare al DNA prezintă mai multe informații despre desfășurarea evenimentelor în dosarul în care șeful adjunct al ASSMB, Cristian Plută, este acuzat de luare de mită. Probele au fost furnizate, în calitate de martor, chiar de către șefa instituției, Gabriela Sivache, căreia i-ar fi oferit o parte din mită, pe care a predat-o DNA. 

„Martora (.....) a declarat că, în data de 02 aprilie 2023, s-a întâlnit cu Plută Cristian la restaurantul (.....) și, bănuind ce urmează să-i propună Plută Cristian, și-a luat o măsură de precauție pentru a se proteja și pentru a fi crezută ulterior, de autorități și alte persoane. Astfel, martora a luat cu ea un înregistrator audio pe care l-a pornit la plecarea de la domiciliu, astfel încât a putut să înregistreze întreaga convorbire, din momentul în care a urcat în autoturismul lui Plută Cristian, pe tot parcursul șederii în restaurant, până când sau despărțit”, arată referatul DNA.

Potrivit informațiilor furnizate, inculpații s-au întâlnit de mai mullte ori la restaurant pentru a face transferul de bani. 

„Martora a specificat că Plută Cristian i-a transmis că intenționează să-și facă o casă”, în cadrul uneia dintre întâlniri, mai arată rechizitoriul DNA. 

20.000 pentru funcția de manager al Spitalului Colentina

Potrivit informațiilor furnizate, discuțiile au privit conducerea Spitalului Colentina. Martora a precizat că în cadrul întâlnirii „Plută Cristian i-a zis că, dacă nu se opune cineva (cu referire la viceprimarul Capitalei), persoana despre care știe că se numește Silviu are o persoană care ar vrea să vină manager și ar fi dispusă să dea suma de 20.000 euro pentru acest lucru”.

Martora a declarat că a aflat despre cine este vorba după ce a cerut CV-ul persoanei propuse pentru conducerea Spitalului Colentina, fiind vorba despre actualul manager al spitalului, Cristescu George-Mirel. „Plută Cristian i-a zis că suma de 20.000 euro va fi împărțită între ea și Plută Cristian, iar noul manager și persoana cu numele Silviu vor rezolva din contracte viitoare partea lor”, mai arată rechizitoriul.  

Potrivit unor surse judiciare citate de Agerpres, ar fi vorba despre Silviu Stăncilă.

Ulterior numirii în funcția de conducere a spitalului, ar fi fost organizată o altă întâlnire la restaurant, de data aceasta cu Cristescu George-Mirel. 

„Potrivit declarației martorei (.....), la data de 19.06.2023, la restaurantul respectiv a sosit inculpatul Cristescu George Mirel având asupra sa o geantă, tip servietă bărbătească din piele și o sacoșă de cadou din carton de culoare deschisă, pe care le-a așezat jos în stânga sa între el și numitul Plută Cristian. (...) Inculpatul Cristescu George-Mirel a plecat înaintea lor, s-a ridicat de la masă, și-a luat geanta-diplomat de lângă scaun și a indicat cu mâinile sacoșa din carton, lăsată lângă scaunul pe care se afla așezat inculpatul Plută Cristian”, mai arată referatul DNA. 

În continuare, rechizitoriul întocmit de anchetatori prezintă că „după plecare lui Cristescu George-Mirel, Plută Cristian a luat sacoșa din hârtie, aflată în partea din dreapta a scaunului său, și a așezat-o în partea cealaltă a scaunului său. Martora l-a întrebat dacă în sacoșă sunt bani, el a răspuns pe un ton scăzut „sunt douăzeci de mii de euro”. Martora a replicat „douăzeci de mii de euro. Pentru ce?”, iar Plută Cristian a răspuns „pentru ce am vorbit”, referindu-se la numirea inculpatului Cristescu George-Mirel. În continuare, martora l-a întrebat pe inculpatul Plută Cristian dacă inculpatul (.....) are cunoștință despre acești bani, iar acesta a răspuns afirmativ”.

Ulterior, Sivache a predat suma DNA.  

Cum erau organizate procedurile de achiziții publice 

„Potrivit primei declarații a martorei (.....), Plută Cristian a realizat o înțelegere cu reprezentanții societăților care au câștigat licitația la procedura de achiziție privind acordul cadru intitulat Execuție lucrări de reparații, reabilități și modernizări la unitățile sanitare și imobilele aflate în administrarea Administrației Spitalelor și Serviciilor Mediale București, care a presupus remiterea unor sume de bani corespunzătoare procentului de 5% din valoarea facturilor emise, după plata acestor facturi”, mai relatează referatul DNA.

Acordul era încheiat pe o perioadă de patru ani, având o valoare de 115.045.668,40 lei. „Potrivit documentelor depuse la dosar (facturi și ordonanțări de plată), la data 23.08.2023, A.S.S.M.B a plătit către SC (.....) facturi în valoare de 6.128.783,45 lei, fără TVA, iar suma corespunzătoare procentului de 5% este 306.439,17 lei”, arată DNA.

Și în acest caz este relatată o altă întâlnire la restaurant, unde „Plută Cristian i-a comunicat martorei că fiecăruia dintre ei (Plută Cristian, (.....) și (.....)) i-a revenit suma de 20.000 (douăzeci de mii) euro. (...) Plută Cristian i-a zis că toți trei vor primi un comision în valoare totală de 5% din suma facturată fără TVA din partea reprezentanților societății (.....), însă o parte din acesta, și anume 0.5%, va fi înmânat unei persoane necunoscute care va colecta această sumă de bani, iar practic fiecăruia dintre cei trei le va fi revenit câte 1.5 %”.

„Martora (.....) a declarat că, după întrevederea de la restaurant, în continuare, numitul Plută Cristian a condus-o cu autoturismul de serviciu, (.....). Martora a precizat că, ajungând la destinație, numitul Plută Cristian a deschis portbagajul, apoi i-a deschis portiera și i-a înmânat o cutie din carton, pe care a prezentat-o organelor de urmărire penală”, mai arată rechizitoriul.

Cutia conținea „un plic din hârtie, constatându-se că acesta conține suma de 100.000 (o sută de mii) lei”. 

Potrivit surselor judiciare citate, este vorba despre același Silviu Stăncilă și un reprezentant al SC Palex Construcţii Instalaţii, Alexandru-Paul Dumitru.

„În urma punerii în executare a mandatelor de supraveghere tehnică, au rezultat date privind comiterea altor infracțiuni de către persoanele cercetate în prezentul dosar”, a mai arătat DNA cu privire la cea de-a doua acuzație care îi este adusă directorului adjunct al ASSMB. Potrivit anchetatorilor, în urma supravecherilor, a reieșit că adjunctul Cristian Plută a furnizat caietul de sarcini pentru servicii de urgență prevenire și stingere incendii, procedură demarată în beneficiul a patru spitale.

Telefoane și ceasuri de tip smart din banii spitalului

„Din probatoriul administrat mai rezultă că numirea inculpatului Cristescu George-Mirel urmărea în final obținerea unor sume mari de bani cu titlu de mită din organizarea de licitații frauduloase la spitalul Colentina”, mai arată rechizitoriul DNA.

Cu privire la managerul Spitalului Colentina, DNA mai arată că „la data de 10 iulie 2023 martora (.....) a declarat că în data de 6 iulie 2023 s-a întâlnit cu inculpatul Cristescu George-Mirel la Spitalul Colentina, ocazie cu care a discutat cu (.....), care i-a povestit că managerul Cristescu George Mirel a prelungit contractul de telefonie mobilă (contract care are ca obiect multe abonamente de telefonie pentru angajații spitalului), iar pentru asta furnizorul a acordat mai multe puncte de fidelitate, în valoare de 8700 euro fără TVA”.

„Cu aceste puncte Cristescu George Mirel, în calitate de reprezentant al Spitalului Colentina a achiziționat 3 telefoane mobile și 3 ceasuri tip smart pe care le-a luat acasă. Aceste telefoane și ceasuri nu au înregistrate în contabilitatea spitalului”, precizează rechizitoriul. 

În acest sens au fost predate și mai multe facturi emise de furnizorul telefonic. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite