Dezinformare despre blindate românești în R. Moldova, semnalată de MapN: „Propagandă rusească” VIDEO

0
Publicat:

Ministerul Apărării Naționale (MApN) atrage atenția marți asupra unei noi dezinformări cu privire la așa-zisa prezență a militarilor români la activități de instruire în Republica Moldova, care a apărut pe canalele de Telegram afiliate propagandei rusești.

Propagandă rusească: Blindate românești care s-ar deplasa în R. Moldova Foto: Captură video
Propagandă rusească: Blindate românești care s-ar deplasa în R. Moldova Foto: Captură video

Astfel, potrivit MApN, activități de instruire ale militarilor Armatei României în poligoane din țară au fost prezentate în mod fals ca fiind desfășurate în Republica Moldova

Unul dintre materialele video incluse în aceste postări prezintă o coloană de autovehicule militare ale Armatei României, despre care se afirmă în mod fals fie că se întorc din, fie că se îndreaptă către Republica Moldova”, precizează Ministerul.

Conform MApN, în imagini este surprinsă de fapt o coloană de tehnică militară a Brigăzii 15 Mecanizată „Podu Înalt” din Iași, care se întoarce de la exercițiul multinațional ,,ZIMBRUL 22”, desfășurat în perioada 3-12 octombrie în Centrul Secundar de Instruire pentru Luptă „Smârdan”, județul Galați.  La exercițiu, care a fost planificat cu un an înainte, au participat militari români, americani și polonezi.

După finalizarea exercițiului, militarii, echipamentele și tehnica militară participante s-au întors către garnizoanele de reședință fie pe calea ferată, fie prin deplasări pe căile rutiere. Coloana din imaginile video a fost îmbarcată pe platformele de tren în gara din localitatea Șendreni, județul Galați, România, și s-au deplasat către Iași”, explică Ministerul.

De asemenea, MApN amintește că, în zilele de 18 și 19 octombrie, personalul și tehnica Batalionului 2 Infanterie„Călugăreni” care a participat la exercițiul „Călugăreni 22”, desfășurat tot în Centrul Secundar de Instruire pentru Luptă „Smârdan”, se vor deplasa, pe calea ferată și pe roți, spre garnizoana de dislocare la pace, București.

Ce susține propagandă rusească 

Spre exemplu publicația propagandistă Rybar a susținut într-o postare pe Telegram că abonații săi ar fi raportat că „pe 14 octombrie, un tren cu tehnică militară a Forțelor Armate Române a trecut prin orașul românesc Iași în direcția Moldova”.

Publicația rusească susține că „echipamentul românesc ar fi fost trimis în Republica Moldova fie „în cadrul acestui evenimentulu JCET- 2022 (Joint Combined Exchange Training)”, fie din cauza unor „protestele antiguvernamentale de la Chișinău”- „dispersarate în mod violent”, sau ca urmare a unor „declarații ale Maiei Sandu despre negocierile cu „țările partenere” privind rearmarea Armatei Moldovei

Tensiunile sociale cresc în Moldova din cauza nemulțumirii atât față de politica internă, cât și de cea externă a administrației Sandu. Dispersarea în forță a protestatarilor a agravat și mai mult situația și a pus Moldova în pericol de război civil. Iar teza despre necesitatea restabilirii controlului asupra Transnistriei, care este prezentată în mass-media occidentală, creează și mai multe premise pentru un conflict armat. Și forțele speciale britanice SAS participă acum la JCET-2022. Și anume, anglo-saxonii beneficiază de incitarea mai multor conflicte în zona intereselor tradiționale rusești”, mai susține publicația propagandistă.

De altfel, aceasta nu este o premieră, la începutul lunii octombrie, președinția Republicii Moldova atrăgând atenția asupra unei înregistrări video trucate despre o posibilă mobilizare militară, declarațiile fiind atribuite președinteii Maia Sandu.

Declarațiile prezentate în această falsificare nu corespund realității, fiind un trucaj prin montare de imagini și sunet”, au menționat reprezentanții administrației prezidențiale de la Chișinău. Informația apărută în sursele mass-media din Federația Rusă a fost dezmințită și de angajații Ministerului Apărării al Republicii Moldova. 

Evenimente


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri