Republica Moldova acuză Rusia de dezinformare, după un video trucat privind mobilizarea militară cerută de Maia Sandu
0Președinția Republicii Moldova susține că înregistrarea video în care Maia Sandu ar fi vorbit despre o posibilă mobilizare militară e un trucaj, iar afirmațiile atribuite ei sunt false.
Președinția Republicii Moldova susține că înregistrarea video în care Maia Sandu ar fi vorbit despre o posibilă mobilizare este ,,o tentativă de implicare a Președintei Maia Sandu într-o manipulare de tip deep fake”. Iar declarațiile atribuite președintei, în timpul unei pretinse discuții purtată cu premierul Ucrainei, Denîs Șmîhal, sunt false.
„Declarațiile prezentate în această falsificare nu corespund realității, fiind un trucaj prin montare de imagini și sunet”, au menționat reprezentanții administrației prezidențiale. Informația apărută în sursele mass-media din Federația Rusă a fost dezmințită și de angajații Ministerului Apărării.
„Potrivit Legii Nr.212 din 24.06.2004 privind regimul stării de urgență, de asediu și de război: - mobilizarea este demarată odată cu declararea stării de asediu sau de război - Parlamentul Republicii Moldova este cel care declară mobilizare la propunerea Consiliului Suprem de Securitate, iar președintele Republicii Moldova, poate declara, cu aprobarea Parlamentului, mobilizarea parțială sau generală. În Republica Moldova nu este stare de asediu și nu există premize pentru declararea mobilizării. Îndemnăm pe toți să se informeze doar din surse credibile și oficiale. Împreună prevenim dezinformarea”, atrage atenția Ministerul Apărării al Republicii Moldova.
Dezinformarea rușilor
În postarea vizualizată, până acum, de sute de mii de internauți, a fost preluată și pe câteva pagini de Twitter, se scria că președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, pregătește mobilizarea militară, și vrea să deschidă un front suplimentar pentru Rusia împreună cu trupele române.
„Urgent! (Maia) Sandu pregătește mobilizarea militară în Moldova. Acest lucru este raportat de surse de încredere ale proiectului @wargonzo din Chișinău. Potrivit informațiilor noastre, curatorii au însărcinat-o deja pe Sandu să cerceteze măsura unei mobilizări militare de amploare în Moldova - pentru a deschide un front suplimentar pentru Rusia împreună cu trupele române. Nu este exclusă opțiunea ca moldovenii mobilizați să fie trimiși să lupte în interesele grupării teroriste UG („Statul Ucrainean”) la Nikolaev și alte zone fierbinți”, scriu reprezentanții WarGonzo, pe Telegram.
„Știrea” a fost preluată și redată de mai multe publicații rusești, precum Pravda.ru, Moskovskiy Komsomolets și katehon.ru.
De altfel, proiectul WarGonzo, „care monitorizează îndeaproape situația din Republica Moldoveană Transnistreană”, conform Pravda.ru, a mai lansat și în trecut astfel de informații propagandiste.
Într-o știre publicată pe 17 februrie, cu o săptămână înainte de începerea invaziei Rusiei în Ucraina, publicația rusă scria, citând membrii proiectului, că „după invazia eșuată a NATO în Donbas s-a aflat că unități ale alianței, care erau staționate în apropierea granițelor Ucrainei, au început să se deplaseze spre granița Republicii Moldovene Transnistrene. NATO ar putea astfel să încerce nu numai să blocheze autoproclamata republică, ci și să o atace, deoarece alianța are în mod clar un avantaj numeric în această regiune”.
Potrivit WarGonzo, NATO încearcă să creeze o capcană periculoasă pentru Rusia prin deschiderea unui alt front. În plus, NATO știe că Rusia nu va putea răspunde rapid crizei emergente din această regiune.
„Rapoartele despre un nou grup NATO care urmează să fie desfășurat în România sugerează că alianța va încerca să creeze un front suplimentar de confruntare pentru Rusia, punând presiune militară asupra Transnistriei”, arata publicația.
Militarii ruși
Potrivit sursei citate, la acel moment, în regiunea Transnistriei staționau aproximativ 1.700 de militari ruși. „Este semnificativ inferioară puterii forțelor NATO, deși în cazul unei încercări de a ataca în mod deschis Republica Moldoveană Transnistreană și de a crea o amenințare pentru forțele rusești de menținere a păcii de acolo, Rusia poate angaja forțe din regiunea Mării Negre. Acesta e probabil motivul pentru care NATO nu a atacat încă republica nerecunoscută”, scria publicația rusă.
La 24 februarie 2022, Rusia a invadat Ucraina, cel mai grav conflict armat din Europa din ultimele decenii