Deputații au votat noi modificări ale Codului Penal. Critici din partea Opoziției

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Camera Deputaților a adoptat proiectul inițiat de Guvern privind modificarea articolului din Codul Penal referitor la incitarea la violență, ură și discriminarea, schimbări realizate pentru a transpune o directivă europeană

Camera Deputaților FOTO: Shutterstock
Camera Deputaților FOTO: Shutterstock

UPDATE Noua formă propusă prevede următoarea formulare: „Incitarea publicului, prin mijloace, la violență, ură sau discriminare împotriva unei categorii de persoane sau împotriva unei persoane pe motiv că face parte dintr-o anumită rasă, naționalitate, etnie, limbă, religie, gen, orientare sexuală, opinie ori apartenență politică, avere, origine socială, vârstă, dizabilitate, boală cronică necontagioasă sau infecție HIV/SIDA, se pedepsește cu închisoarea de la 6 lunu la 3 ani.” În varianta care pleacă la promulgare au fost scoase doar câteva cuvinte, existând deja pedepsirea discriminării inclusiv pe motive de apartenență politică/

În forma aflată în vigoare, modificată ultima dată anul trecut, articolul de lege prevedea:

„Incitarea publicului, prin orice mijloace, la violență, ură sau discriminare împotriva unei categorii de persoane sau împotriva unei persoane pe motiv că face parte dintr-o anumită categorie de persoane definită pe criterii de rasă, naționalitate, etnie, limbă, religie, gen, orientare sexuală, opinie ori apartenență politică, avere, origine socială, vârstă, dizabilitate, boală cronică necontagioasă sau infecție HIV/SIDA, considerate de făptuitor drept cauze ale inferiorității unei persoane în raport cu celelalte, se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă”. Practic, eliminarea din corpul legii este partea care prevede următoare formulare: „considerate de făptuitor drept cauze ale inferiorității unei persoane în raport cu celelalte”.

 ---

Proiectul a fost adoptat cu 187 de voturi „pentru”, 62 de voturi „împotrivă” și 19 abțineri. Inițiativa legislativă a fost respinsă de Senat pe 5 septembrie, însă Camera Deputaților este for decizional.

Proiectul de lege are ca obiect de reglementare modificarea art. 369 din Legea nr.286/2009 privind Codul penal în vederea soluţionării aspectelor ridicate de Comisia Europeană prin scrisoarea suplimentară de punere în întârziere în Cauza 2016/2075 în cadrul procedurii de infringement, şi a deficienţelor semnalate de aceasta.

Potrivit Agerpres, inițiativa legislativă prevede eliminarea sintagmei criticată de Comisia Europeană, astfel încât infracțiunea de incitare la violență, ură sau discriminarea să poată fi reținută dacă făptuitorul a săvârşit elementul material indiferent dacă acesta a considerat ori nu drept cauze ale inferiorităţii unei persoane în raport cu celelalte pe baza criteriilor de rasă, naţionalitate, etnie, limbă, religie, gen, orientare sexuală, opinie ori apartenenţă politică, avere, origine socială, vârstă dizabilitate, boală cronică necontagioasă sau infecţie HIV/SIDA.

Critici din partea Opoziției

Deputatul USR Mihai Alexandru Badea susține că forma actuală a proiectului de lege reprezintă o „evidentă încălcare la libera exprimare”.

„Aţi călcat in picioare cel puţin două termene din regulament, ca să adoptaţi pe repede înainte acest proiect de lege, invocând infringementul de care tot voi sunteţi răspunzători, pentru că nimeni nu v-a împiedicat să-l adoptaţi la timp şi într-o formă agreată cu Comisia Europeană. Dar cel mai grav este faptul că rezolvaţi o problemă şi creaţi o alta. Decizia aceasta cadru de la JAI, pe care trebuie să o implementăm în Codul penal, este despre pedepsirea incitării la ură, violenţă şi discriminare pe criterii de rasism şi xenofobie. Am citit documentul cap-coadă şi nimic din acest text nu vă obligă să adăugaţi criteriul "opiniei şi apartenenţei politice", iar faptul că l-aţi adăugat este o încălcare evidentă a dreptului la liberă exprimare, care este prevăzut şi de Constituţie, şi de nenumărate tratate la care România este parte”, susține deputatul, potrivit Agerpres.

Critici au venit și din partea șefului AUR, George Simion. Deputatul susține că printre criteriile de discriminare sunt și cele legate de gen.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite