Jocuri de culise. PSD și PNL pun la cale o alianță electorală pentru alegerile din 2024

0
Publicat:

PSD și PNL discută în spatele ușilor închise despre o posibilă alianță electorală în 2024, însă negocierea politică purtată mai ales la nivel de șefi ai partidului nu pare să încânte toate grupările din formațiunile Puterii.

PSD și PNL nu exclud să-și dea mâna și pentru alegerile din 2024 FOTO Inquam Photos
PSD și PNL nu exclud să-și dea mâna și pentru alegerile din 2024 FOTO Inquam Photos

Partidele Coaliției nu exclud o posibilă alianță electorală pentru anul viitor, însă până la un asemenea pas drumul este destul de lung, susțin surse atât din PNL, cât și din PSD, pentru „Adevărul”. Potrivit informațiilor noastre, Nicolae Ciucă ar urma să vină la începutul lunii octombrie, într-o viitoare ședință a conducerii PNL, cu o analiză privind ce ar însemna o colaborare electorală a liberalilor cu social-democrații. Iar discuția privind colaborarea e pentru toate rândurile de alegeri.

În interiorul PNL, situația e complicată, susțin surse politice de la vârful formațiunii, Ciucă și Lucian Bode (secretarul general a formațiunii) fiind așteptați să dea semnalul privind viitorul partidului. Și două mari scenarii sunt văzute la orizont. Primul e cel al colaborării și mai serioase cu PSD, inclusiv alianță electorală, în timp ce al doilea este cel al ieșirii de la guvernare în următoarele luni. De altfel, principali lideri ai PNL nici nu se asociază prea mult cu măsurile luate de Guvernul Ciolacu, fiind mai degrabă distanți.

Însă în interiorul PNL și PSD sunt discuții privind lipsa de oportunitate a unui asemenea gest. „Nu poți să explici partidului că nu ai prezidențiabil”, susține un vicepreședinte al PNL pentru „Adevărul”. Un lider al PNL din teritoriu punctează, de asemenea, că nu poți merge la europarlamentare de mână, când fiecare vrea să obțină cât mai mult. Iar o problemă ar fi încă de la primele liste, unde sondajele ținute la cheie de partidele Coaliției înclină spre un scor aproape dublu al PSD față de PNL, ceea ce ar însemna și o listă construită similar. 

Apoi, la nivel local sunt numeroase probleme în județe ca Iași, Timiș, Teleorman, Giurgiu și așa mai departe, unde nu poate fi nici vorbă de conlucrare.

Contraziceri la nivelul Coaliției

Întrebat de ziarul „Adevărul” dacă PNL și PSD poartă negocieri pentru o alianță electorală în 2024, prim-vicepreședintele liberal Rareș Bogdan a negat acest lucru: „Nu știu nimic de așa ceva. Părerea mea e că sunt pure speculații”. Fruntașul liberal a subliniat că sunt mai degrabă „scenarii” ale unora care se plictisesc.

Și Lucian Bode a negat faptul că ar exista discuții „secrete” sau „nesecrete” privind o alianță cu PSD, dar PNL nu exclude alianțe în 2024, iar o discuție va fi purtată cu liderii din teritoriu la jumătate lunii octombrie. Evaziv a fost și presedintele PNL, Nicolae Ciucă: „Discuții cu PSD există pentru că suntem la guvernare împreună.

Indiferent cum se vor derula toate aceste aspecte, a ceea ce poate să însemne o abordare politică pentru 2024, nu se va face decât în deplin consens și cu votul BPN”.

Situația e similară și la PSD, pentru că și aici formațiunea „cântă” pe mai multe voci. Întrebat despre posibilitatea unor candidaturi pe liste comune PSD-PNL la alegerile locale de anul viitor, Ciolacu nu a negat, ci a precizat că există discuții: „Normal că există discuţii, facem politică. Eu cred că atât PSD, cât şi PNL au adus o stabilitate în România. N-aş vrea să vă reamintesc contextul când a intrat PSD la guvernare”. Chestionat pe tema unui prezidențiabil, premierul României a răspuns ironic, că ar merge și la Comisia Europeană pentru un candidat comun.

Mai nuanțat a fost Alfred Simonis, președintele interimar al Camerei Deputaților. „E prematur să discut un astfel de scenariu. (...) Nu există nicio discuție serioasă în acest moment înspre a construi o astfel de alianță de care vorbește presa. Din punctul meu de vedere, și asta o spun din punct de vedere al participantului la ședințele Coalițiilor și ale conducerii partidului, nu există această temă în acest moment”, a afirmat Alfred Simonis, întrebat la Parlament de o posibilă alianță electorală.

Ce spun purtătorii de cuvânt

„Adevărul” a discutat și cu purtătorii de cuvânt ai celor două partide care formează Coaliția.  „În acest moment nu s-a discutat așa ceva, dar așa cum a declarat și președintele Ciolacu, facem politică, așa că nu putem să spunem nu la orice idee. Deocamdată nu s-au inițiat asemenea discuții în partid și nici în Coaliție”, a precizat Lucian Romașcanu, purtător de cuvânt al PSD, întrebat despre discuțiile privind o posibilă alianță electorală. 

Și Ionuț Stroe, purtătorul de cuvânt al PNL, a precizat: „În momentul de față nu există discuții, nici în interior și nici cu partenerii social-democrați legate de posibilitatea acestei oferte politice comune. Dar, nu e pentru nimeni niciun secret că un astfel de scenariu poate fi luat în calcul și este posibil la fel ca celălalte scenarii. În momentul de față suntem împreună cu social-democrații într-o alianță cu un numitor comun: guvernarea. Deci, ce unește este programul de guvernare. Pentru la anul o eventuală construcție politică comună va depinde evident de rezultatele acestei agende comune, adică de rezultate guvernării. Va depinde de modul în care lucrăm, de ce rezultate avem, de cum ne înțelegem pentru că ați văzut că e nevoie de multe sacrificii și de momente de decizie, de agenda comună pe care o stabilim. Dar în momentul de față nu există această discuție”, a punctat deputatul PNL.

Ionuț Stroe a vorbit, la rândul său, de o discuție care va fi supusă atenției și la nivelul conducerii partidului: „Este o dezbatere firească în interiorul oricărui partid, cu păreri pro sau contra. Este absolut normal ca și noi și social democrații să ne punem astfel de întrebări, să ne facem propriile analize, să încercăm să luăm niște decizii. Dacă se va ajunge în situația în care să se discute un astfel de scenariu, el, înainte să fie pus în practică, va fi dezbătut, agreat, stabilit la nivelul conducerii celor două partide politice. Dar, deocamdată lucrăm împreună cu PSD și concentrarea noastră este pe zona de guvernare”.

Problema candidatului la prezidențiale

Reprezentantul PSD a subliniat că partidul său, fiind cea mai mare formațiune politică, e normal să vrea să aibă candidat. „Nu a avut loc o discuție (n.r. - privind candidatul la prezidențiale). Dar din punctul meu de vedere, PSD, fiind cel mai mare partid din România, va avea cu certitudine candidat propriu”.

Și PNL își dorește menținerea candidatului la prezidențiale: „E prematur să poți da un răspuns unei asemenea ipoteze politice. Dar în mod evident un partid mare, cum e PNL, își dorește și are ca obiectiv menținerea funcției de președinte în țară”. 

În continuare PSD pare să spună nu oricărei variante de comasare a unor alegeri în 2024.  „Depinde foarte mult de analiza privind legalitatea unui asemenea demers. Există și plusuri și minusuri pentru o asemenea decizie. Dar, cel mai important pe orice decizie s-ar putea discuta despre obținut un aviz de legalitate și de constituționalitate, pentru a nu avea probleme. Deocamdată nu este cazul. Din partea PSD punctul de vedere a fost negativ, cel puțin pe comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare, dar am observat o insistență din partea PNL. Este totuși prematură discuția. Avem de guvernat încă un an până la aceste alegeri. E timp pentru așa ceva și în anul care vine”, a precizat Lucian Romașcanu.

Varianta comasării unor alegeri, adică un tur al prezidențialelor și parlamentare, pare să fie încă un scenariu care ar putea fi pus în practică, însă fără varianta cu includerea în ecuație a localelor. „De voie sau de nevoie trebuie să purtăm această discuție. Pentru un anumit gen de alegeri este tardiv (n.r. - comasare a localelor cu altele). Dar apropo de posibilitatea de a încerca să organizezi în comun primul tur al alegerilor prezidențiale și al alegerilor parlamentare este una reală. Nu este pentru prima oară când am face un asemenea exercițiu electoral. Înțeleg din termenii constituționali că diferența dintre tururi este undeva la o săptămână și jumătate, așa că nu vad niciun fel de motiv pentru care le-am ține separate. Avem argumente să le aducem împreună. Încă mai putem discuta acest lucru. Dar atenție, doar în ceea ce privește anumite alegeri, nu toate. Nu aș avansa niciun fel de scenariu. M-am gândit la cel mai la îndemână scenariu. E nenatural să organizezi trei cicluri electorale în decurs de 3 săptămâni. E doar o opinie personală”, a afirmat Ionuț Stroe.

AUR deja prezintă lupta cu „monstruoasa coaliție“

George Simion, președintele Alianței pentru Unirea Românilor, a precizat că posibila construcție e un răspuns la modul cum se prezintă în sondaje formațiunea sa. „Speriați de ascensiunea AUR, ciolacii vor să unească PSD și PNL în «blocul democratic». AUR sau sistemul, ce alegeți?”, a scris pe Facebook George Simion. De altfel, un alt lider al AUR, Claudiu Târziu (lider al senatorilor Alianței), a vorbit nu doar de negocierile pentru cele patru rânduri de alegeri, ci a avansat și nume pentru prezidențiale (Mircea Geoană), dar și viitorul premier (Eduard Hellvig), precum și modul cum sunt percepute aceste persoane și de ce ar fi de acord să colaboreze. Concluzia lui Târziu: „Iată, așadar, cu ce monstruoasă coaliție are de luptat AUR”.

Tensiuni pe tema renegocierii PNRR

În interiorul PNL sunt nemulțumiri referitoare la faptul că din PNRR au fost scoase de la finanțare mai multe spitale din teritoriu, toate fiind în județe unde administrația e controlată de liberali. Pe grupurile interne ale PNL au fost date mesaje legate de faptul că miniștrii și secretarii de stat liberali nu au fost deloc atenți când s-a aprobat lista priorităților din Sănătate, fiind excluse spitale județene din Arad, Constanța sau Alba Iulia, acolo unde PNL are șefii de CJ și majorități.

Politică

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite