Deputat USR: Dacă pe Călin Farcaş îl chema Liviu Dragnea statul român ar fi găsit un milion de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deputatul USR Tudor Pop, membru în Comisia pentru Sănătate şi Familie, a scris, pe pagina sa de Facebook, că dacă în locul lui Călin Farcaş, tânărul de 29 de ani care a murit după ce a aşteptat doi ani pentru un transplant de plămâni, ar fi fost Liviu Dragnea, statul român nu -ar fi lăsat să moară.

„Dacă pe Călin Farcaş îl chema Liviu Dragnea, cu siguranţă statul român ar fi găsit foarte repede un milion de euro necesari să plătească taxa pentru prelungirea înţelegerii cu reţeaua Eurotransplant. Probabil că zilele astea am fi votat pe repede înainte un proiect de lege care ar fi deblocat suma necesară pentru realizarea transplantului. Tragedia acestui tânăr este, de fapt, tragedia a milioane de români ignoraţi de un stat eşuat în mâinile unor ticăloşi. Este tragedia noastră. În locul lui Călin putea fi oricine. Puteam să fiu eu, puteai să fii tu, putea să fie cineva apropiat. Românii sunt oameni buni. Se mobilizează, strâng bani, dar nu pot câştiga în faţa unui stat care îşi condamnă cetăţenii la moarte. În faţa unor politruci care ne strigă în faţă ”muriţi în sărăcie” într-o formă sau alta. Există o singură soluţie. Să ne salvăm singuri prin implicare şi organizare. Şi astfel va veni şi ziua când nu va mai conta cum ne cheamă”, a scris deputatul pe Facebook. 

Călin Farcaş, un tânăr de 29 de ani din Braşov a murit luni, 2 iulie, pe fondul complicaţiilor generate de o boală extrem de rară: hipertensiune pulmonară, o afecţiune care îi afecta vasele de sânge din interiorul plămânilor. Tânărul a fost diagnosticat în urmă cu trei ani şi, de atunci, a făcut demersuri disperate pentru a beneficia de un transplat de plămâni.

Tânărul şi familia lui au încercat la mai multe clinici din străinătate, printre care şi AKH Viena. A fost refuzat peste tot, deoarece România nu este membră cu drepturi depline a Eurotransplant, o organizaţie internaţională care încurajează şi coordonează transplanturile de organe. România are un acord de principiu cu Eurotransplant, dar documentul nu este parafat pentru că ţara noastră nu şi-a îndeplinit la timp obligaţia de a furniza organe pentru transplant. Abia în 2018 medicii din România au reuşit să trimită în străinătate doi plămâni. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite