De ce l-au condamnat magistraţii la 7 ani de închisoare pe Puiu Popoviciu. Curtea Supremă a respins vineri seară contestaţia în anulare a milionarului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins vineri seara ca neîntemeiată contestaţia depusă de milionarul Puiu Popoviciu la decizia de condamnare la şapte ani de închisoare. Omul de afaceri este în prezent la Londra, iar statul roman a solicitat extrădarea lui Puiu Popoviciu.

„Respinge ca neîntemeiată contestatia în anulare”, este minuta Curţii Supreme în dosarul „Ferma Băneasa”. Puiu Popoviciu, aflat la Londra, a depus contestaţia în anulare - o cale extraordinară de atac - în 30 august, la scurt timp upă fuga din România. 

Condamnarea

Puiu Popoviciu a fost condamnat definitiv, în 2 august, la şapte ani de închisoare pentru complicitate la abuz în serviciu şi dare de mită în dosarul Ferma Băneasa, vizând fapte legate de tranzacţionarea la un preţ subevaluat a unui teren de 224 de hectare de la Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară (USAMV) Bucureşti, prin care s-au produs prejudicii de peste 335 de milioane de lei statului şi aproape 620 de milioane de lei USAMV. 

Întrucât nu s-a prezentat la Poliţie şi nici nu a fost găsit de anchetatori pentru executarea pedepsei, Popoviciu a fost dat în urmărire internaţională.

Probele care „l-au înfundat” pe milionar

Curtea Supremă a publicat în această lună motivarea sentinţei definitive din acest caz. Concret, Puu Popoviciu a fost găsit vinovat de două infracţiuni: complicitate la abuz în serviciu şi dare de mită, iar pentru fiecare dintre infracţiuni a primit câte 7 an de închisoare, iar după contopire a rămas cea mai mare condamnare. Decizia în acest caz a fost dată de Ana Maria Dascălu (preşedinte), Ştefan Pistol şi Geanina Cristina Arghir.

Curtea Supremă a  prezentat şi care probele din dosar care dovesc acest lucru. „Înalta Curte apreciază că menţinerea pedepselor de câte 7 ani închisoare pentru fiecare din infracţiunile săvârşite, reprezintă proporţional o măsură a sancţiunii penale, acest inculpat, astfel rezultă din probatoriul administrat:

- a fost „organizatorul” (până la momentul 2002-2004) „din umbră” (declaraţia inculpatului Alecu Ioan Niculae, conţinutul înregistrărilor ambientale), declaraţiile martorilor membri ai Senatului şi Biroului de Senat ale USAMV Bucureşti, în parte, declaraţiile sale, la punerea în practică, pas cu pas, a interesului (Proiectul Băneasa „este al 2-lea meu copil”) trecerii terenului de 224 ha din domeniul public, în proprietatea societăţii comerciale pe acţiuni S.C. Băneasa Investments S.A. şi după anul 2004, a S.C. Băneasa Rezidenţial S.R.L. şi S.C. Băneasa Business and Technology Park S.A. (inculpatul Bejenaru Andrei Mihai, la cercetarea judecătorească în fond, a declarat că, acum terenul este în proprietatea societăţii menţionate) nelegal, pentru atingerea scopului urmărit interpunând S.C. Log Trans S.A., pe inculpatul complice Bejenaru Andrei Mihai şi girând, ca vicepreşedinte al CA, AGA sau AGEA (ale S.C. Băneasa Investments S.A.) „inginerii financiare” menite a micşora semnificativ aportul bănesc cu care se obligase iniţial acţionarul majoritar (BTC LTD) comparativ crescând procentul de participare a acţionarului USAMV Bucureşti, terenul căruia (atribuit nelegal în proprietate la 06 iunie 2001) a fost subevaluat la 1 dolar/mp la cererea şi cu suportarea taxelor, a SC Băneasa Investments SA (inculpatul Bejenaru Andrei Mihai a declarat că firma evaluatoare a fost aleasă de el, la sugestia unei lucrătoare de la Registrul Comerţului) 

şi, la fel, 

- pentru a „controla” activităţile de cercetare penală ce se efectuau, începând cu octombrie 2008, şi de a obţine o soluţie favorabilă, de netrimitere în judecată în dosarul nr.206/P/2006 ce-l privea pe el şi pe coinculpatul Alecu Ioan Niculae, a folosit ajutorul şi implicarea inculpaţilor Şerban Ilie Cornel („Cornel”) şi Pitcovici Petru Daniel, persoane cu funcţii importante, de nivel înalt, în cadrul unor servicii speciale ale Ministerului de Interne, despre aceştia (fără a le divulga numele) inculpatul Alecu spunând că dl. Popoviciu  i-a spus că este prieten cu cineva de la „Doi şi un sfert” şi „nu vor păţi nimic” în săvârşirea infracţiunii de corupţie şi, de către inculpaţii menţionaţi, a infracţiunii de favorizare, infracţiuni contra înfăptuirii justiţiei.”

Se judecă la Londra

Puiu Popoviciu a fost reţinut la Londra în 14 august, după ce s-a prezentat împreună cu un avocat la Poliţia londoneză, care l-a citat la adresa furnizată de către poliţiştii români, după ce aceştia îl localizaseră pe omul de afaceri. Ulterior, el a fost pus în libertate în schimbul unei cauţiuni de 200.000 de lire sterline, fiind obligat să poarte o brăţară electronică de supraveghere. De asemenea, el este obligat să se prezinte 3 zile pe săptămână la secţia de poliţie din Londra.

În 17 august, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat că magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au trimis autorităţilor judiciare din Anglia mandatul european de arestare pe numele lui Puiu Popoviciu, ceea ce înseamnă că acestea au fost sesizate şi vor decide în consecinţă.

EvenimentePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite