Cumnatul lui Geoană, localizat în Turcia. Autoritățile române cer extrădarea lui Ionuț Costea, condamnat la 6 ani de închisoare

0
Publicat:

Ionuț Costea, cumnat al lui Mircea Geoană și condamnat definitiv la 6 ani de închisoare, a fost localizat de autoritățile române în Turcia, fiind cerută extrădarea acestuia pentru a-și ispăși pedeapsa în țară.

Ionuț Costea e condamnat la 6 ani de închisoare FOTO Arhivă
Ionuț Costea e condamnat la 6 ani de închisoare FOTO Arhivă

În temeiul art. 65 alin. 1 şi 3 din Legea nr. 302/2004 privind cooperarea judiciară internaţională în materie penală - republicată, constată întrunite condiţiile pentru solicitarea extrădării din Turcia a condamnatului COSTEA MIRCEA-IONUȚ în vederea punerii în executare a mandatului de executare a pedepsei închisorii nr. 26 din data de 26.05.2023, emis în baza sentinţei penale nr. 127 din data de 24.03.2022, pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Secţia Penală, în dosarul nr. 2987/1/2019, definitivă prin decizia penală nr. 48 din 26.05.2023 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie – Completul de 5 Judecători. În temeiul art. 65 alin. 6 din Legea nr. 302/2004, republicată, prezenta încheiere, însoţită de actele prevăzute la art. 36 alin. 2 din aceeaşi lege, se va comunica Ministerului Justiţiei - Direcţia Drept Internaţional şi Cooperare Judiciară. În temeiul art. 275 alin. 3 C.proc.pen. cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia. Cu drept de contestaţie în termen de 24 de ore de la pronunţare pentru procuror. Pronunţată în camera de consiliu, astăzi 26.01.2024”, arată solicitarea Tribunalului București către Ministerul Justiției. 

Informația inițială privind cazul Ionuț Costea a fost publicată de G4Media. De altfel sursa citată susține că Ionuț Costea ar fi bolnav de cancer, unde se tratează pentru boală. Acesta ar fi intrar în Turcia în februarie 2023, când nu era condamnat, dar nu au fost date despre părăsirea acestei țări.

Pe 5 mai 2023, Ionuț Costea a fost condamnat la 6 ani de închisoare, într-un dosar în care a fost condamnat la 7 ani și 4 luni de închisoare și fostul ministru PNL al Finanțelor, Sebastian Vlădescu. În schimb, fostul deputat PDL Cristian Boureanu, a scăpat ca urmare a intervenirii prescripției.

Sechestru pe sume cu multe zerouri

Instanța a decis, odată cu condamnarea, confiscarea a 2,1 milioane de euro și 4 milioane de lei de la Sebastian Vlădescu și 2 milioane de euro și 3 milioane de lei de la Mircea Costea și menține sechestrele pe avere pentru toți, inclusiv pentru Cristian Boureanu

În anul 2020, fostul ministru al Finanţelor, Sebastian Vlădescu, a fost condamnat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la opt ani şi şase luni de închisoare, iar Cristian Boureanu, la patru ani şi trei luni de închisoare, în dosarul legat de plata lucrărilor la tronsonul de cale ferată Bucureşti. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite