Cristian Tudor Popescu, încrezător că „poporul rus se poate elibera pe sine” după ce a văzut mulțimea de la funeraliile lui Navalnîi

0
Publicat:

Gazetarul Cristian Tudor Popescu a publicat pe Facebook impresiile sale în ziua funeraliilor opozantului rus Aleksei Navalnîi.

Mii de oameni au participat la funeraliile lui Navalnîi
Mii de oameni au participat la funeraliile lui Navalnîi

Într-un text intitulat ”În ghearele Bestiei”, Cristian Tudor Popescu consideră că miile de oameni veniți să-și ia rămas bun de la Navalnîi pot părea puțini, dar „sunt foarte mulți” având în vedere că s-au expus multor riscuri prin prezența la înmormântare.

”Câteva mii de oameni au venit la înmormântarea lui Aleksei Navalnîi. La prima vedere par puțini. Dacă ne gândim bine însă, nu-i deloc așa. Fiecare dintre cei prezenți știe că poate fi arestat pe loc de gealații lui Putin, sau fotografiat și fișat pentru a fi urmărit toată viața, sau ucis curând prin otrăvire, infarct miocardic sau accident vascular provocat, aruncare de la etaj. Iată de ce, de fapt, sunt foarte mulți.

Conștiința și curajul unei națiuni nu stau în mulțime. Câteva mii, câteva sute sau chiar câteva zeci, de la popor la popor, sunt purtătorii ei. În Piața Universității, în noaptea de 21/22 decembrie 1989, n-au fost mai mult de 5.000 de manifestanți. În regimul Putin, care în materie de bestialitate și dispreț față de credința creștin-ortodoxă e comparabil doar cu cel al lui Stalin sau Hitler, miile de oameni veniți să-l însoțească pe ultimul drum pe martirul Navalnîi îmi dau, pentru prima dată, speranța că, înainte de „eliberarea” rușilor și rusofililor din Ucraina, Țările Baltice sau Moldova, poporul rus se poate elibera pe sine”, a scris gazetarul pe Facebook.

Liderul opoziţiei ruse, Aleksei Navalnîi, care a fost declarat mort pe 16 februarie la vârsta de 47 de ani într-o colonie penitenciară din regiunea arctică, a fost înmormântat vineri la cimitirul Borisovo din sudul Moscovei în prezența părinților săi, dar în lipsa fratelui său, copiilor săi și soției sale, care se află în exil în Germania.

Mii de oameni s-au adunat la funeraliile lui Navalnîi în fața bisericii Maica Domnului „Alină-mi necazurile” din cartierul Marino din Moscova, sfidând astfel dispozitivul de securitate și ordinele primite la locul de muncă sau la facultăți pentru a nu participa la acest eveniment.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite